Niko Kovac szerint ott leszünk a vb-n

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság második negyeddöntője előtt a török válogatott mestere úgy érzi, csapata már bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, a horvát kapitány szerint azonban a félholdasok nemcsak mentális erejükről tettek tanúbizonyságot a csoportmeccseken, hanem arról is, hogy könnyen hátrányba kerülnek. Slaven Bilic unja már a metalos kérdéseket, Fatih Terim fütyül a gondokra, Niko Kovac pedig fényes jövőt jósol a magyar focinak.
Vágólapra másolva!

Bordás Gábor helyszíni tudósítása Bécsből

A Horvátország-Törökország negyeddöntőt megelőző sajtótájékoztatón Slaven Bilic örömmel újságolja, hogy a csapat két sérültje, Darijo Srna és Ivan Rakitic is edzhetett csütörtökön, így van rá esély, hogy mindketten pályára lépjenek a törökök ellen. A további esélyekről viszont már harapófogóval sem lehet kihúzni semmi érdemlegeset a horvátok szövetségi kapitányából, aki a csoportkör alatt egyszer ugyan már kijelentette, hogy Horvátország megnyerheti az Európa-bajnokságot, ezúttal azonban nem erősíti meg korábbi véleményét, igaz, nem is cáfolja azt. "Nem vagyunk esélyesek a törökök ellen, de nem azok ők sem, sőt úgy gondolom, hogy a negyeddöntő egyik csapata sem mondhat magáról ilyet. Bárki legyőzhet bárkit, nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, így természetesen pénteken is nehéz mérkőzésre számítok."

Egy önérzetes török kolléga, miután hírügynöksége nevében "csókjait küldi a horvátoknak", kérdőre vonja Bilicet, tényleg mondott-e olyat, hogy Nihaték a szerencséjüknek köszönhetően jutottak tovább a csoportjukból. Bilic megnyugtatja a kérdezőt, hogy biztosan nem fogalmazott így, majd a félholdasok hosszas méltatásába kezd a Galatasaray és Fenerbache kupasikereitől a 2002-es vb-bronzéremig.

Egyet azért mégis odamond a mezőny legfiatalabb szakvezetője, mégpedig, amikor a kétszer is vert helyzetből felálló félholdasok félelmetes küzdőszellemével riogatják. "Az, hogy két meccsen is fordítani tudtak, valóban megmutatja a mentális erejüket, ugyanakkor a gyengeségeikről is árulkodik, hiszen egy csapat sem kerül szándékosan hátrányba."

A fülbevalós hadvezér blazírt arccal válaszolgat a kérdésekre, mint mondja, semmi oka nincs az idegeskedésre, és a csoport megnyerése után csapatára is immár másféle, sokkal pozitívabb érzéseket keltő nyomás nehezedik. Egyedül akkor fintorodik el, amikor egy lelkes dél-amerikai sajtós arról érdeklődik, milyen zenével szokta felpörgetni a csapatát, netán heavy metallal vagy esetleg inkább gótikus rockkal? Az edzősködés mellett egy metalzenekarban gitározó Bilic kevésbé tartja eredetinek a kérdést, mint annak feltevője, mint megjegyzi, nem először hallja, nagy kelletlenül azért mégis válaszol rá. "Szoktunk zenét hallgatni, de nem feltétlenül metalt. Lehet az folk, vagy akár klasszikus zene, a lényeg, hogy a játékosok energiát nyerjenek belőle."

Bilicen kívül a csapat korelnöke, Niko Kovac is tett csütörtökön egy nyilatkozatot, melyben bejelentette, hogy az Eb után nem játszik többet a válogatottban: " Harminchat éves vagyok, eljött az idő. Aki ismer, az tudja, mennyire szeretem hazámat, ha a fizikumom engedné, még húsz évig szolgálnám, de sajnos ez lehetetlen."

Később a horvátok edzését követően ha megállítanom nem is, de lelassítanom sikerül az utolsóként társai után siető csapatkapitányt, így menet közben meg tudom kérdezni tőle, találkozott-e az Eb-n gyengébb együttessel a magyarnál, amellyel közvetlenül a torna előtt játszottak a horvátok.

"Ausztria szerintem nem erősebb a magyaroknál. Jó kis csapatot ismertem meg bennük Budapesten, sokat fejlődtek az utóbbi időben, és az új edzővel még feljebb is juthatnak. Szerintem két év múlva már ti is ott lesztek a világbajnokságon" - mondja a Megyeri úton mindkét kapuba betaláló játékos, majd biztatóan rám kacsint, és elhagyja a terepet.