A jós már 2002-ben megmondta, hogy 4-6-0-val fogják leigázni a focivilágot

Carlos Alberto Parreira, brazil edző
Vágólapra másolva!
A brazilokat 1994-ben világbajnoki győzelemig vezető Carlos Alberto Parreira érdekes jóslatot tett tíz évvel ezelőtt, ami most teljes mértékben beigazolódni látszik.
Vágólapra másolva!

"A legsikeresebb csapatoknak a jövőben nem lesznek klasszikus értelemben vett csatáraik" - fogalmazott a brazil edző egy 2002-es nyilatkozatában.

A Telegraph internetes újságban megjelent elemzés szerint a Barcelona és főleg a spanyol válogatott valóra váltotta a tréner vízióját, utóbbi jobban birtokolja a labdát a futballtörténelem minden eddigi csapatánál.

A cikkíró hangsúlyozza, a spanyolok a legutóbbi 15 tétmeccsükből 12-t kapott gól nélkül hozták le annak köszönhetően, hogy rendre 70 százalék körüli a labdabirtoklásuk, ami miatt az ellenfélnek nem marad ereje a hatékony támadásokra.

A szerző ezzel együtt úgy látja, a spanyolok számára nem a legbiztosabb megoldás a 4-6-0 alkalmazása, ahogy ezt a portugálok és az olaszok elleni döntetlen is mutatta az Eb-n. Szerinte a 4-3-3-as rendszerben, a 3-5-2-vel vagy a 4-5-1-gyel is megközelíthetetlenek lennének a legtöbb ország számára.

A világbajnok egyben Eb-címvédő spanyol csapatot az idei Eb-n sok kritika érte az egyhangú futballja miatt, a franciák elleni győzelméről animációs paródia is készült. A Football356.com ugyanakkor megvédte a spanyolokat egy elemzésben, melynek a címe szerint a spanyol foci csak az unalmas embereknek unalmas.