Féltik az ukrán rendőröktől a foci-Eb drukkereit

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormánynak sürgős rendőrségi reformokat kell kezdeményeznie még a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt, különben az ukrajnai mérkőzésekre látogató szurkolók is veszélybe kerülnek "az ellenőrzés alól kicsúszott" ukrán rendőri erők részéről - áll az Amnesty International (AI) hétfőn, Londonban kiadott állásfoglalásában.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete több esettanulmányt ismertetett hétoldalas jelentésében, és közölte: a bemutatott incidensek - amelyek végletesen brutális rendőri fellépések különböző eseteit dokumentálják - példázzák, hogy a jelenlegi rendszer milyen mértékben teszi lehetővé a gyakorlatilag akadálytalan rendőri bűnözést Ukrajnában.

Az Amnesty International (AI) által vázolt egyik legutóbbi incidens során, két héttel ezelőtt, a nyugat-ukrajnai Lviv városának egyik bárjában hat rendőr összevert és kirabolt két fiatalt, akik vitába keveredtek a söröző személyzetével. A két sértettet utána 12 órán át fogva tartották egy rendőrőrsön jogi és orvosi segítség nélkül, majd elengedték őket, ám a két személy a rendőri bántalmazástól olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy járni sem tudott, és végül mentőt kellett hívni hozzájuk.

Az Amnesty International szerint az ukrán nagyvárosokba érkező futballszurkolók "meglepődnének, ha tudnák, hogy e városok lakossága milyen mértékben ki van téve kínzásnak és egyéb jogsértéseknek a helyi rendőrség részéről".

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
A kijevi olimpiai stadion

Mindazokat, akik kapcsolatba kerülnek a rendőrséggel Ukrajnában, jogsértések egész sora fenyegeti, a rasszista megnyilvánulásoktól a kínzásig. Mindezt a vezetői szintekig hatoló korrupció és szerkezeti hiányosságok súlyosbítják, és e tényezők "a hivatalosság büntethetetlenségének kultúráját" honosítják meg. Ráadásul a rendőrségi bűnözés kivizsgálására hivatott ügyészek szoros személyes kapcsolatokat ápolnak magukkal a rendőrökkel. Ennek eredménye az, hogy az incidenseket semmilyen vagy csak felületes ügyészi vizsgálatok követik - áll az AI hétfői londoni felhívásában.

Az Amnesty International néhány hónapon belül másodszor tett közzé hasonló állásfoglalást. Az emberi jogi szervezet már decemberben is a rendőrség "sürgős", még a labdarúgó Európa-bajnokság előtt végrehajtandó reformjára szólította fel Ukrajnát, közölve, hogy aggódik "a hírhedten korrupt ukrán rendőrséggel kapcsolatba kerülő" szurkolók biztonságáért.

Az AI akkori felhívása szerint, mivel külföldi szurkolók ezrei érkeznek az Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseire, fennáll annak a veszélye, hogy őket is sérelem érheti az ukrán rendőrség részéről, amelynek "elképzelése sincs a közszolgálat és az elszámoltathatóság mibenlétéről".