Carroll lehet az angolok titkos fegyvere a legyőzhetetlen svédek ellen

Vágólapra másolva!
Anglia futballválogatottja még soha nem győzte le tétmeccsen a svéd válogatottat, amelynek viszont az ukránok elleni vereség után egy újabb botlás már nem fér bele, különben gyorsan véget ér számára az Európa-bajnokság.
Vágólapra másolva!

Az angolok a franciák ellen kifejezetten defenzíven futballoztak, kettős falat húztak a kapujuk elé, ami szövetségi kapitányuk, Roy Hodgson futballfilozófiáját ismerve nem volt meglepetés.

A szakember rendkívül alaposan megszervezi csapatát, és ez a klasszikus brit iskola sokáig Svédországban is rendkívül kedvelt volt - elég, ha csak az előző szövetségi kapitányra, Lars Lagerbäckre gondolunk. Hodgson ráadásul éveken keresztül Svédországban is dolgozott, a Halmstaddal kettő, a Malmővel pedig öt bajnoki címet nyert, később nagy hatással volt az ottani edzőképzésre.

A mostani svéd csapat azonban már nem azt az unalmas, ám hatékony futballt játssza, amit éveken keresztül, az ukránok ellen például egyetlen klasszikus védekező középpályás sem volt a kezdők között, ugyanakkor három csatár is játszott - igaz, Ola Toivonen a középpálya bal oldalán szerepelt, Zlatan Ibrahimovic pedig gyakorlatilag irányítóként futballozott.

Az előretolt ék Markus Rosenberg volt, aki viszont pocsékul játszott, és az angolok ellen várhatóan a kispadra szorul, hiszen Johan Elmander immár teljesen egészséges a májusi lábujjtörését követően. A másik változás a középpályán lehet, ahol Rasmus Elm helyét a rutinos, 128-szoros válogatott Anders Svensson foglalhatja el. A svéd drukkerek kicsit megijedtek, amikor a szerdai edzésen Ibrahimovic sérülésre panaszkodva pihenőt kért, de a válogatott szóvivője, Hans Hultman mindenkit megnyugtatott, hogy Ibra ott lesz a kezdő tizenegyben.

Anglia viszont továbbra is nélkülözni kénytelen legnagyobb sztárját, Wayne Rooneyt, aki még mindig az eltiltását tölti, így aztán a csatársorban ismét Danny Welbeck kaphat lehetőséget. Az angol lapok szerint az sem kizárt, hogy a liverpooli Carroll kezd elöl, a robosztus csatárnak lenne keresnivalója a svédek között, akik az utóbbi időszakban hat fejesgólt is kaptak.

Hodgson elsősorban a középpályások kilétén gondolkodik, hiszen Scott Parkert a franciák ellen fáradtság miatt kellett lecserélni, és Steven Gerrard sincsen tökéletes erőállapotban.

Forrás: AFP/Carl de Souza
Hodgson a franciák ellen a biztonságra szavazott, kérdés, mit talál ki a svédek ellen

A lehetőségei azonban szűkösek helyettesítésükre: a liverpooli Jordan Henderson mellett az alaphelyzetben hátvéd Phil Jones vagy Phil Jagielka is játszhat középpályást, illetve a franciák ellen a jobb oldalán szerepelt James Milnert is beviheti középre - egyik alternatíva sem tűnik bombabiztosnak.

A két csapat egyébként tavaly novemberben barátságos mérkőzésen összecsapott a Wembleyben, az angolok 1-0-ra nyertek - akkor valószínűleg kevesen gondolták, hogy ez lesz Fabio Capello utolsó mérkőzése Anglia kispadján. Az angolok 43 év után először tudták megverni Svédországot, de tétmeccsen még mindig nyeretlenek ellenük - öt mérkőzésből kettőt elveszítettek három döntetlen mellett.

A várható kezdőcsapatok:
Svédország: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, Martin Olsson, A. Svensson, Källström, S. Larsson, Ibrahimovic, Toivonen, Elmander.
Anglia: Hart - G. Johnson, Terry, Lescott, Ash. Cole, Milner, Gerrard, Parker, Oxlade-Chamberlain, Carroll, Welbeck.