Arsavin hazaküldte a svédeket az Eb-ről

Vágólapra másolva!
Az első két csoportmérkőzésen eltiltás miatt nem szereplő Andrej Arsavinnal kiegészült orosz labdarúgó-válogatott könnyed győzelmet aratott Svédország felett az Európa-bajnokság D csoportjában, így Guus Hiddink együttese készülhet a Hollandia elleni negyeddöntőre, míg a skandinávok utazhatnak haza a kontinensviadalról.
Vágólapra másolva!

Az utolsó forduló előtt azonos pontszámmal állt a svéd, illetve az orosz válogatott, így a két csapat egymás ellen élethalálharcra készült az innsbrucki összecsapáson. Jobb gólkülönbségének köszönhetően a skandinávoknak már a döntetlen is elég lehetett, ennek megfelelően alakította át csapatát Guus Hiddink.

Az oroszok holland szakvezetője ugyan kedden még titokzatoskodott, szerda estére már a kezdőbe jelölte azt az Arsavint, aki az első két fordulóban eltiltás miatt nem játszhatott. "Nincs más lehetőség, az első perctől kezdve a győzelemre kell játszani" - vélte Hiddink, hozzátéve, annak is örülni kell, hogy válogatottja számára még téttel bír az utolsó mérkőzés. "Sok csapat még ennyit sem mondhatott el, s két forduló után búcsúzott."

A Zenit Szankt-Petyerszburg csillaga, Arsavin játékosa azt is jelentette, hogy Torbinszkij kimarad a görögök elleni tizenegyből.

A másik oldalon kérdéses volt Zlatan Ibrahimovic szereplése, ám térdfájdalom ide, különedzés oda, az Inter csatárát nem lehetett kihagyni. Noha a hírek szerint Niclas Alexandersson is felépült, csak a kispadon kapott helyet, csakúgy, mint a húzódás miatt nem százszázalékos Christian Wilhelmsson.

Az gyorsan kiderült, hogy Guus Hiddink komolyan gondolta a "támadni mindenáron" jelszót. A védelemben Kologyin árnyékként követte Ibrahomovicot, Szemak leszedte a pályáról Henrik Larssont, az akciók motorja pedig Arsavin volt, aki kiválóan ellensúlyozta Pavljucsenko olykor szertelen játékát.

Az első orosz helyzetre 21 percet kellett várni, akkor Arsavin balról, futtából adott be, a lecsúszott labda majdnem meglepte Isakssont. A szögletet követően Zsirkov 22 méteres, ballábas bombája centikkel suhant el a bal kapufa mellett.

Három perccel később góllá érett az orosz nyomás. Arsavin kiválóan dobta támadásba a jobboldalon Zirjanovot, a középpályás okosan passzolt Anyjukovhoz, aki felnézett, s Pavljucsenko lábára varázsolta a labdát, ő pedig futtából, 8 méterről a jobb sarokba helyezett (1-0).

Forrás: Getty Images

A 27. percben Nilsson bal oldali beadására Henrik Larsson érkezett kiválóan, ám 10 méteres csúsztatása a lécen csattant. Erőre kaptak a svédek, ám a 36. percben újabb két orosz helyzet maradt ki. Előbb Pavljucsenko csavart 10 méterről a kapufára, majd a kipattanót Zsirkov fejelte kapura, Isaksson nagy bravúrral védett.

A félidő hajrája a svédeké lett, a 43. percben Ibrahomovic lekészítését Ljungberg szúrta kapura, Akinfejev a jobb saroknál védett, majd Mikael Nilsson lépett ki ziccerben, de balról, éles szögből, nem tudta átemelni a labdát a kifutó kapus felett

Szünetben nem változtatott egyik szakvezető sem, így aztán a játék képe sem alakult át. A sokkal támadóbb szellemű orosz együttes az 50. percben növelte előnyét. Villámgyors akció során Zsirkov saját térfeléről kapott indítást, a 16-os bal oldaláról középre adott, az érkező Arsavin pedig estében a kapu bal oldalába továbbított (2-0).

Elképesztő orosz fölényt láthatott az innsbrucki közönség, 70 perc alatt kétszer annyiszor próbálkoztak kapura lövéssel a keletiek (16:8 volt az arány), s Arsavinék labdabirtoklásból is leckét adtak ellenfelüknek (57:43)

A hajrában már-már megalázó helyzetbe kerültek az északiak, ám Zirjanov lövése Petter Hanssonon megpattanva a jobb kapufán csattant (az utána következő orosz fejjátékot pedig bármelyik brazil strandon megirigyelték volna).

Aztán Pavljucsenko kapott álompasszt, ám ahelyett, hogy a 16-oson belül árválkodva a hálóba gurított volna, összeesett a labdában. Végül Arsavin kegyelmezett meg az ellenfélnek, ziccerben ugyanis Isakssonba bombázott.

Az eredmény már nem változott, maradt a 2-0.

Az Eb előtt titkos esélyesnek tartott orosz válogatott ugyan nagy pofont kapott az első fordulóban a spanyoloktól, ám a 4-1-es zakó alaposan felrázta a társaságot. Arsavinnal kiegészülve ugyanis üde színfoltot adtak az olykor-olykor elszürkülő Európa-bajnokságnak.

Hiddink mester számára következhet a nagy feladat, Hollandia ellen kell kitalálni valami nyerőt a negyeddöntőben.

Guus Hiddink, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon jól játszottunk, fiatal csapatom most nemcsak látványosan, hanem fegyelmezetten is futballozott. Rutinos csapattal találkoztunk, ezért kicsit tartottam a mérkőzéstől, de végig koncentráltunk és úgy gondolom, megérdemelten nyertünk. Büszke vagyok a fiúkra, a hollandok elleni negyeddöntőben biztos nem lesz ennyi lehetőségünk, ezért a befejezésekre sokkal jobban oda kell figyelnünk. Képesek vagyunk a mainál is jobb teljesítményre, de biztos vagyok benne, hogy a hollandok sem hozták még ki magukból a maximumot."

Lars Lagerbäck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok az orosz válogatottnak. Játékosai gyorsabbak és jobbak voltak nálunk, megérdemelten jutottak tovább. Nekünk sem kell szégyenkeznünk, mindent megpróbáltunk, ennyire futotta az erőnkből. Egyelőre még nem foglalkozom azzal, milyen összetételű csapat játszik majd ősszel a világbajnoki selejtezőkön, biztos lesznek változások a keretben, de nemzedékváltásra nem kerül sor, a ma látottak többsége ősszel is rendelkezésemre áll majd."