Régen szívattak egy csapatot ennyire a bírók

Vágólapra másolva!
Két meg nem adott tizenegyes, egy jogtalan kiállítás és egy szabályosnak tűnő, de annulált gól sem akadályozta meg az amúgy is esélytelennek tartott görögöket abban, hogy kiharcolják a továbbjutást. Rég nem tévedtek ennyit egy csapat kárára világversenyen.
Vágólapra másolva!

Bár a görögök továbbjutását sokan meglepetésnek tartják, nehéz lenne nem megérdemeltnek nevezni azt, ugyanis kevésszer játszott csapat világversenyen nagyobb ellenszélben, mint a görög válogatott a mostani Eb-n. A játékvezetőknek mindhárom csoportmeccsükön óriási tévedései voltak a kárukra, továbbjutásukat így még inkább lehet csodaszerűnek nevezni.

A nyitómeccsen több hibája is volt Velasco Carballónak, a lengyelek ellen a 44. percben kiállított Szokratisz Papasztatopulosznak kevesen adtak volna második sárga lapot a spanyol játékvezető helyében (ezt itt nézheti meg). Két perc múlva Carballo azzal tetézte hibáját, hogy nem adott tizenegyest a görögöknek, amikor Damien Perquis kezében elakadt egy beadás a tizenhatoson belül.

A csehek elleni meccsen 2-0-ás hátránynál Vaszilisz Toroszidisz gólját érvénytelenítették les miatt a 41. percben, és bár nem lehet egyértelműen megállapítani a videofelvételek alapján, hogy valóban lesen volt-e Toroszidisz, de számunkra úgy tűnt, inkább egy vonalban állt védőjével.

Az oroszok elleni meccsen ismét óriási hibái voltak a bírónak. Nem elég, hogy nem adott meg egy jogos tizenegyest Jorgosz Karagunisz buktatásánál a 61. percben, a csapatkapitánynak még sárgát is adott, ami miatt ki kell hagynia a negyeddöntőt. A svéd Jonas Eriksent még következetesnek sem lehet nevezni, ugyanis nem sokkal később nem adott sárgát az orosz Jurij Zsirkovnak, aki látványosan feldobta magát a görög tizenhatoson belül, neki ráadásul ez a második sárgája lett volna (ha már a gólhelyzetben kitörő Szalpingidisz lerántásáért nem adott egyből pirosat).

A görögök ellen elkövetett bírói hibák sorozata a közelmúlt világversenyeit nézve csak Dél-Korea meccseihez hasonlítható a 2002-es vébéről. Ott a házigazdák a nyolcaddöntőben az olaszokat, a negyeddöntőben a spanyolokat verték meg az európai csapatok kárára elkövetett hatalmas játékvezetői hibáknak köszönhetően. A bírói tévedésekről itt nézhet meg egy összefoglalót.