Marcóból Mehmet - dél-amerikaiak az Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
A lengyel válogatott szövetségi kapitánya, Leo Beenhakker a minap kihirdette bővebb keretét, amelyből majd az Európa-bajnokságra utazó focisták kerülnek ki, és a meghívottak között ott volt a brazil származású Roger Guerreiro is, aki csak nemrég kapta meg a lengyel állampolgárságot. Persze nem ő lehet az egyetlen dél-amerikai futballista az Eb-n.
Vágólapra másolva!

A szubkontinens labdarúgóinak honosítása egészen az elmúlt időszakig elsősorban a dél-európai országokra volt jellemző, olyannyira, hogy Olaszországban még külön kifejezés is született az argentinből taljánná lett focistákra. Az úgynevezett oriundók közül Luis Monti és Raimundo Orsi világbajnokságot is nyert a squadra azzurrával, Enrique Omar Sivori pedig már olasz válogatott volt, amikor megkapta a France Football Aranylabdáját. Ezt a sort folytatta Mauro Germán Camoranesi, aki viszonylag ismeretlen labdarúgóként érkezett Itáliába, majd ott aztán olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy az olasz állampolgárság megszerzését követően válogatott - és világbajnok - lett. Ő minden bizonnyal a nyári Európa-bajnokságon is tagja lesz az olasz nemzeti tizenegynek.

De nem csak Olasz-, hanem Spanyolországban is előszeretettel honosították a dél-amerikaiakat: a régebbi időkből Alfredo di Stéfano, a közelmúltból Donato lehet a példa - a legutóbbi eset pedig Marcos Sennáé. A Villarreal CF brazil származású középpályás szintén ott volt a 2006-os világbajnokságon, és az utóbbi időben megint remek formában szerepel, így aztán Luis Aragonés alighanem számol vele a kontinensviadalon is.

Ami a franciákat illeti, náluk kevesebb, a szubkontinensről származó labdarúgó játszott a válogatottban, de azért a Les Bleus sem maradt ilyen focista nélkül. A Franciaországban született, ám Argentínában felnőtt, és profi karrierjét is a gauchók földjén kezdő David Trézéguet viszont már tizenévesen Európába került, és már a korosztályos válogatottakban is erősítette a franciákat, az állampolgárságot sem kellett külön megkapnia, így aztán nem annyira meglepő a beválogatása. A csatár már az 1998-as világbajnok csapatnak is tagja volt, azóta mindegyik nagy versenyen jelen volt - és bár nem számít Raymond Domenech nagy kedvencének, a gall mester azért várhatóan kiviszi az Eb-re.

Dél-Európánál maradva, Portugáliában inkább az egykori gyarmatokról érkezett, afrikai származású futballisták viszik a prímet, de az országnak Brazíliával és nagyon szoros a kapcsolata, így a nemzeti tizenegyben akad is honosított brazil. Külön érdekesség, hogy Decót (mert róla van szó) egykoron éppen Luiz Felipe Scolari nem hívta meg a selecaóba, ezért választotta inkább a luzitán nemzeti tizenegyet a 2002-es vébé előtt - jelenleg pedig a portugál válogatottnál éppen Scolari a mestere.

Forrás: EPA
Deco csak a Barcában játszhatott együtt Ronaldinhóval, a válogatottak közül inkább a portugált választotta

Mint említettük, az eddig felsorolt országokban a kulturális és történelmi hagyományok bizonyos szinten magyarázatot adnak a dél-amerikai labdarúgók honosítására, de az elmúlt években Európa más államaiban is divatossá vált a légiósok (elsősorban a brazil focisták) beválogatása, és közülük ketten is ott lehetnek az Eb-n. Az év elején még úgy tűnt, hogy akár hárman is, sőt, a legbiztosabbnak éppen a horvátok brazil származású támadójának, Eduardo da Silvának a helye tűnt a kontinensviadalon - elvégre a csatár kulcsjátékos volt a kroát csapatban, és futószalagon ontotta a gólokat. Saját és a horvát csapat balszerencséjére azonban az Arsenal FC színeiben a Birmingham City ellen súlyos sérülést szenvedett, és csak a tévéből nézheti majd új hazája csapatát a kontinensviadalon.

Nem így az immár török Mehmet Aurélio, aki mostanában meghatározó alakja a félholdasok nemzeti tizenegyének. A riói születésű középpályás még 2001-ben igazolt Törökországba Marco Aurélio néven, mégpedig a Trabzonsporhoz, ahonnan 2003-ban vette meg a Fenerbahce. A török állampolgárságot és a Mehmet nevet 2006-ban vette fel, és rögtön meg is hívták a válogatottba - ahol a védekező középpályás posztján alapembernek számít, és ennek megfelelően (ha csak addig meg nem sérül) ott lesz az Eb-n.

Forrás: EPA
Camoransei argentinként kezdte, ma már olaszok világbajnoka

A legújabb eset pedig Lengyelországban történt, ahol az államelnök, Lech Kaczynski gyorsított eljárás keretében adta meg az állampolgárságot a Legia Warszawa brazil középpályásának, Roger Guerreirónak, akit Beenhakker be is tett az előzetesen kihirdetett Eb-keretbe. A ballábas labdarúgó korábban megfordult a Flamengóban, a Celta Vigóban és a Juventudében is, és "csak" 2006 óta játszik Lengyelországban, ám a jelek szerint ennyi idő alatt is meggyőzte a lengyeleket arról, hogy érdemes lenne őt beválogatni.

www.infosport-focivilag.hu