A két legutóbbi világbajnok csatájával kezdődik Kassai Eb-je

Vágólapra másolva!
A két legutóbbi világbajnok csatáján mutatkozik be Kassai Viktor a foci-Eb-n. A C csoport nyitómeccsén az olaszoknak van kevesebb esélyük a jó rajtra, de taktikájuk módosításával meglephetik a spanyolokat. A csoport másik találkozóján az írek és a horvátok is győzelmi kényszerben játszanak.
Vágólapra másolva!

Spanyolország idén történelmet írhat, eddig ugyanis egyetlen európai válogatottnak sem sikerült, hogy sorozatban három nagy tornát nyerjen. Korábban a nagy tornákon a spanyolok hiába számítottak rendre esélyesnek, sohasem tudtak bejutni a legjobb négy közé, egészen 2008-ig, ekkor megnyerték az Európa-bajnokságot, majd két évvel később a világbajnokságot is.

Az ukrán-lengyel rendezésű tornán Vicente del Bosque a 2010-ben világbajnokságot nyert csapatra épít, a dél-afrikai 23-as keretből 19-en most is kerettagok. Két kulcsember, Carles Puyol és az előző David Villa azonban sérülés miatt hiányzik, és a hírek szerint a Real Madrid, illetve a Barcelona közötti rivalizálás miatt feszült a hangulat a csapaton belül, még ha ezt mindenki tagadja is. Márpedig a spanyol együttes ezen a két sztárklubon alapszik, a várható kezdő tizenegyből nyolcan ezekben futballoznak.

Villa góljait Torresnek kellene pótolnia

Az egyik fő kérdés Del Bosque számára, hogy kivel pótolja Villát, aki a 2008-as Eb-n négy találattal gólkirály lett, a 2010-es vb-n pedig öt góljával csak kevesebb gólpassza miatt szorult Thomas Müller mögé. Valószínűleg a Chelsea-vel BL-t nyert, de a szezon nagy részében formán kívül futballozó Fernando Torres lesz a kapitány jelöltje.

Az olaszok szakvezetője, Cesare Prandelli alighanem örülne, ha olyan problémái lennének, mint kollégájának. Csapata az utolsó felkészülési mérkőzésén 3-0-ra kikapott az oroszoktól (bár Dzagojevék Csehország elleni parádéját látva ez nem is olyan súlyos kudarc), ezt megelőzően pedig Uruguaytól és az USA-tól is kikapott.

Forrás: AFP
Torresnek alaposan fel kell pörögnie, ha feledtetni akarja Villa hiányát

A zsinórban elszenvedett három vereséghez párosul a fogadási botrány, amely miatt Prandelli mellőzni kénytelen balhátvédjét, Domenico Criscitót, de a keret más tagjai (például a kapus Gianluigi Buffon, illetve a hátvéd Leonardo Bonucci) is érintett lehet a dologban.

Az olaszok a tavalyi spanyolverésből meríthetnek

Prandelli a gyengébb eredmények hatására az utolsó pillanatban taktikai változtatáson kezdett el gondolkodni, és az edzéseken a megszokott 4-3-1-2-es játékrendszer mellett a háromvédős felállást is tesztelte. Ebben van is ráció, hiszen a Juventus, a Napoli és az Udinese is sikerrel alkalmazta ezt a szezon során, és az olaszok egy az egyben átvehették volna a Juventus hátvédhármasát, ha Andrea Barzagli nem sérül meg. A védő a csoportmeccsek során valószínűleg nem játszhat, ám a háromhátvédes rendszer maradhat, hiszen Prandelli az AS Roma védekező középpályását, Daniele de Rossit is kipróbálta középhátvédként.

