Csodagyerekre lelt a magyarok Eb-ellenfele

Arnor Ingvi Traustason (Izland), Mariosz Oikonomu (Görögország), foci
Iceland's Arnor Ingvi Traustason (L) fights for the ball with Greece's Marios Oikonomou (R) during the friendly football match Greece between Iceland at the Karaiskaki stadium in Athens on March 29, 2016. ARIS MESSINIS / AFP
Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott eddig csak Horvátországgal játszott az Európa-bajnoki felkészülés során, csoportellenfeleink azonban kétszer is meccseltek már. Az osztrákoknál egy kapitális potyával eldőlt a kapuskérdés, egyébként szinte összeállt a kezdőcsapat. A portugáloknál csak Cristiano Ronaldo helye biztos, Santos kapitány fejében csak nagyobb lett a káosz. Izland még mindig lubickol az Eb-szereplés kivívásában, de lehet, hogy a nagy tesztelés közben talált egy új csillagot.
Vágólapra másolva!

Alig több mint két hónap van hátra a nyári Európa-bajnokságig, és egyre inkább látszik, miféle csapatokkal kell felvennie a versenyt a magyar válogatottnak Franciaországban. A mieink szépen helytálltak Horvátország ellen, még biztosan vár rájuk június 4-én egy Németország elleni mérkőzés az Eb előtt, és elképzelhető, hogy májusban még Elefántcsontpart ellen is összejön egy felkészülési meccs. De vajon hogyan készülnek a riválisaink?

Ausztria

Ausztria – Albánia 2-1 (2-0)
Ernst-Happel-Stadion, 28 600 néző
v.: Kruzliak (szlovák)
Ausztria: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger (Wimmer, 46.), Fuchs (Suttner, 46.) – Baumgartlinger (Ilsanker, 76.), Alaba (Schöpf, 87.) – Harnik, Junuzovic, Arnautovic (Burgstaller, 87.) – Janko (Okotie, 79.)
gól: Janko (6.), Harnik (13.), illetve Lenjani (47.)


Ausztria - Törökország 1-2 (1-1)

Ernst Happel Stadion, 26 700 néző
v.: Gil (lengyel)
Ausztria: Özcan – Klein (Garics, 78.), Dragovic (Prödl, 59.), Hinteregger, Fuchs – Ilsanker, Alaba (Schöpf, 78.) – Burgstaller (Jantscher, 67.), Junuzovic (Hinterseer, 73.), Arnautovic – Okotie (Janko, 67.)
gól: Junuzovic (22.), illetve Calhanoglu (43.), Arda Turan (56.)

Az Európa-bajnoki selejtezők egyik meglepetéscsapataként Ausztria úgy vágott neki a két márciusi meccsének, hogy Marcel Koller szövetségi kapitány kijelentette, a fejében már

összeállt a 23-as Eb-keret,

csak kisebb finomításokat szeretne majd végrehajtani.

A kapuban az első számú kapus, Robert Almer (Austria Wien), illetve az ingolstadti Ramazan Özcan is lehetőséget kapott, és miután utóbbi nyakig benne volt a törökök elleni 2-1-es hazai vereségben, így Kollernak könnyű dolga lesz meghozni a végleges döntést.

A védelemben a Dinamo Kijevben szereplő Aleksandar Dragovic a legbiztosabb pont, a szakvezetés mellé keresi a megfelelő másik középső embert. A selejtezők során rendszerint a watfordi Sebastian Prödl kapott lehetőséget, most viszont betegség miatt legalább ki lehetett próbálni Martin Hintereggert (Mönchengladbach) és azt a Kevin Wimmert, akinek fél év kellett, hogy beverekedje magát a Tottenham kezdőcsapatába.

Garics csak kispados

A jobbhátvéd posztján Florian Klein (Stuttgart), a másik oldalon Christian Fuchs (Leicester City) kirobbanthatatlan. A selejtezők során mindketten nagyszerűen teljesítettek, most is őket játszatta a kapitány, így a szombathelyi születésű, jelenleg Darmstadtban futballozó Garics Györgynek egyelőre csak a kispad jutott.

Ausztria válogatottja Forrás: AFP/Joe Klamar


A 4-2-3-1-es felállásban a biztos pont a csapat motorjának számító Julian Baumgartlinger (Mainz) és Martin Harnik (Stuttgart) is, de előbbi betegség, utóbbi magánéleti problémák miatt nem játszhatott a második meccsen, a helyükre így Stefan Ilsanker (RB Leipzig) és Guido Burgstaller (Nürnberg) került.

