Gomez ijedtében gólt fejelt, C. Ronaldóék későn kaptak észbe

Euro 2012, Foci Eb, Németország, Portugália, Mario Gomez
Vágólapra másolva!
Németország Mario Gomez fejesgóljával legyőzte Portugáliát a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában. A portugálok sokáig szinte csak a védekezéssel foglalkoztak, majd a kapott gól után belehúztak, de az adódó helyzeteket mind elpuskázták. 
Vágólapra másolva!

Képgaléria a meccsről

B csoport, 1. forduló:
Németország - Portugália 1-0 (0-0)
Lvov, Arena Lvov
v.: Lannoy (francia)
Németország: Neuer - J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - T. Müller (Bender, 94.), Özil (Kroos, 87.), Podolski - Gomez (Klose, 80.).
Portugália: Rui Patrício - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao - Raúl Meireles (Varela, 81.), Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani, Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 70.), Cristiano Ronaldo.
gól: Gomez (73.)
sárga lap: Hélder Postiga (13.), Badstuber (43.), Fábio Coentrao (60.), J. Boateng (69.)

A halálcsoport első meccsének nagy meglepetése, a dánok győzelme a hollandok ellen egyrészt figyelmeztetőleg hathatott a portugál-német párosra, másrészt megcsillantotta az esélyt, hiszen a győztes kissé elszakadhatott a csoport két tagjától.

A portugáloknak nincsenek jó emlékeik az utóbbi időben a németekről, hiszen a 2006-os vb-bronzmeccsét és a négy évvel ezelőtti Eb negyeddöntőjét is a Nationalelf nyerte, 2000-ben viszont Sergio Conceicao mesterhármasa után a portugálok ünnepelhettek.

Bár Joachim Löw, a németek kapitánya azzal fenyegetőzött, hogy kihagyja a csapatból a pihenés helyett Playboy-modellel éjszakázó Jerome Boatenget, a Bayern védője végül bekerült a kezdőbe. Boateng mellett még öt müncheni játékos volt a kezdőben, és két Real Madrid-légiós, Özil és Khedira, akik ezúttal ellenfélként kerültek szembe klubtársukkal, Cristiano Ronaldóval. A németek kezdőcsapatának átlagéletkora 25 év és 120 nap volt, ez volt a Nationalelf legfiatalabb kezdőcsapata az Eb-k történetében.

Amikor az első percben Gomez közepesen veszélyes fejesét kivédte Rui Patricio, még nem tudhattuk, hogy mennyire lapos félidő áll előttünk. A portugálok tanulhattak a dánok módszeréből, mert befészkelték magukat a kapujuk elé, és kivárásra játszottak, felmérték, mit tudnak a németek. Nos, az előző Eb ezüstérmese elég kényelmes tempóban játszott, kereste a fogást az ellenfelén, amely masszívan tartotta magát.

Forrás: AFP
Pepe (jobbra) szinte végig jól védekezett, kapufát is lőtt, mégis Gomez lőtt a hős
(A képre kattintva galéria nyílik)

A 13. percben hörgött a nagy fölényben lévő német tábor, de nem gólhelyzet miatt, hanem azért, mert Hélder Postiga rácsúszott Neuerre, a német kapus szerencsére megúszta sérülés nélkül, a portugál csatár viszont megkapta a jogos sárgát.

Ahogy a lelátót, a pályát is a németek uralták, de ez csak annyiban mutatkozott meg, hogy Podolski lövése után védenie kellett Rui Patriciónak, majd húsz perccel később Müller belsőzött mellé egy bal oldali beadás után. A portugálok támadásban szinte semmit sem csináltak, mégis bosszúsan mehettek az öltözőbe a szünetben, mert az első félidő legvégén Pepe szöglet utáni lövése előbb a lécre, majd onnan a gólvonalra pattant.

A második félidő pörgősen kezdődött, a portugálok is kijjebb jöttek, C. Ronaldót az első félidőben mindössze tizennégy passzal találták meg a társak, most azonban őt is jobban belevették a játékba, sikerült is ziccerbe kerülnie, de J. Boateng önfeláldozó módon mentett az utolsó pillanatban. A németek főleg a széleken próbálkoztak, és ez a 73. percben meghozta gyümölcsét: a születésnapos Klose már készült beállni, amikor Khedira megpattanó labdája pont jó lett a Pepéről leváló Gomeznek, aki a bal sarokba fejelt (1-0).

Forrás: AFP/Jeff Pachoud
Podolski (10-es mezben) nem élete meccsét játszotta, de a három pont kárpótolja
(A képre kattintva galéria nyílik)

A portugálok kapkodósra vették a figurát, kiderült, tudnak ők támadni, ha akarnak: C. Ronaldo lövését Neuer szedte ki a jobb alsó elől, majd Fábio Coentrao próbálkozása vágódott fölé egy védő lábáról, aztán Nani lecsúszott beadása hullott a lécre. A legnagyobb helyzet a csereként beállt Varela előtt adódott, akinek csak meg kellett emelni volna a labdát, ehelyett hét méterről eltalálta Neuert.

Az utolsó percekben Nani góllal kecsegtető lövését Badstuber blokkolta, Bruno Alves fejese pedig elszállt a kapu fölött, így a németek folytatták a jó sorozatukat a portugálok ellen, és győzelemmel kezdték az Eb-t.