Három kapufa, két gól, portugál siker

Vágólapra másolva!
Magabiztos játékkal sima, 2-0-s győzelmet aratott a portugál labdarúgó-válogatott Törökország ellen az Európa-bajnokság A csoportjának második mérkőzésén. Az Eb-ezüstérmes gárda góljain Pepe, illetve Raúl Meireles osztozott, de a fölényre jellemző, hogy Nuno Gomesék emellett háromszor a kapufát is eltalálták.
Vágólapra másolva!

"Négy éve hazai pályán kikaptunk Görögországtól, most mindenképpen jó rajtot szeretnénk venni, mert az kihatna a csapat kedélyállapotára és kitartana a következő mérkőzéseken is" - nyilatkozta Luiz Felipe Scolari, a portugál válogatott szövetségi kapitánya a Törkország elleni mérkőzést megelőzően.

A brazil szakember elmondta, nagyon tiszteli az ellenfelet, főleg kollégáját, Fatih Terimet, akivel az 1994-es vb-elődöntőjében már szembe találkozott.

A portugálok a klasszikus 4-3-3-as felállást választották, Cristiano Ronaldóra a török szakvezetés a szlovákok elleni felkészülési mérkőzésen győztes gólt szerző Hakan Baltát állította

Lendületesen kezdett a török együttes, amely az első 20 percben egy sorfalról szögletre pattanó Nihat-szabadrúgáson és egy, a játékosok által büntetőgyanúsnak vélt feltartáson kívül csak harcosságával tűnt ki. A másik oldalon hasonló volt a helyzet, igaz, a 17. percben Simao Sabrosa beadását Pepe a hálóba fejelte, ám öt másodperces gólörömét az asszisztens zászlólengetése tette tönkre.

A 29. percben Simao Sabrosa 25 méteres szabadrúgása zúgott el a bal felső sarok fölött, majd a 37. percben Cristiano Ronaldo lapos bombája csattant a kapufán, igaz, ehhez kellett Demirel kapus bravúrja is.

A csata ugyan nagyobb iramot hozott, mint az Eb nyitótalálkozója, ám még a svájci-cseh meccsel összehasonlítva sem lehetett azt mondani, hogy csúcsfutballt láthatott a genfi közönség. A félidő 0-0-lal zárult.

A szünetben Fatih Terim cserélt, s Mevlüt Erding helyére Sabri állt be, ám az első nagy helyzetet a portugálok hagyták ki. Egy visszapasszolt labdát Gökhan túl könnyedén akart megszelídíteni a 16-os vonala előtt, Simao odaugrott, a védő csúnyán térden rúgta, Fandel játékvezető azonban kiválóan alkalmazta az előnyszabályt, így a berobbanó Nuno Gomes került ziccerbe, ám ajtó-ablak helyzetben a jobb kapufát találta el.

Sokkal agresszívabban futballoztak az ibériaiak, az 59. percben Joao Moutinho hatalmas lökete szállt el a jobb felső sarok mellett. A 61. percben aztán Pepe megvillant, bebizonyítva, tud ő szabályos gólt is szerezni. A védő az ellenfél térfelének közepén három török játékos között váratlanul ritmust váltott, fantasztikusan kényszerítőzött Nuno Gomessel, a visszakapott labdát pedig a kivetődő Demirel felett a háló közepébe emelte (1-0).

A 65. percben ismét a kapufa vált főszereplővé, ezúttal Cristiano Ronaldo bal oldali beadását Nuno Gomes bólintotta a lécre.

Forrás: Getty Images

Az utolsó 20 percre megpróbálta minden erejét mozgósítani a török gárda, ám nemcsak kevesebbet birtokolták a labdát (53:47 százalék), de kapura is teljesen veszélytelenek voltak. Amíg a portugálok 16-szer próbálkoztak kapura lövéssel, addig az ellenfél csupán hatszor!
A 89. percben még Tuncay lábában volt az egyenlítés, ám akkora lyukat rúgott, hogy még ő maga is meglepődött, a másik oldalon viszont jött a kegyelemdöfés, s a kinyíló védelem hibáját Raúl Meireles használta ki.

A végeredmény így 2-0 lett ami a helyzetek mennyiségét és a kapufák számát tekintve kifejezetten hízelgő a törökök számára.

Luiz Felipe Scolari, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: "Egy ilyen tornán nagyon fontos a jó kezdés. A csoportból hat ponttal tovább lehet jutni, ennek a felét már megszereztük, így nyugodtan várhatjuk a folytatást. Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, látványosan és eredményesen játszottunk."

Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya: "Rosszul kezdődött számunkra az Eb. Nem volt könnyű dolgunk a portugálok ellen, az első gól jelentette a fordulópontot. Rendkívüli jelentősége lesz a következő csoportmeccsünknek szerdán Svájc ellen."