A két együttes tavaly augusztusban barátságos mérkőzésen is összecsapott, akkor az olaszok 2-1-re nyertek, ám a spanyolok a barátságos összecsapásokon kevésbé szokták odatenni magukat, legutóbbi 14 ilyen találkozójukból négyszer is kikaptak, miközben tétmeccsen a 2010-es vébé nyitómérkőzése óta veretlenek.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Prandelli több taktikai variációt is tartogat az Eb-re

A mostani összecsapáson nem csak a spanyol vagy az olasz együttesért szurkolhatunk, hiszen a meccsnek lesz egy magyar főszereplője is, a sípot Kassai Viktor fújja. Ez elsősorban a spanyoloknak jó hír, hiszen a magyar játékvezető eddig kétszer vezetett nekik meccset, és mindkétszer győzni tudtak. Tavaly márciusban Eb-selejtezőn a cseheket, a 2010-es vébé elődöntőjében pedig a németeket verték. Az olaszoknak nincsenek ilyen pozitív élményeik, igaz, negatívak sem, mert Kassai nekik még sohasem vezetett találkozót.

Várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini, Maggio, Pirlo, T. Motta, Nocerino, Balzaretti, Cassano, Balotelli.
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Silva, Fernando Torres, Iniesta.

Ír-horvát az életben maradásért

A C csoport esti meccsét az Európa-bajnokság két legkisebb lélekszámú nemzetének válogatottja játssza, és mind az írek, mind a horvátok azzal a tudattal léphetnek pályára, hogy most van a legtöbb esélyük a győzelemre a csoportban.

A C csoportban a spanyol és az olasz válogatott számít favoritnak, vagyis Írország és Horvátország számára az egymás elleni 90 percen elsősorban az a tét, hogy melyikük várhatja reális továbbjutási esélyekkel a folytatást. Elméletileg az ír csapat van jobb formában, hiszen Robbie Keane-ék immár 14 mérkőzés óta veretlenek. Legutóbb 2011 márciusában kaptak ki Uruguay ellen. A Puskás Ferenc stadionban látottak alapján azonban van még miben javulnia, hiszen a csapat csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes Magyarország ellen, ráadásul szövetségi kapitányuk, Giuseppe Trapattoni is elismerte, hogy a magyarok akár nyerhettek is volna.

Az írek fő reményét éppen Trapattoni személye adja, az olasz mester ugyanis rendkívül rutinos, és az Európa-bajnokságok történetének legidősebb szövetségi kapitánya lesz a horvátok elleni meccs után. A korábbi rekordot éppen a 2004-es horvát válogatott mestere, Otto Baric tartotta. Trap a magyarok elleni meccs után azzal igyekezett motiválni játékosait, hogy kilátásba helyezte, változtat a taktikán, de őt ismerve alighanem ugyanaz a kezdő tizenegy fut majd ki a pályára a horvátok ellen, mint Budapesten.

Olic nélkül Modric lehet a kulcsember

A horvátoknál már sokkal több a kérdőjel, hiszen a keretből három játékos is az utolsó napokban dőlt ki. A középhátvéd Dejan Lovren már a végső, 23-as keretből is kimaradt, de Ivica Olicot és Ivo Ilicevicet még nevezték a tornára, hogy aztán mégis mást kelljen helyettük meghívni.

Forrás: AFP/Hrvoje Polan
Modricéknak az írek elleni győzelem alapozná meg a továbbjutásukat

Mindez főleg a védelemben okozott problémát, pláne, hogy a szintén alapember Vedran Corluka is sérüléssel bajlódott, de a szövetségi kapitány, Slaven Bilic legnagyobb megkönnyebbülésére ő vállalni tudja a játékot. Corluka alighanem középhátvéd lesz, de a sokoldalú játékos a védelem bármelyik pontján lehetőséget kaphat, miközben a korábban főleg jobbhátvéd Darijo Srna ezúttal középpályásként szerepel majd. A kulcsfigura a középpályás Luka Modric lehet, aki amolyan visszavont irányítóként próbál stílust adni a csapat játékának.

Várható kezdőcsapatok:
Írország: Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Andrews, Whelan, McGeady, Rob. Keane, Doyle.
Horvátország: Pletikosa - Vida, Corluka, Schildenfeld, Strinic, Srna, Modric, Dujmovic, Rakitic, Mandzukic, Jelavic