A lehetetlen sarkazástól a legtökéletesebb kapáslövésig - a tíz legszebb Eb-gól

Vágólapra másolva!
Gólszépségversenyt hirdetni sohasem hálás feladat, ráadásul az Európa-bajnokságok történetében rendkívül sok látványos gól született. Mi mégis összeállítottunk egy tízes toplistát, amelyből rengeteg fantasztikus gól kimaradt - de az első helyezettel alighanem senki sem vitatkozik.
Vágólapra másolva!

10. Zlatan Ibrahimovic (Olaszország - Svédország 1-1, 2004)

A svédek extravagáns csatára a 2004-es Európa-bajnokság idején még az Ajax Amsterdam játékosa volt, és lehet, hogy ez a gólja is hozzájárult ahhoz, hogy nem sokkal később a Juventus szerződtesse. Az olaszok elleni csoportmeccsen Ibrahimovic egy szöglet utáni kavarodás során egészen elképesztő mozdulattal, a levegőbe felugorva sarokkal emelt a kirepülő Gianluigi Buffon mellett a hálóba.


9. Karel Poborsky (Csehország - Portugália 1-0, 1996)

A cseh válogatott az 1996-os Eb-n nagy meglepetésre jutott be a döntőbe, pedig mai ismereteinkkel vizsgálva a csapat tele volt klasszis futballistákkal. Karel Poborsky gyakorlatilag ezen a tornán tűnt fel, és elsősorban a portugálok elleni negyeddöntőben szerzett parádés gólja miatt jegyezték meg a nevét, amikor a tizenhatosról egy érdekes mozdulattal emelte át a labdát a kifutó Vítor Baián.


8. Ronnie Whelan (Írország - Szovjetunió 1-1, 1988)

Az ír középpályás karrierje során több, mint 360 mérkőzésen játszott a Liverpoolban, a válogatottban pedig 53 találkozón lépett pályára, ám szinte mindenki egyetlen gól miatt emlékszik rá. Igaz, az nem akármilyen volt, az 1988-as Eb-n a szovjetek ellen Mick McCarthy bedobását a tizenhatos vonaláról a levegőben úszva, kapásból zúdította Rinat Daszajev kapujának felső sarkába.


7. Maniche (Portugália - Hollandia 2-1, 2004)

A portugál válogatott 2004-ben hazai pályán arra készült, hogy megnyeri az aranyérmet, és erre minden esélye meg is volt, miután az elődöntőben legyőzte a hollandokat. A mérkőzésen a portugálok középpályása, Maniche a torna legszebb találatát szerezte: Cristiano Ronaldo végzett el gyorsan egy szögletet a bal szélen, Maniche a tizenhatos sarkánál megkapta a labdát, egyet tolt rajta, majd a hosszú felső sarokba lőtt.


6. Tomas Brolin (Svédország-Anglia 2-0, 1992)

A The Times olvasói 2007-ben a Premier League történetének második legrosszabb légiósának választották a svéd csatárt, ami rendkívül igazságtalan vele szemben, hiszen Brolin egészen kiváló csatár volt - amint azt az 1992-es Eb-n az angolok ellen is megmutatta. A hazai rendezésű Eb-n Brolin holtversenyben gólkirály lett, és az Anglia ellen szerzett találata igazi mestermunka volt.


5. Antonin Panenka (Csehszlovákia - NSZK 2-2, 1976)

Kevesek mondhatják el magukról, hogy lövésfajtát neveztek el róluk, azonban a cseh középpályás beírta magát a sportág történetébe. Az 1976-os Eb döntőjében tizenegyesrúgások döntöttek az NSZK ellen, és Panenka úgy futott neki a labdának, hogy tudta: ha betalál, Csehszlovákia a győztes. Ebben a kiélezett szituációban is volt mersze kockáztatni, és ennek meglett az eredménye: nem csak az aranyérem, hanem az is, hogy innentől kezdve az ilyen típusú büntetőt is panenkának nevezik.


4. Pietro Anastasi (Olaszország - Jugoszlávia 2-0, 1968)

Az 1968-as Európa-bajnokság különleges volt abból a szempontból, hogy a döntőt kétszer is lejátszották. Az első mérkőzésen 1-1-es döntetlen született Olaszország és Jugoszlávia között, és a szabályok értelmében a finálét két nappal később megismételték. Itt a hazaiak már nem hibáztak, és a második gól kifejezetten látványos volt, Anastasi a tizenhatos vonalánál előbb felpörgette magának a labdát, majd kapásból lőtt a hálóba.


3. David Trezeguet (Franciaország - Olaszország 2-1, 2000)

Az olasz válogatott tagjai már a kezükben érezték az Európa-bajnoki trófeát 2000-ben, a kispadon ülők már csak arra vártak, hogy berohanjanak ünepelni, amikor Sylvain Wiltord egyenlített, a hosszabbításban pedig David Trezeguet megszerezte az aranygólt, ami a franciák győzelmét jelentette. Ráadásul a találat kifejezetten szépségdíjas volt, a csatár Robert Pires beadását félfordulattal, kapásból bombázta a felső sarokba.


2. Paul Gascoigne (Anglia - Skócia 2-0, 1996)

Sokak szerint Gascoigne az elmúlt évtizedek legtehetségesebb angol futballistája volt, azonban zseniális játéktudásához a józan ész teljes hiánya párosult, így nem futhatta be azt a karriert, amire hivatott volt. Az 1996-os, hazai rendezésű Európa-bajnokságon azonban akadt néhány emlékezetes pillanata, a skótok elleni gólja például egészen fantasztikus volt, nem is beszélve az azt követő gólörömről.


1. Marco van Basten (Hollandia-Szovjetunió 2-0, 1988)

A holland csatár az egész tornán fantasztikus formában játszott, a döntőben pedig feltette a koronát teljesítményére. A szovjetek kapujában a kor egyik legjobb hálóőre, Rinat Daszajev állt, és a csatárok többségének eszébe sem jutott volna, hogy kiszorított szögből kapáslövéssel próbálkozzon ellene - Van Bastennek azonban sikerült tökéletesen végrehajtania a mozdulatot.


www.global-soccer.eu