Hat perc alatt győztek, és bejelentkeztek a negyeddöntőre a csehek

Vágólapra másolva!
Fergeteges kezdéssel szerzett kétgólos előnyéből egyet megtartva a görögök ellen javította ki az oroszok elleni bukást a cseh válogatott az Eb-n. A görögök felforgatott csapata képtelen volt a lengyelek elleni játékot megismételni, és csak Petr Cech kapitális hibája miatt jutott el a gólig. 
Vágólapra másolva!

Ilyen gyors duplát még nem látott Európa

A csoport, 2. forduló:
Csehország - Görögország 2-1 (2-0)
Wroclaw, 41.106 néző
v: Stéphane Lannoy (francia)
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschman, Plasil - Jiracek, Rosicky (Kolar a szünetben, Rajtoral 90.), Pilar - Baros (Pekhart, 64.)
Görögország: Halkiasz (Szifakisz, 23.) - Toroszidisz, Kacuranisz, K. Papadopulosz, Holebasz - Fotakisz (Gekasz a szünetben), Maniatisz, Karagunisz - Szalpingidisz, Szamarasz, Fortunisz (Mitroglu 71.)
gól: Jiracek (3.), Pilar (6.), illetve Gekasz (53.)
sárga lap: Rosicky (27.), Jiracek (36.), Kolar (66.), illetve Toroszidisz (34.), K. Papadopulosz (56.), Szalpingidisz (57.)

A görög kapitány kényszerből öt helyen változtatott az első meccshez képest, mégis ő várhatta nyugodtabban a második kört, a csehek ugyanis tudták, hogy újabb vereségükkel biztos kiesőkké válnak.

A csehek az oroszok elleni meccshez hasonlóan nagy lendülettel kezdték a meccset, azzal a különbséggel, hogy hat perc alatt két gólt is bevágtak, ezzel Eb-rekordot döntöttek. Előbb a második meccsre bevetett Hübschman ugratta ki Jiraceket, aki nem hibázott, majd a jobbhátvéd Gebre Selassie viharzott el a jobb szélen, beadását Pilar két védő szorításában kotorta be, második Eb-gólját szerezve.

A görög oldalon végzetessé vált, hogy az első meccsen mindkét középső védőjét elveszítette a csapat, Avram Papadopulosz Eb-je sérülés miatt fejeződött be, míg Papasztatopulosz kiállítása miatt hiányzott. A bajokat és a gólokat csak tetézte Halkiasz furcsa kiállása, a komor arcú kapus hosszasan társalgott a játékvezetővel, mintha vele kellene megbeszélnie a cserét, az UEFA honlapja szerint sérülése miatt váltották le.

Forrás: AFP/Aris Messinis
Pilart két védő sem tudta megakadályozni, hogy megszerezze második Eb-gólját

A kapuba állított Szifakiszt gyorsan bemelegítették, az Arisz kapusának Rosicky lövését kellett bravúrral szögletre tolnia. A csehek ahelyett, hogy behúzódtak volna az előnnyel, jókedvűen focizgattak. Mindkét gólszerző, a Jézus-külsejű Jiracek és az apró termetű Pilar is újabb villanásokkal hergelte a cseh szurkolókat. A görögök viszont egy kapura lövésig sem jutottak, és sokáig még csak nem is látszott rajtuk, hogy ez lenne a céljuk.

A félidő hajrájára focira emlékeztető jeleneteket is produkáltak a görögök, de csak Toroszidisz lesgóljáig jutottak, kétszer pedig a védőfalat találták el, így továbbra sem volt kapura lövésük.

A második félidőben sem változott volna semmi, ha Cech nem segíti meg őket egy döbbenetes mozdulattal. A csehek klasszisa egy pofonegyszerű felívelést próbált megfogni, ám a labda a kezei közül a tőle balra ólálkodó Gekaszhoz pattant, aki a lövése után már rohant is a labda után, hogy vihesse a középkezdéshez. Santosnak most is bejött a szünet, a lengyelek ellen az egyenlítő gólt szerző Szalpingidiszt, most Gekaszt küldte pályára.

Forrás: AFP/Odd Andersen
A két csapat a francia játékvezetőt sem kímélte

Bár nem következtek sorozatos görög rohamok, a csehek az első félidővel ellentétben nem tudták az ellenfél térfelén tartani a labdát, és most ők maradtak hosszú percekig lövés nélkül.

Amikor húsz perccel a vége előtt Mitroglu behozásával átálltak a háromcsatáros játékra a görögök, már csak 7-6 volt a kapu felé küldött próbálkozások aránya a csehek javára. A cseheknek ekkor már momentumaik sem voltak, de a görögök sem tudtak túllépni az ötlettelen ívelgetéseken. Mintha továbbra is csak az utóbbi három meccsén hányatott sorsú, Dzsudzsáktól trükkös gólt kapó, az oroszok által négyszer mattolt, Gekasznak gólpasszt adó Cechben bíztak volna.

A csehek játéka is furcsának tűnt 2-0 után, hiszen a második félidőben majdnem teljesen feladták a támadásokat, holott épp ők voltak azok, akik Eb-meccsen legutóbb 2-0-ról vereséget szenvedtek. 2008-ban a 62. percben még két góllal mentek, végül a törökök 3-2-re fordítottak, de 1996-ban is hasonló volt a helyzet, amikor 2-0-ra vezettek az oroszok ellen, és a vége 3-3 lett.

A hajrá sem hozott azonban egyetlen épkézláb görög támadást sem, így a csehek vastaps kíséretében begyűjtötték a három pontot, és ezzel visszajöttek a negyeddöntőért vívott harcba az A csoportban.

A meccsen 15 kapura lövés volt, ilyen kevés próbálkozást 1980 óta nem láthattunk Eb-mérkőzésen.