Ibrahimovicék megbüntették az elalvó franciákat

Vágólapra másolva!
A francia válogatottat túlságosan kényelmessé tette a D csoportban elfoglalt kedvező pozíciója, így az átaludt első félidő és Ibrahimovic pazar gólja után már hiába pörögtek fel, a tornától búcsúzó svédek 2-0-ra legyőzték őket. Laurent Blanc csapata 23 meccs után kapott ki, és csoportmásodikként jutott tovább az angolok mögött, az elődöntőért így a világ- és Európa-bajnok spanyolokkal  kell játszania.
Vágólapra másolva!

Olvassa el élő közvetítésünket!

Nézze meg a mérkőzés képeit!

D csoport, 3. forduló:
Svédország - Franciaország 2-0 (0-0)
Kijev, 64 ezer néző
vezette: Pedro Proenca (portugál)
Svédország: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson (Holmen, 78.), Källström - Larsson, Ibrahimovic, Bajrami (Wilhelmsson, a szünetben) - Toivonen (Wernbloom, 78.)
Franciaország: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Clichy - Ben Arfa (Malouda, 59.), Nasri (Menez, 77.), Diarra, Mvila (Giroud, 83.), Ribery - Benzema
gól: Ibrahimovic (54.), Larsson (91.)
sárga lap: Svensson (70.), Holmen (80.), illetve Mexes (68.)

Az már a második kör után eldőlt, hogy a svédeknek a csoportmeccsek után véget ér az Eb, igaz, a társait korábban jól kiosztó Ibrahimovic megígérte, hogy hajtani fognak a becsületékért, ami nem elhanyagolható tét. A franciák elméletileg még kieshettek, de ehhez a vereségükön kívül az angoloknak is ki kellett volna kapniuk (és az sem lett volna mindegy, mennyivel), ez a pozíció pedig magában hordozta az elkényelmesedés kockázatát, ami meg is látszott az első tíz percen.

A svédek ugyanis előbb két fejessel, majd egy nagy Toivonen-helyzettel jelentkeztek, a támadó a kapus mellett is elvitte a labdát, de kiszorított helyzetből csak a kapufát tudta eltalálni.

A másik oldalon Ribérynek is volt egy veszélyes kapura lövése ebben a szakaszban, aztán viszont beállt a harmadik csoportkört jellemző unalmas mezőnyjáték, amely során már az is élményszámba ment, ha svéd védők kivágták a labdát egy-egy jól megkomponált francia támadás végén.

Forrás: AFP/Damien Meyer

Nézze meg a képgalériánkat!

A 35. percben Ben Arfa unta meg az eseménytelenséget, és rátűzte messziről, de lefelé csapódó labdája elsuhant a kapu fölött. Ennél sokkal többre azért sem lehetett számítani, mert mindkét csapat egyetlen csatára - Benzema és Toivonen - is csak őrlődött a védők között, igaz, utóbbi legalább feltűnt egyszer a kapu előtt, de mint kiderült, lesen volt.

A félidő utolsó percében Ribéry szakadt el az emberétől, és indult meg balról befelé néhány csellel, de lövését blokkolta Mellberg. Egymás faragásával legalább nem maradtak adósak a játékosok, így Blanc kapitány azért mégsem lehetett teljesen nyugodt.

A szünetben aztán történhetett valami, mert nemcsak felébredtek a csapatok, hanem egészen élvezetes negyedórát produkáltak. Előbb Benzema tüzelt a svéd kapu mellé, majd a másik oldalon Larsson kapáslövését védte bravúrral Lloris, aztán pedig következett a mozdulat, amely kárpótolt az egész első félidőért, Ibrahimovic 14 méterről, félfordulatból bombázott a jobb alsó sarokba.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Nézze meg a képgalériánkat!

A svédeket érezhetően feldobta a találat, még jobban lendületbe jöttek, a következő percben Llorisnak megint védenie kellett Wilhelmsson lövését, a szöglet után pedig Mellberg járt közel az újabb csodagólhoz, sarkazós pattintásába azonban bele tudott kapni a kapus.

A svéd rohamok ezzel véget értek, jöttek a franciák, akik immár sokkal jobban akarták a gólt, Nasri, Benzema, M'Vila és Ménez is próbálkozott lövéssel, de egyikük sem tudott túljárni Isaksson eszén. A csereként beállt Giroud tíz másodperc után, első labdaérintésre majdnem óriási gólt fejelt, de tévedett pár centit, és a játékvezetőt sem érdekelte, hogy kétszer is svéd kézre pattant a labda a tizenhatoson belül, igaz, egyik sem volt szándékos kezezés.

Hiába tettek meg a hajrában már mindent a franciák, a másik oldalon közvetlenül a kilencven perc lejárta után jött a kegyelemdöfés, Holmén egy suta mozdulattal még a keresztlécet találta el, Larsson viszont könyörtelenül a léc alá bombázott, megédesítve a svédek búcsúját.

Forrás: AFP/Genya Sanilov

Nézze meg a képgalériánkat!

Franciaországnak ezzel 23 meccses veretlenségi sorozata szakadt meg, de csoportmásodikként így is továbbjutott, az első félidei passzivitásáért viszont azzal bűnhödik, hogy a negyeddöntőben a világ- és Európa-bajnoki címvédő Spanyolország lesz az ellenfele.