Podolski megadta a kezdő lökést Németországnak

Vágólapra másolva!
Magabiztos játékkal kezdte az Európa-bajnokságot a végső győzelemre is esélyesnek tartott német válogatott, amely Lukas Podolski duplájával gond nélkül nyert Lengyelország ellen a B csoport vasárnap esti találkozóján. A Joachim Löw együttese a 20. percben szerzett vezetést, és onnantól kezdve nem forgott veszélyben a győzelme, a lengyelek csupán az első félidő egyes részeiben tudtak lendületes játékkal előrukkolni. 
Vágólapra másolva!

Az Eb első napjának kissé visszafogott hangulata után a vasárnap esti mérkőzésen már egy jóval tüzesebb csatára, illetve körítésre lehetett számítani, a német-lengyel mérkőzésnek ugyanis már a felvezetése is meglehetősen barátságtalanra sikerült. Szombat éjszaka Klagenfurt belvárosában mintegy kétszáz német és lengyel szurkoló esett egymásnak, de már ennek a pofozkodásnak is voltak előzményei.

A viszályszításban elsősorban a lengyel bulvárlapok tettek ki magukért, Joachim Löw és Michael Ballack Leo Beenhakker mester kezébe montírozott levágott feje még a német parlamentben is kiverte a biztosítékot, míg egy másik újság előre bundát kiáltott, mondván, a Nationalelf összeesküvést szőtt az osztrák csapattal Lengyelország kiejtése érdekében. De említhetjük akár az egykori futball-legenda, Zbigniew Boniek nyilatkozatát is, mely szerint a lengyel futballisták éppen "tizenhatszor olyan intelligensek", mint a németek.

Utóbbiak persze fogadkoztak, hogy minderre majd a pályán adnak csattanós választ, amire nemcsak a két csapat közötti vélelmezett tudáskülönbség, de a közös múlt alapján is megvolt minden esélyük, a lengyelek ugyanis még sohasem tudták legyőzni nyugati szomszédjukat, legutóbb a 2006-os világbajnokságon kaptak ki tőlük. Ráadásul a körülmények is inkább Beenhakker-csapatot sújtották, a megsérült Jakub Blaszczykowski játékától sokat reméltek a szurkolók, Löw kapitánynak ellenben senkit nem kellett pótolnia, a legnagyobb problémát az jelentette a számára, hogy négy csatára közül ki legyen Miroslav Kose ékpárja, illetve hogy betegye-e a kezdőbe az utóbbi időben formáját kereső Bastian Schweinsteigert. Nem tette, inkább két támadónak, Gomeznek és Podolskinak is bizalmat szavazott, igaz, utóbbi a középpályáról indulva lépett fel a társak mellé, míg a lengyel csapatban az egy szál Smolarek alkotta a csatársort.

Száz német őrizetben

Őrizetbe vettek száz német szurkolót a Németország-Lengyelország mérkőzés idején Klagenfurtban. A német drukkerek antiszemita tartalmú kiáltozással provokálták a lengyel szurkolókat a belvárosban - közölte az osztrák rendőrség. Az őrizetbe vettek ellen garázdaság miatt vádat emelnek és kiutasítják őket Ausztriából. A két szurkolói táborból néhányan össze is verekedtek egymással az este folyamán.


Nem tudni, eljutott-e a pályára a hír, a lengyelek mindenesetre egy sporttörténelmi győzelmet már arattak nem sokkal a kezdő sípszó előtt, a Forma-1-es Robert Kubica megnyerte a Kanadai Nagydíjat, ám hogy a futballistáknak feltehetően nem néz ki egy hasonló diadal, azt már az első percek történései jelezték, a németek ugyanis annak rendje és módja szerint azonnal lerohanták Lengyelországot. A 4. percben a ziccerben kilépő Klose önzetlenül tolta át a labdát a mellette robogó Gomeznek, aki becsúszva az üres kapu mellé lőtt, megóvva ezzel a játékvezetőket egy súlyos tévedéstől, hiszen a stuttgarti csatár lesen volt Klose kiugratásának pillanatában.

