Ha taktikai húzásnak szánták, akkor nagyon pofára estek a portugálok

Vágólapra másolva!
Várhidi Péter korábbi magyar szövetségi kapitányt meglepte, hogy a portugálok utolsó rúgónak jelöltek Cristiano Ronaldót a spanyolok elleni Eb-elődöntő tizenegyespárbajában, úgy véli, a Real Madrid hoppon maradt sztárja mindenképpen főszereplő akart lenni, ez pedig nem mindig vezet jóra. Köteles László, a belga Genk kapusa szerint a kapitány és Ronaldo közös döntése lehetett, hogy ő maradjon a végére, mert ezzel akartak nyomást helyezni az utolsó spanyol lövőre, és elmondta azt is, miért próbálkoznak ennyien panenkás tizenegyessel.
Vágólapra másolva!

Portugália először vesztett büntetőpárbajt az Európa-bajnokságok és vébék történetében, a spanyolok elleni elődöntőben Joao Moutinho és Bruno Alves is rontott, így az ötödik rúgónak jelölt Cristiano Ronaldo már sorra sem került. A BBC helyszínen tartózkodó szakértői, a korábbi angol válogatott Alan Shearer és Danny Mills is úgy vélte, a portugálok hibáztak, mivel Ronaldónak az első között kellett volna rúgni.

"Szemlélet kérdése, hogy az edzők mi alapján állítják össze a rúgók listáját, a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy a biztos lábúnak tartott játékosokat teszik előre, mert ha ők hozzák magukat, akkor az a csapatot megnyugtathatja, főleg, ha közben az ellenfél ront" - nyilatkozta az [origo]-nak Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány. "Nagyon sok esetben el sem jutnak a csapatok az utolsó rúgóig, mert már előtte eldől a párbaj. A tizenegyesek előtt úgy gondoltam, Ronaldo az elsők között fog lőni, meglepett, hogy a végére hagyták, persze, ha az volt a terv, hogy ő döntse el, akkor érthető"

Várhidi szerint könnyen elképzelhető, hogy Ronaldo magának szerette volna a befejezőember szerepet. "Ő akart lenne a kulcsfigura, többször is mutatta őt a kamera, és végig az látszott rajta, hogy szinte fohászkodik, hogy ő dönthesse al a párharcot. Egyébként a meccs közben is ezt éreztem rajta, ő akart lenni a főszereplő, ez pedig nem mindig vezet jóra."

A büntetőpárbajok előtt az edző a játékosokkal egyeztetve szokott dönteni arról, hogy ki legyen az öt rúgó, sok esetben előre megvannak a tuti emberek, de mindig közbe szólhatnak olyan tényezők, mint a fizikális és mentális fáradtság. Várhidi amondó, főleg az első öt kör döntetlenje esetén szokott olyan előfordulni, hogy az edző forszírozza, hogy a játékosa rúgjon, de ő mégis visszakozik, ami olyan szempontból érthető, hogy ha valaki abban a helyzetben hibázik, szinte nincs lehetőség a javításra.

Várhidi egyébként azt mondja, nem a büntetőkön dőlt el a meccs, hanem azon, hogy a rendes játékidőben nagyon agresszív letámadással a spanyolokat megfojtó portugálok nem tudták a 90 perc alatt döntésre vinni a dolgot, a ráadásban pedig már elkészültek az erejükkel, ekkor már egyértelmen a címvédő dominált. Éppen Ronaldo volt az, aki tehetett volna róla, hogy ne legyen hosszabbítás, de a 90. percben nagy helyzetben ballal csúnyán ellőtte a labdát.

Nemcsak Ronaldo hoppon maradása jelentett témát a büntetőknél, hanem az is, hogy a harmadik körben Bruno Alves indult el a labda felé, majd futva érkezett Nani, aki szólt a védőnek, hogy menjen szépen vissza a középkörbe, mert ő következik. Nani ugyan értékesítette a saját tizenegyesét, Bruno Alves viszont a felső lécet találta el, ez a hiba pedig végül végzetesnek bizonyult.

"Nem hiszem, hogy ezzel az ellenfelet akarták volna tudatosan megzavarni, egyszerűen arról lehetett szó, hogy Bruno Alves önkívületi állapotban volt a tizenegyesek során, és annyira belefeledkezett az izgalmakba, hogy elszámolta magát. A sorrend le van adva a bírónak, úgyhogy biztosan kiszúrta volna a bíró is, ha Nani nem szól neki. Azt persze el tudom képzelni, hogy Bruno Alvest kizökkentette a dolog, már beleélte magát hogy ő jön, aztán visszaküldték, ez ugyanolyan zavaró lehet, mint amikor a bíró szól a rúgónak, hogy a labdát igazítsa meg. A huzavona soha nem segíti a koncentrációt" - mondta Várhidi.

