Az Eb legjobb második félidejét és legszebb gólját hozta az angol-svéd

Labdarúgó Eb, euro 2012, Anglia, Svédország, Danny Welbeck
Vágólapra másolva!
Fordulatos meccsen Anglia a D csoport második fordulójában 3-2-re legyőzte Svédországot, amely 2-1-re is vezetett, mégis kiesett. A két csapat az Európa-bajnokság eddigi legjobb második félidejét produkálta, a meccset Welbeck pazar gólja döntötte el. Az angolok először nyertek tétmérkőzésen a svédek ellen.
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Svédország - Anglia 2-3 (0-1)
Kijev, 50 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
Svédország: Isaksson - Granqvist (Lustig, 66.), Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson, Källström, Larsson - Ibrahimovic, Elm (Wilhelmsson, 81.) - Elmander (Rosenberg, 80.)
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott, 61.), Gerrard, Parker, Young - Welbeck (Oxlade-Chamberlain, 90.), Carroll
gólszerzők: Johnson (49., öngól), Mellberg (59.), ill. Carroll (23.), Walcott (64.), Welbeck (78.),
sárga lap: Mellberg (63.), J. Olsson (72.), Svensson (91.), ill. Milner (58.)

A csoport másik meccse, az ukrán-francia (0-2) találkozó viharszünete miatt a svéd-angol összecsapás negyed órával később kezdődött.

Svédország korábban még soha nem veszített Anglia ellen tétmeccsen, az eddigi hét összecsapásból két svéd győzelem mellett öt döntetlen született. A sorozat megtörni látszott, hiszen az angolok szereztek vezetést, pedig az unalmas első félidőben szinte nem is adódtak helyzetek. A 23. percben a semmiből jött az angol gól, méghozzá egy liverpooli támadás végén, Steven Gerrard félelmetes, közel 40 méteres előreívelését nem tudták kiszámolni a svéd védők, pedig sokáig szállt a labda. Klubtársa, Andy Carroll azonban remek ütemben ugrott fel, és 11 méterről a kapuba bólintott.

A svédek - ahogy általában - Ibrahimovicot keresték minden labdával, de ez az egyemberes taktika nem jött be. A 2002-es és a 2006-os világbajnokságon is 1-0 volt az angolok javára a félidő, mindkétszer iksz lett a vége.

Az unalmas első félidő után a második játékrészben ugyanúgy a semmiből jött a svéd gól, mint korábban az angol. Ibrahimovic távoli szabadrúgása lepattant, a Milan csatára kungfurúgást idéző mozdulattal visszalőtte a labdát annak a Mellbergnek, akivel az újságok szerint komoly konfliktusa van a csapaton belül. Mellberg lövését a kapus védte, de a labda rápattant a szintén liverpooli Johnsonra, onnan pedig a gólvonalon túlra jutott.

Ezt a gólt hivatalosan még elvették Mellbergtől, hiszen öngólnak jegyzőkönyvezték, néhány perccel később azonban a svéd középhátvéd ismét a csatárok segítségére sietett, egy szabadrúgásnál előrehúzódott, és az angol védők között a kapuba fejelt.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud
Welbeck győztes gólja

Úgy tűnt tehát, hogy folytatódik a svéd átok az angoloknál, ám a csereként beállt Theo Walcott visszahozta a meccsbe a csapatot, és egy távoli lövéssel egyenlített. A fordulatos meccset Danny Welbeck pazar gólja döntötte el, a Manchester United csatára Walcott remek elfutása után az Eb eddigi legszebb gólját szerezte, háttal a kapunak sarkazta be a jobb alsóba a labdát.

A svédek próbálkoztak még a végén, de csak egy erőteljes Ibrahimovic-lövésig jutottak, talán ha felküldték volna Mellberget, akkor lett volna esély az újabb egyenlítésre. Így azonban az angolok 3-2-re nyertek, és a franciákhoz hasonlóan négy pontjuk van, a svédek nulla ponttal kiestek, míg a házigazda ukránok egy ponttal állnak. Az utolsó fordulóban svéd-francia és angol-ukrán meccs lesz.