Az elődöntő lesz az Eb Real-Barcája

Vágólapra másolva!
A portugálok és a spanyolok 91 éve tartó rivalizálását tovább színezi a Real Madrid-FC Barcelona ellentét az Európa-bajnokság ma esti elődöntőjében. A portugál válogatottban három Real-játékos is van, köztük a legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo, és a taktikában is valami hasonlóra lehet számítani, mint ami a spanyol bajnokság szuperrangadóján történni  szokott.  A meccs előtt a spanyolok a kevesebb pihenőnap, a portugálok a játékvezető miatt panaszkodnak.
Vágólapra másolva!

Hogy a két ország labdarúgásának viszonya milyen szorosan összekapcsolódik, azt jelzi, hogy mindkét válogatott számára a másik a leggyakoribb ellenfél. Spanyolország és Portugália eddig 34 mérkőzést játszott egymással, a legelsőt még 1921-ben, a spanyolok 3-1-re nyertek.

Később kifejezetten nagy különbségű spanyol győzelmek is születettek: az 1934-es vb selejtezőin 9-0-ra, az 1950-es előtt pedig 5-1-re verték a portugálokat, akiknek előbbi a történetük legnagyobb veresége. Portugália mindössze hatszor tudta legyőzni a szomszédját, mind a hatszor hazai pályán, és csak egyszer tétmérkőzésen: a 2004-es Európa-bajnokságon Nuno Gomes góljával. A legutóbbi világbajnokság negyeddöntőjében viszont a spanyolok nyertek 1-0-ra.

Azóta egyszer találkozott egymással a két válogatott, 2010 novemberében egy barátságos mérkőzésen, ahol viszont Portugália úgy nyert 4-0-ra, hogy Cristiano Ronaldo nem is szerzett gólt (csak az első félidőben játszott), és három gól a szünet után született. Ez volt a spanyol válogatott legnagyobb veresége közel 50 éve, pedig Vicente del Bosque csapata egyáltalán nem volt tartalékos; a mostani mérkőzésen a kezdő tizenegy várhatóan nyolc helyen megegyezik majd a 2010. novemberivel.

A portugáloknál a spanyolokat 4-0-ra legyőzők közül várhatóan hatan lesznek kezdők Donyeckben, igaz, alighanem Hélder Postiga is ott lenne a csapatban, ha nem sérül meg a csehek ellen - már csak azért is, mert akkor két góllal vette ki a részét a Spanyolország elleni diadalból.

A portugál szövetségi kapitány, Paulo Bento nem híve a rotációs szisztémának, a legutóbbi hat tétmeccsen (az Eb négy találkozóján és a Bosznia-Hercegovina elleni két pótselejtezőn) ugyanazt a kezdő csapatot küldte pályára, ám most Postiga sérülése miatt mindenképpen kénytelen lesz változtatni, valószínűleg Hugo Almeida kap lehetőséget.

A spanyoloknál is a középcsatár személye a kérdés, jobban mondva az, hogy lesz-e egyáltalán ilyen a csapatban, vagy Del Bosque megint a klasszikus center nélküli szisztémát választja.

A középpontban azonban szinte biztosan a portugálok világsztárja, Cristiano Ronaldo áll, aki Pepével és Fábio Coentraóval együtt a Real Madridban futballozik. A spanyol válogatott amolyan Real Madrid-FC Barcelona vegyes csapatnak számít (a kezdők közé négy madridi és öt barcelonai várható), így játékosai Ronaldo képességeivel maximálisan tisztában vannak. Érdekes párviadal lesz, amint Álvaro Arbeloa klubtársát próbálja majd féken tartani.

Xabi Alonso szerint egyáltalán nem fognak külön figyelni Ronaldóra, amit nehéz elhinni. Az viszont biztos, hogy a spanyolok megpróbálják majd a saját, labdabirtokláson alapuló játékukat játszani, míg a portugálok a villámgyors kontrákban bízhatnak, vagyis tényleg olyan lesz a meccs, mint egy El Clásico.

Egy ilyen találkozón a játékvezetőnek is nagyon nehéz dolga lehet, ráadásul a portugáloknak nem tetszik, hogy az UEFA a török Cuneyt Cakirt jelölte a mérkőzésre. A bíróküldő bizottság elnöke, Ángel María Villar ugyanis egyben a spanyol szövetség vezetője is, és nagyon jó a viszonya a bíróküldő bizottság alelnökével, a török Senes Erzikkel. A spanyolok viszont azért panaszkodtak, mert kevesebb pihenőnapjuk volt a meccs előtt, mint a portugáloknak.

A várható kezdő csapatok:
Portugália: Ruí Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao, Joao Moutinho, Miguel Veloso, Raúl Meireles, Nani, Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida.
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba, Xavi, Sergio Busquets, Xabi Alonso, Silva, Fabegas, Iniesta.