Budapesti formájukat is alulmúlták az írek

Vágólapra másolva!
Giovanni Trapattoni ígéretét betartva nem változatott a magyarok elleni kezdőcsapatán, és nem is volt jobb az ír válogatott, mint Budapesten: a horvátok könnyed játékkal 3-1-re győztek a C csoport első fordulójában. Mandzukic dupláján és Given kapus gólt érő peches fejesén kívül a meccs emlékezetes marad a horvát edző fura sapkájáról és az ír kapitány eséséről is.
Vágólapra másolva!

Képgaléria a meccsről

C csoport, 1. forduló:
Horvátország - Írország 3-1 (2-1)
v.: Björn Kuipers (holland)
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Vukojevic, Rakitic (Dujmovic, 92.), Modric, Perisic (Eduardo, 89.) - Jelavic (Krancjar, 72.), Mandzukic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic.
Írország: Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward - McGeady (Cox, 54.), Andrews, Whelan, Duff - Keane (Long, 75.), Doyle (Walters, 54.). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni.
gól: Mandzukic (3., 49.), Jelavic (43.), illetve St. Ledger (19.)
sárga lap: Modric (53.), Krancjar (84.), illetve Andrews (45.)

Dzsudzsák Balázs gondolatmenetét folytatva ("Ott lenne a helyünk az Eb-n") vasárnap megnézhettük, hogy mire megy egy olyan csapat, amellyel a magyar válogatott pár nappal a rajt előtt 0-0-s döntetlent ért el. (Azt már korábban láthattuk, hogy a magyar csapat által - ugyancsak tét nélküli meccsen - 2-0-ra legyőzött cseheket alaposan, 4-1-re elpáholták az oroszok az Eb nyitónapján.)

Giovanni Trapattoni a hat napja játszott magyar-ír meccs előtt azt mondta, hogy Eb-formát vár Budapesten együttesétől, és mivel ez végül elmaradt, a lefújás után már arról beszélt csalódott hangon, hogy a magyarok több góllal nyerhettek volna, így talán még csapata alaptaktikáját is megváltoztatja az Eb-re. Végül ebből semmi nem lett, maradt a 4-4-2-es felállás, azt az ígéretét viszont betartotta, hogy a budapesti kezdőcsapatán, noha nem volt győztes, nem változtat. Egyedül annyit variált, hogy Gera Zoltán volt fulhames csapattársa, Damien Duff a jobb, a Celticből az orosz Szpartak Moszkvához igazolt McGeady pedig a bal oldalról rohamozott.

A Puskás-stadion lelátóján ott volt a horvátok kapitánya, Slaven Bilic is, és azt mondta, nem hiszi el Trapattoninak, hogy egy héttel az Eb-meccs előtt felfedné a kártyáit. Vasárnap este azonban úgy tűnt, Bilic úgy készült fel a poznani találkozóra, mint aki az első perctől tudja, hogy mit fog tenni az ellenfél.

Az Eb eddigi leggyorsabb gólja

A horvátok ugyanis már a harmadik percben gólt szereztek: a földről feltápászkodó Mandzukic 12 méterről fejelt a kapu felé, a lassan vetődő Given pedig csak beleérni tudott a labdába.

Az írek nem csüggedtek, a rájuk jellemző vehemenciával mentek előre, és a legpengésebb játékosuknak tartott McGeady szabadrúgása után a horvát Schildenfeld a labda mellé fejelt, Corluka nem volt elég agresszív St. Ledgerrel szemben, aki így zavartalanul fejelhetett Pletikosa kapujába.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
A képre kattintva galéria nyílik

A horvátok távolról bátran lőttek, Modric 20 méteres lövésénél Givennek résen kellett lennie, Mandzukic viszont nem találta el a kaput.

A 43. percben viszont már gólt eredményezett a horvát átlövés: Modric 22 méteres bombája után Wardról Jelavic elé került a labda, aki aztán egyedül megoldotta a végét: átperdített az írek kapusán.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
A képre kattintva galéria nyílik

Trapattoni csapata az 1-1 után visszavett, talán a döntetlen megtartására törekedett, ami nem jött be.

Tizennégy meccs után kaptak ki az írek

Bejött viszont Bilicnek, hogy a viszonylag elegáns öltönyéhez egy egyeurósnak tűnő sapkát vett fel, a horvátok ugyanis a második félidőben is ugyanolyan jól kezdtek, mint az elsőben. A gólt is ugyanaz a játékos szerezte: Mandzukic kicsavart testhelyzetből, remekül fejelt a kapufára, ami még nem érne gólt, Given viszont olyan szerencsétlenül vetődött, hogy a visszapattanó labda a fejéről a hálóba pattant.

Forrás: AFP/Daniel Mihilescu
A képre kattintva galéria nyílik

Trapattonit pedig még az ág is húzta: az Eb-történelem legidősebb, 73 éves kapitányát egy lendületben lévő, ám fék nélkül futó horvát játékos úgy elsodorta magával, mint Usain Bolt a minap az oslói sprintverseny virágoslányát, vagy talán még annál is keményebben.

Az olasz cserével próbálta meg felpörgetni csapatát, a csereként beállt Cox fejelt is egy biztatót. Az írek próbálták menteni, ami menthető, de a lelkesedésük heveny reklamálásokban csúcsosodott ki. A 63. percben voltak a leghangosabbak, amikor Keane-t Schildenfeld a földre vitte a 16-oson belül, mondjuk igazuk is volt, ezért büntetőt kellett volna kapniuk.

A 82. percben Andrews próbált meg a meccs sokadik kitekert nyakkal végrehajtott fejesével ír gólt szerezni, de nem volt pontos.

A horvátok nagyon könnyen nyertek, mégsem bonthatnak még pezsgőt, mert a védelmük nem volt az igazi, és még az olaszokkal és a spanyolokkal is összecsapnak a C csoportban, az írek viszont, úgy tűnik, csak az Eb előtt tudták elkerülni a vereségeket. A vasárnapi 1-3 előtt legutóbb 2011. márciusában kapott ki Írország (Uruguay 3-2-re verte egy felkészülési meccsen), azaz megszakadt Robbie Keane-ék 14 meccses veretlenségi sorozata.