Vastic a legidősebb Eb-gólszerző

Vágólapra másolva!
Sok szempontból történelmi találatnak számít az osztrákok gólja a lengyelek elleni találkozón. Egyrészt Ausztria első alkalommal volt eredményes a kontinensviadalok históriájában, ugyanakkor a találatot szerző futballista, Ivica Vastic az Európa-bajnokságok történetének legidősebb gólszerzője lett.
Vágólapra másolva!

Az osztrákok veterán futballistája közel hároméves távollét után tért vissza a nemzeti tizenegybe közvetlenül az Európa-bajnokság előtt, és Josef Hickersberger az Eb-keretbe is benevezte, amivel Vastic a torna legidősebb futballistája lett - hiszen a horvát származású támadó 1969. szeptember 29-én született.

A szakvezető ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy Vastic a 90 percet már nem nagyon bírja, de a második félidőben csereként beállva segíthet az együttesen, így mind a horvátok, mint a lengyelek ellen csak az utolsó 20 percben küldte be - de a gárda hierarchiájában elfoglalt helyét jól jelzi, hogy ő rúghatta az utolsó percben kapott tizenegyest.

Vastic nem is hibázott, amivel egyszerre beírta magát az Európa-bajnokságok históriáskönyvébe, ilyen idősen ugyanis korábban még senki sem tudott betalálni a kontinensviadalok során. Az osztrákok támadója 38 éves és 256 napos volt, amikor Artur Boruc hálójába bombázta a büntetőt, és ezzel rögtön több, mint négy évet vert az addigi csúcstartóra. Rekordját ezen az Európa-bajnokságon biztosan nem döntik meg (legfeljebb saját maga írhatja felül), és a nemzetközi labdarúgás tendenciáit figyelembe véve a jövőben sem valószínű, hogy bárki megdöntse a csúcsot.

A korábbi rekord is közel 24 esztendőn keresztül élt, hiszen egészen mostanáig a portugál Nené volt az Eb-k történetének legidősebb gólszerzője - aki az 1984-es kontinensviadalon volt eredményes. Az akkor 34 esztendős és 213 napos focista a románok elleni csoportmérkőzésen csereként állt be a 63. percben (érdekesség: Vastic most a 68. percben kapcsolódott be a játékba), és 18 minutummal később megszerezte a meccs egyetlen találatot, ami győzelmet és egyben továbbjutást ért.

Nené rekordja azóta csak a 2000-es tornán került veszélybe, amikor is a franciák középhátvédje, Laurent Blanc rögtön az első csoportmérkőzésen, a dánok ellen eredményes volt - ő akkor mindössze hét nappal volt fiatalabb a csúcstartónál. Ha Blanc mondjuk a portugálok elleni elődöntőn, vagy az olaszok elleni fináléban eredményes lett volna, akkor át is vette volna Nenétől a rekordot.

Nené előtt egyébként a cseh Ladislav Pavlovic mondhatta magát a kontinensviadalok legidősebb gólszerzőjének. Ő még az első Eb-n, az 1960-as viadalon volt eredményes a franciák elleni bronzmeccsen - mégpedig 34 évesen és 92 naposan. Mint látható, ez a rekord eddig mindig 24 évenként dőlt meg - ha hiszünk a számmisztikában, akkor Vastic egészen 2032-ig maradhat a ranglista élén.

www.infosport-focivilag.hu