Becsődöltek a holland ászok, Dánia bravúrral rajtolt

Vágólapra másolva!
Hiába támadta szinte végig a dánok elleni találkozót, a torna egyik favoritjának tartott Hollandia vereséggel kezdte az Eb-t. Morten Olsen csapata semmi különöset nem mutatott, egy helyzet értékesítése és a taktikus játék elég volt a ziccerek sorozatát elpazarló sztárok ellen.
Vágólapra másolva!

Képgaléria a meccsről

B csoport, 1. forduló:
Dánia - Hollandia 1-0 (1-0)
Harkov, 35 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
Dánia: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, Simon Poulsen - Kvist, Zimling - Rommedahl (Mikkelsen, 84.), Eriksen (Schone, 74.), Krohn-Dehli - Bendtner
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel (Kuyt, 85.), Heitinga, Vlaar, Willems - De Jong (Van der Vaart, 71.), Van Bommel - Robben, Sneijder, Afellay (Huntelaar, 71.) - Van Persie
gól: Krohn-Dehli (24.)
sárga lap: Poulsen (78.), Kvist (81.), illetve Van Bommel (67.)

Az Eb legerősebb csoportjának harkovi nyitómeccsén Stekelenburgnak már a legelején védenie kellett Agger csúsztatását, ezután azonban sokáig munka nélkül maradt. A 27 fokos melegben a hollandok nem akarták a véletlenre bízni a győzelmet, az első percektől nyomás alá helyezték a dánokat.

Az első holland helyzet Willems felfutásánál adódott, a balhátvéd 25 méterről bombázott fölé. A 18 éves védő minden idők legfiatalabb Eb-játékosaként léphetett pályára, de nem tűnt megilletődöttnek.

Forrás: AFP
A dánok nagy pofont adtak az Eb egyik esélyesének
(A képre kattintva galéria nyílik)

Negyedóra alatt további hét kapuralövésük volt a hollandoknak, közülük Van Persie járt legközelebb a gólhoz, aki csak centikkel tévesztette el a jobb sarkot.

A dánok a folytatásban is képtelenek voltak megtartani a labdát, így elég egyoldalú volt a meccs egészen az első épkézláb dán akcióig. Ekkor Simon Poulsen tört előre a bal oldalon, és bár végül megállították, a labda a balöszekötő helyén érkező Krohn-Dehli elé került. A Bröndby csatára két villámgyors csellel elhúzott Van Bommel és Heitinga mellett, majd éles szögből Stekelenburg lábai közt a kapuba lőtt (0-1).

Forrás: AFP
Krohl-Dehli szép cselek után mattolta a holland kapust
(A képre kattintva galéria nyílik)

A gól után sem kezdtek sziporkázni a dánok, de szurkolóik hangorkánja mellett jóval kiegyenlítetettebbé tették a meccset. Ezzel együtt Robben lábában volt az egyenlítő gól, a Bayern ásza a dán kapus eladott labdájával indulhatott meg, de lövése a jobb kapufát találta telibe a 35. percben.

A holland védelem sebezhetősége a szünet előtt újra megmutatkozott, Ziemling a kaputól 12 méterre teljesen egyedül lőhetett, de nem sikerült jól eltalálnia a labdát. Kicsivel később Kronh-Dehli lövését kellett fognia Stekelenburgnak, majd Bendtnert érte váratlanul egy helyzet hét méterre a holland kaputól.

Az Eb harmadik meccse is tartotta az eddig látott színvonalat, a félidőhöz közeledve mindkét csapat sorra hozta a helyzeteket. A legutolsót Van Persie hagyta ki, aki Sneijder gólpassznak tűnő labdáját nem tudta ellőni a kifutó Andersen mellett.

Forrás: AFP
Nem így képzelték az Eb-rajtot Van Bommelék
(A képre kattintva galéria nyílik)

Fordulás után a hollandok a legmagasabb fokozatra kapcsoltak, a totális támadás percenként hozta a helyzeteket. Sneijder újabb tanári labdáiból Van Persie két újabb ziccert hibázott. A többiek is folyamatosan tüzeltek, az 57. percig kereken húsz kapura küldött labdát úsztak meg a dánok.

A túloldalon aztán majdnem megduplázták az előnyt, megint Poulsen forgatta meg a holland védelmet, de ezúttal nem lett belőle gól, passzáról hajszállal lemaradtak a társak.

Negyedóra elteltével megint alábbhagytak a holland rohamok, levegőhöz jutottak a dánok. A közönség hullámzásba kezdett, Van Marwijk pedig Huntelaar és Van der Vaart bevetésével próbálta meg felfrissíteni ötlettelenné váló csapatát. A dánok okos labdajáratása miatt percekig húzódott a kettős csere, ráadásul Rommedahl lövésénél Stekelenburgnak kellett nagyot védenie.

Huntelaar rögtön beállítása után megvillant, Sneijder sokadik zseniális labdájával léphetet ki, de Andersen ezt a ziccert is túlélte egy remek kifutással, és védte a lövést.

Forrás: AFP
A hollandok egyre tanácstalanabbá váltak, ahogy sorra elhibázták a helyzeteket
(A képre kattintva galéria nyílik)

A dánok taktikus játékukon kívül semmi különöset nem mutattak, de ez pont elég volt az egyre bizonytalanabbá váló hollandok ellen az eredmény tartására, így a vérfrissítés sem hozott áttörést Sneijderéknél.

A hajrára teljesen elveszett a hollandok lendülete, az utolsó percekben csupán egy kezezésgyanús eset hozott izgalmat a dán kapu előtt, majd a ráadásban Van Persie csúsztatásánál a 28. holland kísérlet is meghiúsult, ezzel az Eb egyik legnagyobb favoritja vereséggel rajtolt. Dánia 1967 után tudta újra megverni a hollandokat tétmeccsen.