Bekkelő csatárok és gólerős jobbhátvéd - bemutatjuk a horvát válogatottat

Vágólapra másolva!
Az erősebb ellenfelekkel szemben rendre felszívja magát, a kötelező feladatokat azonban hajlamos elkönnyelműsködni a horvát futballválogatott. A riválisok tudhatják, kiket kell kivenniük a játékból, hogy elrontsák a horvátok fociját, Slaven Bilic kapitány azonban bármikor képes egy nyerő taktikai húzásra, és könnyen lehet, hogy az Eb-re is kitalált valamit.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A horvát tengerpart kedvelt célpontja a magyar turistáknak, így ha valaki éppen az Európa-bajnokság ideje alatt nyaral az Adrián, akkor egy jó horvát szereplés felejthetetlen élményt jelenthet neki is.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A görögök megmutatták, hogy egy masszívan védekező ellenfélen a horvát csapat képtelen fogást találni. Ha nincsen terület Darijo Srna előtt a jobb oldalon, akkor a horvátok tanácstalanná válhatnak, és a középpályás letámadással Luka Modric karmesteri munkáját is semmissé lehet tenni.

Mit várunk tőlük?

Rendkívül elszánt és harcos játékot, sok-sok jobb oldali beadást és életveszélyes szabadrúgást Srnától. A horvátok rendre a maximumot nyújtják, ha esélyesebbnek tartott csapat ellen játszanak, viszont ha ők a favoritok, akkor sokszor kiengednek, fölényeskednek.

Forrás: AFP/Hrvoje Polan

Kire figyelünk?

A két kulcsfigura Srna és Modric. Utóbbi a csapat esze, minden támadás tőle indul, kiválóan osztja szét a labdákat, míg Srna a jobb oldalon szélvészként száguld fel és alá, beadásai rendkívül pontosak, és a pontrúgásai is életveszélyesek.

A gyenge pont

Csatáraik rendkívüli munkabírásúak, de a gólszerzés nem feltétlenül az erősségük. A selejtezők során csak Eduardo jutott el három gólig, azonban a kvalifikációs sorozat második felére a kispadra szorult, és Slaven Bilic inkább azokat a támadókat játszatta, akik a védekezésből is kiveszik a részüket. Nagy probléma lehet még a házi gólkirály Niko Kranjcar sérülése: a Tottenham Hotspur középpályása csak 12 bajnokin szerepelt a szezonban, és április óta nem lépett pályára.

Magukról mondták

"A régi nagy generáció tagjai közül már nem számíthatunk Dario Simicre és a Kovac testvérekre sem, de a helyükre olyanok kerültek, akik nagyon motiváltak, hogy megmutassák, mire képesek. Ez erőssé tette a csapatot, és azt hiszem, jobbak vagyunk, mint a 2008-as Európa-bajnokság idején" - állította rendkívül optimistán Srna.

Kapusok: 7/10

A selejtezők elején még Vedran Runje számított az első számú kapusnak, ám neki tavaly nyár óta nincsen csapata, így kikerült a keretből, és megint Stipe Pletikosa a megoldás. A rutinos játékos nem futotta be azt a karriert, amit fiatalon jósoltak neki, de nagyon megbízható, bravúrokra is képes.

Védelem: 7/10

Bilic egy váratlan taktikai húzással a pótselejtezőn a védelem addigi legbiztosabb pontját, a jobbhátvéd Srnát egy sorral feljebb tolta, és a csapat azóta mindegyik meccsén így futballozott. Középen Josip Simunic rutinja nagyon sokat ér, akárcsak Vedran Corluka rugalmassága, ő ugyanis gyakorlatilag a védelem bármelyik pontján képes egyenletesen jó teljesítményre.

Középpálya: 8/10

Srna középpályán szerepeltetésével a horvátok támadójátéka a jobb oldalra tolódott el, főleg, mivel az általában a bal szélen bevetett Ivan Rakitic előszeretettel cselez befelé. A kulcsfigura azonban ebben a csapatrészben Modric, aki a válogatottban kicsit hátrébb játszik, mint a Tottenhamban: inkább amolyan visszavont irányítóként futballozik, mégpedig kiválóan.

Csatársor: 7/10

A Bilic által preferált 4-4-2-es játékrendszerben a csatárok részéről rendkívül fontos a nagy munkabírás, mert az ellenfél labdabirtoklása esetén az egyik támadónak vissza kell lépnie védekezni. Ebből a szempontból Ivica Olic és Nikica Jelavic is tökéletesen illeszkedik a taktikába, mellettük pedig Mario Mandzukic az, aki a legtöbb zavart tudja okozni az ellenfél kapuja előtt.

Szövetségi kapitány: 7/10

Amikor a csapat az angolokat megelőzve kijutott a 2008-as Eb-re, Bilicet a jövő nagy edzőegyéniségeként ünnepelték, azonban a 2010-es vb selejtezőinek kudarca valamelyest visszavett a nagy eufóriából. A szakember becsületére legyen mondva, képes volt feldolgozni a rossz eredmények okozta csalódást. Bilic azonban többnyire még mindig ugyanazokra számít, akikre négy évvel ezelőtt, és elsősorban azért szokták kritizálni, mert a fiatalokat nem építi be a csapatba. Viszont taktikai szempontból az egyik legképzettebb trénernek tartják.

Összesen: 36/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A középpálya bal oldalán rendszerint Rakitic szerepel, aki szívesen indul befelé, így a támadójáték túlságosan féloldalas lesz. Bilic ezen a dortmundi Ivan Perisic bevetésével változtathat, ő ugyanis klasszikus balszélső, ráadásul kiváló formában van, a Borussiával bajnoki címet nyert. A védelem tengelyében Simunic ideális partnere Gordon Schildenfeld lehet, annak ellenére, hogy ő csak a német másodosztályban játszott, viszont ott alapember volt.

Forrás: AFP

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A vb-selejtezők jelentette csalódás után az Európa-bajnoki selejtezősorozat kiválóan kezdődött a horvátoknak, hiszen az első meccsen idegenben nyertek 3-0-ra Lettország ellen, ám ezt követően hazai pályán nem tudtak mit kezdeni a görögökkel. Az izraeli győzelemmel sikerült kijavítani ezt a botlást, de mielőtt a drukkerek túlságosan is bízni kezdtek volna a sima kijutásban, jött a Grúzia elleni vereség, ami nagy meglepetést jelentett. A grúzokkal hazai pályán is megszenvedett a csapat, hiszen csak az utolsó negyedórában sikerült fordítani, de innentől kezdve gyakorlatilag csak annyi volt a kérdés, hogy első vagy második lesz a csoportjában. Előbbihez pontot kellett volna szerezni Görögországban, ami nem jött össze, de a törökök elleni pótselejtezőn Srnáék kiváló teljesítményt nyújtottak, Isztambulban is nyerni tudtak 3-0-ra.

Csoportellenfelek: Írország, Spanyolország, Olaszország.

www.global-soccer.eu