Csehország mellé állt a futballszerencse

Vágólapra másolva!
Egyetlen valamirevaló helyzetét értékesítve győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot a cseh labdarúgó-válogatott, amely a nyitómérkőzésen Sverkos találatával 1-0-ra legyőzte az egész mérkőzésen sokkal jobban futballozó, ám számtalan lehetőségét mind kihagyó házigazda Svájcot.
Vágólapra másolva!

Korábban 30 alkalommal találkozott egymással Csehország és Svájc labdarúgó-válogatottja, előbbi 16, utóbbi nyolc alkalommal diadalmaskodott. Utoljára 1999. augusztus 18-án meccseltek egymással a felek, akkor a csehek 3-0-ra nyertek, Jan Koller és Tomas Galasek is játszott azon a találkozón a hórihorgas center gólt is szerzett.

Lendületesen kezdte az A csoport (és egyben az Eb) nyitómérkőzését a házigazda együttes, a 2. percben Frei lőtt először kapura, s alig-alig tévesztette el a célt. Elől a dortmundi csatár mellett a baseli Streller próbált zavart kelteni, ám az első negyedóra alapján a jobbszélső Behrami tűnt ki aktivitásával. A Lazio 23 éves játékosa kiválóan szervezett, beadásai életveszélyesek voltak, s akad egy kellemetlen távoli lövése is.

A 19. percben Inler játszotta át magát pár védőn, de a 16-osról ballal gyengén Cech kezébe gurított, két perccel később Frei lövését is hárította a Chelsea kapuvédője.

Érthetetlen módon teljesen visszaállt a cseh válogatott, nagyon hiányzott egy Rosicky-szintű fazonszabász, vagy legalább még egy csatár Koller mellé, mert így a támadásokban sem finesz, sem kellő energia nem volt.

A 36. percben ismét Frei villant, 25 méteres löketét Cech maga elő öklözte, Streller azonban hiába rajtolt rá, az asszisztens már lest lengetett. A félidő legnagyobb izgalmát a 42. percben éték át a hazai drukkerek, egy belépő nyomán ugyanis a legveszélyesebb csatár, Frei megsérült, sírva lesántikált a pályáról, le is kellett cserélni.

(A mérkőzés után a kórházi vizsgálat kiderítette, a támadó részleges térdszalagszakadást szenvedett, s legalább másfél hónapot kell kihagynia.)

"Frei kiválása hatalmas vérveszteség a svájciaknak, a másik csatár, Streller ugyanis elég gyengén játszik" - jegyezte meg találóan Martin O'Neill, az Aston Villa szakvezetője, aki a BBC szakkommentátoraként dolgozik az Eb alatt.

Frei helyére a rutinos Hakan Yakin állt be, aki az 50. percben góllal hálálhatta volna meg a bizalmat, ám szabadrúgása centikkel elkerülte a jobb felső sarkot.

Szánalmas volt, amit a csehek 70 percig nyújtottak, a vergődés első áldozata Koller lett, akit Karol Brückner kapitány leparancsolt a pályáról, helyére a mindössze két válogatottságot számláló Sverkos állt be. Szerkezeti váltást igényelt a csere, ám Sionko, illetve Plasil nem igazán mutathatta meg, hogyan tud csatlakozni a támadásokhoz, a csehek ugyanis elvétve jutottak el hazai 16-osig.

Forrás: Getty Images

Amikor eljutottak, akkor pedig Jankulovski olyan pocsék szabadrúgás-variációt választott, amilyenre még a magyar másodosztályban is ritkán akad példa (igaz, lehet, ő 50 méterről a teljesen üres ötösre akarta ívelni a labdát, ki tudja...?)

A 71. percben egy már-már elrontott támadás során kontrát megakadályozandó egy felszabadító ívelés éppen Sverkos elé került, aki a leshatárról indulva, Lichtsteiner szorításában 14 méterről jobb külsővel a bal alsó sarokba lőtt, Benagliónak mozdulni sem volt ideje (0-1).

A 79. percben elképesztő helyzetet hagyott ki a hazai csapat. Egy középre ívelt, majd lefejelt labdát Barnetta 16 méterről tűzte kapura, Cech hatalmas vetődéssel kiütötte a bal sarokba tartó labdát, a kipattanóra a cserejátékos Vonlanthen érkezett, de jobb belsővel a keresztlécre bombázott.

Az utolsó tíz percben már mintaszerűen őrizte előnyét a cseh válogatott, amely gyakorlatilag egyetlen helyzetét értékesítve győzött, noha a játék képe alapján nem érdemelte meg a három pontot. Sőt, talán egyet sem...

Karel Brückner, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: "Szerencsés győzelmet arattunk, biztonságosan akartunk játszani, ellenfelünk azonban beszorított minket. Legközelebb támadóbb felfogásban kell futballoznunk, mert nem lesz mindig ekkora szerencsénk. Nagyon jól játszó svájci csapatot győztünk le."

Jacob Kuhn, a svájci válogatott szövetségi kapitánya: "Nem érdemeltünk vereséget, játékosaim emelt fővel jöhettek le a pályáról. Négy évvel ezelőtt Portugália is vereséggel kezdett, aztán mégis eljutott a döntőig, számunkra sincs még semmi veszve. Alexander Frei keresztszalagjai megsérültek, többet vasárnap fogunk tudni, a törökök ellen még biztosan nem játszhat."