Forrás: Getty Images
Jacek Bak nagy ugrása

Habár a pirosmezesek is igyekeztek támadólag fellépni, ennélfogva az Eb eddigi legpörgősebb félidőjét láthatta a közönség, a Nationalelf hálójára eleinte saját kapusa jelentette a legnagyobb veszélyt, Lehmann már az első percben Krzynowek elé ütötte ki a labdát, majd később Mertesackerrel való összejátéka nem volt teljesen zökkenőmentes.

A gólt azonban inkább a Ballackék játéka hordozta magában, Lengyelország ugyan túlélte a kezdeti attakot, ám mielőtt még fellégezhetett volna, a 20. percben már át is gyalogolt rajta a német csatártrió, Klose még kényelmesen be is passzolhatta a labdát a lestaktikára hiába apelláló lengyel védősor mögött, ahol Podolskinak már csak az üres kapuba kellett gurítania. A találatot rendhagyó "ünneplés" követte, Podolskit látszólag inkább elszomorította a szülőhazája ellen szerzett gól, amelyet egy másik lengyel származású játékos rúgatott vele.

Forrás: Getty Images

Nekiveselkedtek a lengyelek, a 29. percben a meccs során először a kaput is eltalálták, de Lehmann biztosan fogta meg Lobodzinski próbálkozását. Az idő múlásával aztán egyre inkább lábra kapott Beenhakker együttese, ismét Lobodzinski húzott el a jobb oldalon középre adását Zewlakow alig pörgette a jobb kapufa mellé. A lengyel támadójáték tehát Smolarek kikapcsolása ellenére nem volt reménytelen, a védelem viszont továbbra sem állt a helyzet magaslatán, a 38. percben a Fritz beadásából előbb Gomez, majd a rosszul eltalált labdát sarkazni próbáló Klose is növelhette volna az előnyt.

A második félidőre Beenhakker behozta a Brazilíából frissen importált Guerreirót, ám a lengyelek vele sem tudtak mit kezdeni a masszív német védelemmel, amelyre a középpálya hatékony szűrőtevékenysége végett azért nem is nehezedett elviselhetelen nyomás. Mivel a németek ekkor már beérték azzal, hogy alkalomadtán kontrázgassank, a játék már korántsem volt annyira vibráló, mint az első játékrészben, vontatottan követték egymást az eseménytelen percek, amelyekben legfeljebb a férfias küzdelem megszállottjai lelhették örömüket.

Aztán a 70. percben mintha megunták volna a játék gyilkolását a németek, Lahm viharzott el a jobb oldalon, beadásából Ballack egyből kapura tűzte, Boruc pedig nagy bravúrral szögletre tolta a labdát. A szép akció nemcsak a találkozóba, de a német csapatba is életet lehelt, egy lengyel védelmi hiba után Klose olyan gyatrán találta el a labdát, hogy az tökéletesen pördült fel Podolski előtt, aki óriási erővel a jobb felső sarokba bombázott, és ennek a góljának már nem tudott nem örülni.

Forrás: Getty Images

Az újabb találat megpecsételete a lengyelek sorsát, és szemmel láthatóan maguk sem hittek már benne, hogy ezen a meccsen még pontot, vagy akár gólt szerezhetnek. Nem is szereztek, habár Piszczek közeli fejesét még ki kellett paskolnia Lehmann-nak, mindez azonban már mit sem számított, Németország esélyeshez illő, magabiztos győzelemmel kezdte az Eb-t.

Podolski sajnálja

Egy lengyel sportoldal szerint Lukas Podolski sajnálja a lengyeleket, és azt kívánja, hogy a következő meccseken győzzenek. A találkozóról elmondta, hogy nehéz mérkőzés volt, ám hozzátette: jobb volt a német válogatott. "Ha a végén jobban kihasználtuk volna a kontralehetőségeket, akkor három vagy négy góllal is nyerhettünk volna" - véli Podolski.


Számokban is elmondaná a véleményét? Osztályozza a mérkőzést, illetve a játékosok és a játékvezető teljesítményét!