A franciák három perc alatt elintézték az ukránokat

Vágólapra másolva!
A francia válogatott a második félidő elején két jól eltalált lövéssel 2-0-ra legyőzte a házigazda Ukrajnát a labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában, így nagy lépést tett a továbbjutás felé.
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Franciaország - Ukrajna 2-0 (0-0)
Donyeck, 49 ezer néző
vezette: Bjorn Kuipers (holland)
Franciaország: Lloris - Debuchy, Mexés, Rami, Clichy - Menez (Martin, 73.), Nasri, Diarra, Cabaye (M'Vila, 68.), Ribéry - Benzema (Giroud, 76.)
Ukrajna: Pjatov - Huszjev, Hacseridi, Mihalik, Szelin - Jarmolenko (Alijev, 69.), Tyimoscsuk, Voronyin (Devics, a szünetben), Konopljanka - Nazarenko (Milevszkij, 60.) - Sevcsenko
gól: Menez (53.), Cabaye (56.)
sárga lap: Menez (40.), Debuchy (79.), Mexés (81.), illetve Szelin (55.), Tyimoscsuk (86.)

Szakadó esőben kezdődött a meccs, ennek ellenére telt ház várta a csapatokat Donyeckben. Még öt perc sem telt el, amikor Björn Kuipers játékvezető úgy döntött, hogy az özönvízszerű eső és főleg a villámlás miatt félbeszakítja a találkozót. A pályamunkások folyamatosan dolgoztak azon, hogy elvezessék a vizet, és játékra alkalmassá tegyék a talajt, mjad lassan elállt az eső, és a vihar is elvonult.


Összességében közel egy órát állt a játék, az eredetileg 18 órára kiírt meccset 19 órakor folytatták. A stadionban tökéletes vízelvezető-rendszer lehet, hiszen fél órával az újrakezdés előtt még hatalmas tócsák voltak a pályán, később azonban nyoma sem volt azoknak.

Francia fölénnyel folytatódott a meccs, de komolyabb helyzet sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki. Az első fél óra végén Ménez lövését védte hatalmas bravúrral az ukránok kapusa, néhány perc múlva pedig egy szép egyéni alakítás után Sevcsenko hozta ziccerbe magát, de Lloris hárított. Sokáig úgy volt, hogy az első meccsen két gólt szerző 35 éves támadó csak csereként kezd majd, de végül Oleg Blohin szövetségi kapitány a kezdőbe állította, a korábbi Milan-támadó pedig sokat mozgott, és ismét a csapat egyik legjobbja volt - az első félidő négy ukrán kapura lövéséből hármat Sevcsenko indított el.

A második félidő is egy remek Sevcsenko-kísérlettel rajtolt, centikkel ment el a jobb felső mellett a labda. A szünet után felpörgött mindkét csapat, láthatóan úgy jöttek ki, hogy győzelemre játszanak, az 53. percben pedig meg is született az első gól, Jérémy Ménez egy jól eltalált lövéssel szerzett vezetést a franciáknak. A Romából a PSG-hez igazolt 25 éves csatár az első félidőben is a legveszélyesebb francia játékos volt, de akkor csak lesgólig jutott.

Az ukránok a svédek elleni első meccsen is egygólos hátrányból fordítottak, de a franciák tettek róla, hogy most nehezebb dolguk legyen, hiszen alig telt el három perc az első gól óta, amikor Yohan Cabaye, a Newcastle légiósa Ménezéhez hasonló gólt lőtt ballal. Az ukrán védelem az első félidőben sem volt mindig a helyzet magaslatán, de a második játékrész elején kétszer is lőni hagyta a 16-oson belül a franciákat, mindkettőből gól lett.

Forrás: AFP/Franck Fife

Bár a meccsből még bő fél óra hátra volt, az ukránokban már nem volt annyi, hogy kétgólos hátrányból fordítsanak, sőt, a franciák annyira magabiztosak lettek, hogy tovább irányították a játékot, és nem engedték helyzetbe kerülni Sevcsenkóékat.

A francia válogatott két jól eltalált lövésnek köszönhetően nyert 2-0-ra, de összességében is jobban játszott, Laurent Blanc szövetségi kapitány nyerő taktikát dolgozott ki. Az ukránok a legutóbbi hét meccsükön nem tudtak nyerni a franciák ellen, a mérleg: négy francia győzelem és három döntetlen.

A franciák sikerükkel közel hatéves negatív sorozatot törtek meg, ugyanis nagy tornán legutóbb a 2006-os világbajnokság elődöntőjében a portugálok ellen győztek, utána elbukták a finálét, és azóta a 2008-as Eb-n és a 2010-es vb-n is nyeretlenül búcsúztak. Blanc irányításával továbbra is veretlen a csapat, amely már 23 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. A franciák így négy ponttal a csoport élére ugrottak, az ukránoknak három pontjuk van.