Vészhelyzetben elhalasztják a foci-Eb-t

Vágólapra másolva!
Amennyiben az ukrán belpolitikai helyzet tovább romlana, és újabb terrorcselekmények történnek, akár el is maradhat a nyári labdarúgó Európa-bajnokság. Németország és Spanyolország készen állna a segítségnyújtásra, az esemény UEFA-biztosa, Martin Kallen úgy véli, más ország gyors beugrása megoldhatatlan lenne, a vészforgatókönyv szerint az Eb-t 2013 nyarán rendeznék.
Vágólapra másolva!

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem lehetne megrendezni a júniusi labdarúgó Európa-bajnokságot, van vészforgatókönyve az európai szövetségnek, jelentette ki Martin Kallen, az UEFA Eb-biztosa a Süddeutsche Zeitungnak.

Múlt pénteken Dnyipropetrovszk központjában több helyszínen történtek robbantások, harmincan megsebesültek. Ugyan a város nem Eb-helyszín, de az Európai Labdarúgó Szövetség vezetői feszülten figyelik az ukrajnai eseményeket.

Julija Timosenko egykori miniszterelnök bebörtönzése miatt több külföldi miniszter lemondta hivatalos ukrajnai programjait, Angela Merkel német kancellár pedig kabinetje Eb-bojkottját is felvetette.

Kallen szerint az UEFA rendelkezik vészforgatókönyvvel arra az esetre, ha az Eb-rendezést bármi fenyegetné.

A Goal.com azt írja, elképzelhető lenne, hogy hat évvel a 2006-os világbajnokság után Németország beugróként elvállalja a rendezést. A Bild am Sonntagnak a rendőrszakszervezet vezetője, Bernhard Witthaut úgy nyilatkozott, az UEFA, a német szövetség és a német belügyminisztérium vezetői egy éve már kidolgoztak egy tervet, amely akár még most is működhetne.

"Tény, hogy rendelkezünk egy alternatív tervvel, amely szerint Németország rövid távon is képes lenne átvállalni a rendezés feltételeit. A most rendelkezősre álló idő még elég lenne erre" - mondta Witthaut.

Az Onda Cero rádió szerint a spanyol szövetség elnöke, Ángel María Villar szintén felajánlotta segítségét, a sportvezető állítólag tárgyalt is már Michel Platinivel az esetleges spanyolországi rendezésről.

Kallen azonban szkeptikus a gyors helyszínváltással kapcsolatban, szerinte ilyen rövid idő alatt nem lehetne felelősségteljesen bevállalni egy ilyen súlyú döntést.

"Ha odakerülünk, hogy le kell mondanunk a tornát, akkor inkább a következő évre halasztjuk - jelentette ki Kallen.