Bár régen is voltak biztos lábú védők, akikre nyugodtan rá lehetett bízni a büntetőket, gondoljunk csak Franz Beckenbauerre, Ronald Koemanra vagy a kétszeres olimpiai bajnok Novák Dezsőre, mégis meglepő volt, hogy a portugáloknál az öt rúgó között két hátvéd is volt Pepe és a tragikus hős Bruno Alves személyében. Várhidi szerint nem feltétlenül mérvadó, hogy egy védő vagy egy csatár vállalja el a tizenegyest, bár Bruno Alvest technikailag nem érezte biztosnak, de el tudja képzelni, hogy simán értékesítette volna a tizenegyest, ha nincs a fura közjáték.

Köteles László, a belga Racing Genk kapusa a BL-főtáblára juttatta csapatát tavaly augusztusban, amikor az izraeli Maccabi Haifa elleni büntetőpárbaj során két lövést is hárított, és szívesen osztotta meg észrevételeit az [origo]-val a témában. Még a tizenegyesek kezdete előtt azt lehetett látni, hogy Ronaldo bőszen magyaráz valamit a portugál kapusnak, Rui Patríciónak, aki aztán kivédte a spanyolok első próbálkozójának, Xabi Alonsónak a lövését. Köteles szerint a tanácsok mindig jól jönnek, bár úgy véli, a hasonló téttel bíró meccseken már felkészültek a kapusok, ami abból is látszott, hogy szinte az összes lövésnél eltalálták az irányt.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog
Bruno Alves kapufáján úszott el a portugál továbbjutás

"Ha edző lennék, nem azt nézném, melyik játékos mennyire technikás, tizenegy méterről szinte mindenki képes eltalálni a kaput, sokkal inkább az alapján válogatnék, kinek vannak kötélből az idegei. Lehet, hogy a portugáloknál volt olyan, aki biztos jelöltnek számított, de mégsem vállalta, és Bruno Alves ugrott be helyette, de senki nem fogja őt hibáztatni a társak közül, ebben biztos vagyok".

Köteles szerint közös döntés lehetett, hogy Ronaldo a végére maradt, mert nem hiszi, hogy a portugál sztár keresztül tudta volna vinni az akaratát, ha Paulo Bento kapitány azt mondta volna neki, hogy vállalja be az első két lövés valamelyikét. "Ez egy taktikai húzás is lehetett a részükről, hátha az utolsó spanyol majd elbizonytalanodik, mert Ronaldo jön utána, bár az is igaz, hogy ő is rontott már, elég csak a Bayern elleni BL-elődöntőre gondolni. Mindenesetre látszott rajta, ő is bánta, hogy nem került rá sor, még arra sem volt esélye, hogy elrontsa."

A mostani Eb-n két meccsen döntöttek a tizenegyesek, és mindkettőben láthattunk egy-egy panenkás megoldást, az olaszoktól Pirlo, a spanyoloktól Sergio Ramos döntött úgy, hogy nem erőből lő, inkább alányúl a labdának. Köteles szerint nem szabad, hogy egy kapust hazavágjon lelkileg, ha a rúgó ennyire átveri.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog
Sergio Ramos nagyon laza volt, elirigyelte Pirlótól a panenkázást

"A kapus két opció közül választhat, vagy elmegy valamelyik oldalra, vagy ott marad középen, de ha utóbbi mellett dönt, akkor nagyon kicsi az esélye, mert az alábökésnél gyakrabban lövik a labdát valamelyik sarokra a játékosok. Azért is valószínűbb, hogy a kapus inkább elvetődik, mert a lábát még mindig otthagyhatja ,amivel a középre érkező lövést is tudja védeni, ahogy nekem is sikerült a Haifa ellen. De azt is be kell kalkulálni, hogy a játékosok is szokták figyelni a kapust, várják, hogy elmozduljon, úgyhogy számtalan variáció van a másik átverésére, ez a szép benne. Az is egy módszer, ha a kapus megpróbálja kizökkenteni a rúgót, ahogy például Tyton tette a lengyel-görög meccsen, amikor Szczesny kiállítása miatt a tizenegyes előtt becserélték, és elmozdította a labdát, Karagunisz pedig hibázott" - adott betekintést a tizenegyesek műhelytitkaiba Köteles.