Semih Rui Costa nyomában, avagy sorsdöntő gólok a kispadról

Vágólapra másolva!
A drámai körülmények között befejeződött Horvátország-Törökország találkozó mindkét gólját cserejátékos szerezte a mérkőzés hajrájában: Ivan Klasnic és Semih Sentürk is a kispadról beállva volt eredményes. A jelenlegi tornán így már 11 ilyen találat született, és ha még egy cserejátékos gólt szerez, akkor a mostani viadal beállítja az Eb-rekordot - Semih pedig a második labdarúgó, aki egy Eb-n két különböző meccsen is gólt ért el csereként.
Vágólapra másolva!

A 2008-as Európa-bajnokságon eddig 64 gól született, és ebből 11-et cserejátékosok szereztek - azaz a kontinensviadal eddig részben a kispadról beszálló futballistákról szól.

Már a nyitómérkőzés is jelezte, hogy a cseréknek most fokozott szerep jut majd, hiszen Csehország a találkozót csak a kispadon kezdő Václav Sverkos találatával győzte le a házigazda Svájcot.

Az első nap második mérkőzésén is akadt egy olyan gól, amit cserejátékos jegyzett (a portugáloktól Raúl Meireles volt eredményes), és azóta csak úgy potyogtak a friss erők által szerzett találatok. Hasonló módon volt még eredményes Francesc Fabregas, Ricardo Quaresma, Ivica Vastic, Robin van Persie, Arjen Robben, Hélder Postiga és Ivan Klasnic is, Semih Sentürk pedig a minap már a második, csereként elért gólját jegyezte.

A 11 cserejátékos által elért gól azonban még nem számít új Eb-rekordnak, igaz, annak beállításához már csak egyetlen ilyen találat hiányzik. A legutóbbi kontinensviadalon ugyanis éppen tucatnyi alkalommal fordult elő, hogy egy kispadról érkező labdarúgó eredményes volt, ugyanakkor figyelemre méltó az a tény, hogy négy évvel ezelőtt az egyenes kieséses szakaszban már csak egy találkozó akadt, ahol cserejátékos is betalált. Az Anglia-Portugália negyeddöntőn a portugál együttes mindkét gólját csere szerezte: a 2-2-es döntetlenre végződött összecsapáson előbb Hélder Postiga, majd pedig Manuel Ruí Costa szerzett gólt.

Utóbbi ezzel történelmet is írt, hiszen ő lett az első labdarúgó, aki egy Európa-bajnokságon két különböző összecsapáson is csereként beállva volt eredményes. A középpályás korábban az oroszok elleni csoportmérkőzést is a kispadon kezdte, hogy aztán becserélése után gólt érjen el. Ezt a teljesítményt ismételte most meg a török Semih Sentürk, aki hozzászokhatott ehhez a szerephez, elvégre klubjában, a Fenerbahcéban is sokszor csak csereként vetették be. A csatár úgy szerzett török gólkirályi címet, hogy 17 góljából hatot is a kispadról beállva ért el!

Semihen és Ruí Costán kívül egyébként még öt olyan futballista van az Eb-k történelmében, aki csereként beállva egynél több gólt ért el. Közülük ketten azzal az egyedülálló dologgal büszkélkedhetnek, hogy két különböző kontinensviadalon is megfeleltek ennek a kritériumnak: a cseh Vladimír Smicer 1996-ban az oroszok, 2004-ben pedig a hollandok ellen rúgott gólt csereként, míg Hélder Postiga a legutóbbi és a mostani kontinensviadalon is eredményes tudott lenni a kispadról beállva.

A másik három futballista viszont azt a bravúrt hajtotta végre, hogy csereként többször is betalált egy találkozón. A 2000-es Európa-bajnokságon a jugoszláv csatár, Szavo Milosevic duplázott a szlovénok elleni csoportmérkőzésen, ám ennél sokkal emlékezetesebb és fontosabb volt Oliver Bierhoff két gólja, amit az 1996-os torna fináléjában szerzett - hiszen a németek ezzel a két találattal nyerték meg az aranyérmet. A szintén német (egészen pontosan nyugatnémet) Dieter Müllernek viszont ezt is sikerült felülmúlnia: az 1. FC Köln támadója az 1976-os elődöntőn Jugoszlávia ellen a 79. percben lépett pályára, amikor a jugoszlávok 2-1-re vezettek. Müllernek három perccel később sikerült egyenlítenie, majd a hosszabbításban további két gólt szerezve a döntőbe lőtte az NSZK együttesét.

Azóta Eb-n senkinek sem sikerült csereként beállva mesterhármast elérnie. Az esetet csak még különlegesebbé teszi, hogy Müllernek az volt a bemutatkozása a címeres mezben: ennél jobb debütálást alighanem elképzelni sem lehet.

www.infosport-focivilag.hu