Megkezdődik a tánc a halálcsoportban

Vágólapra másolva!
Mind minden nagy tornán, az idei Európa-bajnokságon is akad egy "halálcsoport", ezúttal a C betűjelű kvartett kapta ezt a jelzőt. Hétfőn itt is megkezdődnek a küzdelmek, ezúttal az Olaszország-Hollandia találkozó lesz a rangadó, ahol a vesztes fél nagyon nehéz helyzetbe kerülhet - főleg, ha a csoport másik meccsén a románok meglepetést okoznak Franciaország ellen.
Vágólapra másolva!

Miután azonban kiderült, hogy Románia a legutóbbi világbajnokság első két helyezettjével, azaz Olaszországgal és Franciaországgal, valamint Hollandiával került egy kvartettbe, a gárdát már nem sorolták a titkos esélyesek közé, hiszen ebből a négyesből már a továbbjutás is bravúrnak számítana. Más kérdés, hogy így a románok sokkal felszabadultabban játszhatnak, hiszen nincsen különösebb veszítenivalójuk, és ez akár előnyükre is válhat.

Victor Piturca szövetségi kapitány egy taktikailag nagyon fegyelmezett csapatot alakított ki, márpedig a franciáknak nem nagyon van az ínyükre, ha nekik kell kezdeményezniük: gondoljunk csak a két, Skócia elleni Eb-selejtezőre, vagy éppen a legutóbbi két felkészülési meccsre, ahol a gallok Paraguay és Kolumbia ellen is alaposan megszenvedtek.

Márpedig a románoktól hasonlóan kemény védekezésre számíthatnak: a két középső védő, Gabriel Tamas és Dorin Goian nem éppen a kisasszonyfutballról híres, ráadásul Piturca az alaphelyzetben középhátvéd Cristian Chivut a középpályára vezényelte a még nagyobb biztonság érdekében. Elöl pedig Adrian Mutu életveszélyesnek számít, és a válogatott színekben Ciprian Marica is jól szokott futballozni (neki az előző szezonban a klubjában nem nagyon ment a játék).

Külön csemegéje lesz a mérkőzésnek a szélsőhátvédek összecsapása, hiszen Cosmin Contra és Razvan Rat is sokat szokott felmenni a támadásokkal, márpedig francia részről a szélső középpályások, elsősorban Frank Ribéry nem védőjátéka miatt lett híres. Ezzel együtt a jelek szerint a gallok kapitánya, Raymond Domenech marad a megszokott, 4-4-2-es felállásnál, amelyben a középpályán két védekező felfogású focista szerepel.

Forrás: Getty Images

A kérdés az, hogy a csapatkapitány Patrick Vieira vállalni tudja-e a játékot - a hírek szerint nem, így aztán Jérémy Toulalan kaphat játéklehetőséget. A védelem két oldalán Willy Sagnol, illetve Eric Abidal szerepel, a csatársorban pedig Thierry Henry partnere a gallok új fiatal reménysége, Karem Benzema lesz. A francia csapat egyébként utoljára 1992-ben szerepelt nagy nemzetközi tornán Zinédine Zidane nélkül, és a két éve visszavonult világklasszis első Eb-mérkőzését éppen Románia ellen játszotta 1996-ban - akkor a gallok nyertek 1-0-ra.

A várható kezdőcsapatok:
Románia: Lobont - Contra, Goian, Tamas, Rat - Cocis, Chivu, Nicolita, Dica - Mutu, Marica. Szövetségi kapitány: Piturca.
Franciaország: Coupet - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry, Makelele, Toulalan, Malouda - Henry, Benzema. Szövetségi kapitány: Domenech.