Nagy dán családot téphetnek szét a foci-Eb cápái

Vágólapra másolva!
A dánok rendkívül rokonszenvesek, ráadásul szerintük a csapatszellem sem lehetne már ennél jobb, az Európa-bajnokságon azonban olyan brutális csoportba kerültek, hogy az esélytelenek tökéletes nyugalmával léphetnek pályára. Kell-e ennél jobb alkalom, hogy az új Laudrupnak tartott Eriksen lenyűgözze a világot, vagy hogy Bendtner végre bebizonyítsa, nem is olyan megbízhatatlan.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Az 1992-es Európa-bajnokság óta a válogatott közönségkedvencnek számít Európa-szerte, és a látványos támadójáték hívei alighanem most is a szívükbe zárják a dánokat, ráadásul a viszonylagos esélytelenség is gyarapíthatja a drukkereik számát.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A védelem könnyen zavarba jön, ha nagy nyomás alá helyezik, mind a két középhátvéd, Daniel Agger és Simon Kjaer is hajlamos a hibákra. Ha a széleket sikerül lezárni, akkor a dánok támadójátékát is ki lehet kapcsolni, bár Christian Eriksen ezen a problémán valamelyest enyhített.

Forrás: AFP/Sakis Savvides

Mit várunk tőlük?

Rengeteg szélen vezetett támadást, amelyek végén Nicklas Bendtner ziccerek tömkelegét hagyja ki, viszont ha valamelyikből mégis eredményes lesz, akkor jöhet a mezen lévő feliratra mutogató, kissé beképzelt gólöröm.

Kire figyelünk?

A mindössze 19 éves irányító középpályás, Eriksen (fehérben) alapember az Ajax Amsterdamban, és sztárklubok egész sora figyeli őt. A hatalmas tehetségnek tartott játékos remekül cselez, és nemcsak passzolásban jeleskedik, hanem távoli lövései is veszélyesek. Egyre többször hasonlítják Michael Laudruphoz.

Forrás: AFP/Graham Stuart

A gyenge pont

Elsősorban a helyzetkihasználás, és ez nem csak Bendtnerre igaz, bár legtöbbször ő kerül ziccerbe. A szélsők is gyakran veszélyeztetnek, mert Dennis Rommedahl és Michael Krohn-Dehli is szívesen cselez befelé, de a gólszerzéssel hadilábon állnak. A balhátvéd pozíciójában is akadnak problémák, az AZ Alkmaarban futballozó Simon Poulsennek az Eb-n fel kellene nőnie a feladathoz.

Magukról mondták

"A csapatszellem ennél jobb nem is lehetne, nemcsak játékostársak, hanem barátok is vagyunk, szinte családtagnak tekintjük egymást, és ez a pályán is meglátszik" - jelentette ki a remek szélső, Rommedahl.

Kapusok: 6/10

Thomas Sörensen személyében egy rendkívül rutinos játékos állt a csapat rendelkezésére, aki Peter Schmeichel visszavonulása, vagyis a 2000-es Eb óta volt alapember a válogatottban. Most is ő védett volna, azonban a szezon végén megsérült, így Morten Olsennek el kell döntenie, hogy a Manchester Unitedben többnyire csak kispados Anders Lindegaardra, vagy a Leicester Cityben rendszeresen védő, azonban a válogatottban rutintalan Kasper Schmeichelre bízza a csapatot.

Védelem: 7/10

Elméletileg közepén az Agger, Kjaer kettős számít standardnak, azonban Agger sérülékenysége miatt többen is megfordultak ezen a poszton. A jobb oldalon Lars Jacobsen biztos pont, egyetlen mérkőzésről sem hiányzott, ráadásul a támadásokból is kiveszi a részét, de a bal oldalra Morten Olsen még keresi az ideális megoldást.

Középpálya: 7/10

A támadójátékuk a szélsőkre épít, és Rommedahl, illetve Krohn-Dehli személyében mind a két oldalra megvan az alapember. A szurkolók nagyon bíznak abban, hogy a fiatal Eriksen karmesterként beváltja a hozzá fűzött reményeket, a védekező középpályás posztján viszont Morten Olsen keresi Christian Poulsen utódját - és elképzelhető, hogy végül mégis a veteránra bízza a feladatot.

Csatársor: 6/10

A dánok legnagyobb problémája, hogy a középcsatár posztján nincsen jobb játékosuk Bendtnernél, aki viszont teljesen kiszámíthatatlan futballista: ha elkapja a fonalat, akkor képes kiemelkedő teljesítményre, máskor viszont a legnagyobb ziccereket is kihagyja. De rajta kívül csak nemzetközi szinten rutintalannak számító futballisták állnak a csapat rendelkezésére.

Szövetségi kapitány: 8/10

Morten Olsen immár 12 éve irányítja a válogatottat, és sokáig úgy tűnt, hogy a mostani Eb lesz a búcsúja, hiszen szerződése 2012-ig volt érvényes, és többször is hangsúlyozta, hogy nem hosszabbít. Végül mégis megtette, mégpedig saját bevallása szerint azért, mert úgy érzi: ez a mostani dán csapat még sokra hivatott. Ez már az ötödik nagy nemzetközi tornája, vagyis sok újdonság nem lesz a számára, és úgy tűnik, hogy remekül megtalálja a hangot a csapat fiataljaival.

Összesen: 32/50


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A dánoknak Bendtner az egyetlen olyan centerük, aki megüti a nemzetközi szintet, viszont van egy rendkívül tehetséges és sokra hivatott karmesterük Eriksen személyében, akit esetleg érdemes lenne kipróbálni olyasféle szerepkörben, mint amilyet Lionel Messi játszik a Barcelonában. Árnyékékként, a csatársorból visszalépve területet nyithatna a befelé húzódó szélsőknek, illetve a második hullámban érkező középpályásoknak, és így a NEC Nijmegenben remek idényt futó Lasse Schöne is bekerülhetne a kezdők közé.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A dánok nem valami meggyőzően kezdték a selejtezősorozatot, hiszen az első mérkőzésen csak a ráadásban szerzett góllal nyertek Izland ellen, majd ezt követően simán kikaptak Portugáliában. Ciprus hazai legyőzése nem okozott problémát, ezt pedig egy három mérkőzésből álló skandináv maraton követte: a két Norvégia elleni találkozó közé beékelődött egy Izland elleni mérkőzés. Az Oslóban elért 1-1-es döntetlen után két győzelem jött, és főleg a norvégok elleni hazai diadal volt nagyon fontos, azon a meccsen Bendtner két gólja bizonyult döntőnek. A dánok pechjére azonban Portugália is hasonlóan menetelt, így Ciprus ellen minél nagyobb gólarányú győzelemre volt szükség - 22 perc után már 4-0 volt az állás, de ennél többet nem sikerült lőni, így az utolsó találkozón Cristiano Ronaldóék ellen mindenképpen nyerniük kellett. A 2-1-es győzelem alapján a mérkőzés szoros volt, de a dánok diadala gyakorlatilag nem forgott veszélyben, sőt, jobb helyzetkihasználással akár nagyobb különbséggel is nyerhettek volna.

Csoportellenfelek: Portugália, Hollandia, Németország.