Torres megtáltosodott, az írek csak nézték a gólokat

Euro 2012, Foci Eb, Spanyolország-Írország, ír szurkolók
Vágólapra másolva!
A gól ellen sokáig beoltott Fernando Torrest sikk lett szidni, ám a 2008-as Eb-döntő hőse az írek ellen bebizonyította, hogy a mostani tornán akár még főszereplő is lehet: a C csoport második fordulójában két szép gólt is rúgott. A spanyoloktól a földbe gyökerezett ír védőket megsemmisítő David Silva és a csereként beállt Cesc Fabregas is betalált - a vége így 4-0 lett -, Írország elsőként búcsúzott az Eb-től.
Vágólapra másolva!

C csoport, 2. forduló:
Spanyolország - Írország 4-0 (1-0)
Gdansk, 38 ezer néző
v.: Pedro Proenca (portugál)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba - Busquets, Xabi Alonso (Martinez, 65.) - Iniesta (Cazorla, 80.), Xavi, David Silva - Torres (Fabregas, 74.)
Írország: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady, Whelan (Green, 80.), Andrews, Duff (McClean, 76.) - Keane, Cox (Walters, a szünetben)
gól: Torres (4., 70.), David Silva (49.), Fabregas (83.)
sárga lap: Xabi Alonso (54.), Martinez (76.), illetve Keane (36.), Whelan (45.+1), St. Ledger (84.)

Percről percre közvetítés

A meccs góljai

Képgaléria

Kapott hideget-meleget Vicente del Bosque kapitány a spanyolok első meccse után, amikor vérbeli csatár nélkül küldte pályára csapatát az olaszok elleni, 1-1-re végződött meccsen. Az elégedetlenkedőket azzal sem lehetett meggyőzni, hogy a címvédő gólját épp a hamis kilences, azaz Cesc Fabregas szerezte.

"Mivel az olaszok a háromvédős felállást választották, Del Bosque döntése logikus volt" - mondta a meccs után Fernando Torres, akinek az írek ellen sikerült bekerülnie a kezdőbe, pedig az első meccsen, csereként ziccergyilkos csatárként focizott, jó megoldása is alig akadt.

Az írek ellen - akik a horvátok ellen talán még annál is gyengébben játszottak, mint Budapesten - aztán Torres nagyon rákoncentrált az elejére, hiszen már a negyedik percben sikerült egy szép gólt rúgnia: Dunne a 16-os előterében szerelt, de utána alig bírt feltápászkodni, a spanyol csatár le is csapott a labdára, és egy csel után Given fölött a hálóba bombázott.

(Ezzel okafogyottá vált az a Facebook-oldal, amely szerint Torres úgysem találja meg a világhálón az oldalt, mert a kapuhálóba találással is nagy gondjai vannak.)

Forrás: AFP/Christof Stache
Torres ma talán végleg felállt a padlóról (még több kép)

Torres a 2004-es Eb-n nem jutott gólig, a 2006-os vb-n három, a 2008-as Eb-n kettő gólt ért el, ráadásul a döntőben ő volt a nyerőember, két éve, a vb-n aztán nem talált be a hálóba, így nagy világversenyen utoljára négy éve örülhetett gólnak.

Egy perccel tovább bírta az ír védelem

Az írek védekezése nagyon gyenge volt a horvátok ellen, sapkás Bilic csapata már a harmadik percben betalált, ebből a szempontból javultak a zöld-fehérek, hiszen most a negyedik percig megúszták kapott gól nélkül. De igazságtalanság lenne nem megemlíteni, hogy a második percben Cox szép ballábas bombáját Casillasnak védenie kellett ahhoz, hogy két perccel később vezetéshez juthassanak a spanyolok.

A 8. percben Torres népszerűségi indexe újabb 10 százalékkal javulhatott volna, de a Chelsea BL-győzelméhez alig-alig hozzájáruló támadó egy visszafejelt labdát hét méterről mellé lőtt.

Egy elég jó Iniesta-lövés után egy varázslatos sarkazós passz:


A 17. percben a barcelonai Piqué lopakodott előre, nyilván góllal szeretett volna kedveskedni a lelátón csipkés felsőben villogó párjának, Shakirának, ám gyengécske lövését még a ma igencsak lomhán mozgó Given is fogni tudta.

Az írek szokásukhoz híven küzdöttek, hajtottak, de ahogy Trabanttal sem lehet megelőzni egy Ferrarit, úgy egy lassú ír csapat sem tudott mit kezdeni egy villámgyorsan passzolgató spanyol együttessel - igaz, a bíró nem segítette őket, az egyik játékosukat ugyanis egyszerűen fellökte.

A címvédő sorra dolgozta ki a helyzeteket a folytatásban is, távolról is bátran lőtt: a 23. percben Iniesta 17 méteres kísérletét Given csak kiütni tudta, a 42. percben pedig egy kényszerítő után Xavi tesztelte távolról az ír kapust, akiről ekkor is kipattant a labda.
A félidő zárásaképp Iniesta ismét csak 18 méterről rúgott kapura egy rosszul kifejelt labdát, de az írek ezt is megúszták.

Torres megduplázta

A 49. perc, ugyanúgy, mint a horvátok elleni meccsen, most sem hozott szerencsét Írországnak, a második félidő 4. percében ugyanis David Silva berúgta a spanyolok második gólját. Given öklözése után a támadót másodpercekig hagyták gondolkodni a védők, végül 13 méterről, laposan, négy ír védő lábai között a hálóba lőtt.

Silva ezzel vezeti a vb utáni spanyol időszak házi góllövőlistáját 10 góllal, a második az Eb-ről sérülés miatt lemaradt David Villa.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az 55. percben Xavi közeli lövésénél Given végre egy igazi bravúrt mutatott be. Torres önbizalma növőben volt, sarkazását azonban blokkolták. A 70. percben aztán megduplázta az Eb-döntő óta a nagy focieseményeken szerzett góljai számát, amint Silva tökéletes indítása után egyedül rávezette a labdát a kapusra, és nem lassult le annyira, mint Balotelli, inkább a kapu bal oldalába lőtt.

A dolgát jól végző csatárt aztán lassan lehozta Del Bosque, helyére Fabregas jött be, és ha már ott volt a pályán, rúgott is egy gólt: megindult a jobb oldali szögletet elvégző Silva felé, a labdát kapta is, egy csellel elmozdult a védők mellett jobbra, majd parádésan a hosszúba bombázott. Ez begyakorolt figura lehetett.

A négypontos spanyolok így közel kerültek a továbbjutáshoz, a Budapesten a magyarokkal ikszelő írek pedig első csapatként intettek búcsút az Eb-nek, a németek elleni meccsüknek már nem lesz tétje. Spekulánsok, figyelem! Ha a spanyol-horvát meccs vége 2-2 lesz, akkor a címvédő első, a Bilic-csapat második helyen továbbjut, Olaszország pedig kiesik.