Southgate pszichológussal mentené meg Angliát az átoktól

Vágólapra másolva!
A korábbi sokszoros válogatott Gareth Southgate tuti receptet kínált a büntetőpárbajokban páratlanul gyenge angol fociválogatottnak. 
Vágólapra másolva!

"A büntetőrúgás nem a szerencse kérdése, biztos vagyok benne, hogy nekem is segített volna egy pszichológus" - nyilatkozta a korábbi hátvéd, aki 1996-ban a németek elleni Eb-elődöntő párbajában maga is elhibázott egy büntetőt.

Anglia a nagy tornákon a legutóbbi nyolc büntetőpárbajból hetet elveszített. "A kiábrándultságnak egészen hosszú története van már, és ez minden játékos fejében ott van. A büntetőrúgós történetünk az egész nemzettel hatással van, legutóbb olyan volt, mintha az egész stadionból kiszívnák az energiát" - utalt a mostani Eb negyeddöntőjében az olaszok ellen elveszített csatára Southgate.

Az 57 válogatottságig jutó védő szerint az angol nemzeti mez egyre jobban lehúzza viselőit. "A Chelsea kék mezében Ashley Cole-nak nem okozott problémát a müncheni BL-döntőben a büntető. Az Eb-n ehhez képest még a mozgása is teljesen más volt, ha jól megnézed, az utolsó lépésénél majdnem elesett."

Southgate szerint az egyetlen megoldás Anglia számára, ha sportpszichológust alkalmaz a nemzeti csapatnál. "A legnagyobb teniszezők és a legjobb golfozók is pszichológusokkal dolgoznak, azt mondják nekem, a fociban más a helyzet, de fel nem foghatom, hogy miért. A büntetők pszichológiai megközelítése mindennél fontosabb, nagy butaság figyelmen kívül hagyni."