Premier League, Bundesliga

David Alaba (Bayern München), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen) és Marko Arnautovic (Stoke City) alapember a középpályán, míg az egyetlen előretolt csatár Marc Janko (Basel) vagy Rubin Okotie (1860 München) lehet.

A magyar csapat is alakul

A magyar válogatott egy mérkőzéssel készült a márciusi FIFA-játéknapon, múlt szombaton Horvátországgal játszott 1-1-es döntetlent. "Kemény felkészülés elé nézünk, de úgy gondolom, ha még tovább fejlődünk a következő időszakban, jó Európa-bajnokság vár ránk" – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány. Storck továbbra is a 4-2-3-1-es felállást tartja a legjobbnak, főleg úgy, hogy szerinte Szalai Ádám, Priskin Tamás és Böde Dániel személyében nagyon jó centereink vannak. Elbeszélgetett azonban Nikolics Nemanjával, aki a lengyel Legia Warszavában zsákszám rúgja a gólokat, és azt ígérte, segít megkeresni neki azt a helyet, ahol hasznára lehet a magyar csapatnak. Azt pedig még március közepén közölte, Vanczák Vilmosra és Leandróra nem számít a továbbiakban.

"Bizonyos dolgok nem működtek úgy, ahogy kellett volna, de pozitívum, hogy azért a négy hónap kihagyás ellenére sok mindenre emlékeztek a játékosaink. A legközelebbi találkozásig kevesebb idő telik el, biztosan javulunk" – nyilatkozta Koller, elsősorban amiatt bosszankodva, hogy

hiába működött a védekezés, ha nem akadt elég helyzet az ellenfél kapujánál.

Az osztrák válogatott legközelebb május 22. és 30. között edzőtáborozik Svájcban. Május 31-én Klagenfurtban Málta, június 4-én Bécsben Hollandia lesz az ellenfél. Aztán tíz nap ráhangolódás után jöhet a magyarok elleni első Európa-bajnoki csoportmérkőzés.

Akik biztosan az osztrák keret tagjai lesznek az Uefa.com szerint:
Kapusok: Robert Almer (Austria Wien), Ramazan Özcan (Ingolstadt), Heinz Lindner (Eintracht)
Védők: Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), Christian Fuchs (Leicester), Garics György (Darmstadt), Martin Hinteregger (Mönchengladbach), Florian Klein (Stuttgart), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham)
Középpályások: David Alaba (Bayern München), Marko Arnautovic (Stoke), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Stefan Ilsanker (Leipzig), Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovic (Bremen)
Csatárok: Marc Janko (Basel), Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (1860 München)

Portugália

Portugália – Bulgária 0–1 (0–1)
Leiria, 20 ezer néző
v.: Carlos Gómez (spanyol)
Portugália: A. Lopes – Vieirinha, Bruno Alves, Pepe, Eliseu (Guerreiro, 81.) – William Carvalho (R. Sanches, 74.) – Joao Mario (Danilo Pereira, 75.), Rafa Silva (Quaresma, 65.), Adrien Silva (Danny, 65.), Nani (Eder 83.) – C. Ronaldo.
gól: Marcelinho (19.)


Portugália – Belgium 2–1 (2–0)

Leiria, 20 ezer néző
v.: Klossner (svájci)
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Raphaël Guerreiro – Joao Mário (Bernardo Silva, a szünetben), Danilo Pereira (Danny, 87.), Adrien Silva (Renato Sanches, a szünetben), André Gomes (William Carvalho, 74.) – Nani (Éder, 61.), Cristiano Ronaldo (Quaresma, 60.)
gól: Nani (20.), C. Ronaldo (40.), illetve R. Lukaku (62.)

Nincs könnyű helyzetben Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya, aki 2014 szeptemberében vállalta el a munkát, miután a csapat az első Eb-selejtezőjén hazai pályán 1-0-ra kikapott Albániától. Bár a vezetésével a portugálok a többi hét selejtezőjüket megnyerték, mindet csak egygólos különbséggel, és az albánok, valamint az örmények elleni játékra nem lehetnek büszkék.

Ami még szembetűnőbb, hogy a barátságos mérkőzéseken mennyire sebezhetőek voltak Ronaldóék: a legutóbbi kilencből ötöt elvesztettek, négyszer gólt sem szereztek. A feladat tehát adott:

vezetést kell szerezni ellenük, onnan sima.

Ennyi az egész.

A portugál válogatott, fent: Anthony Lopes, William Carvalho, Bruno Alves, Pepe, Cristiano Ronaldo. Lent: Eliseu, Adrien Silva, Vieirinha, Rafa Silva, Joao Mario, Nani. Forrás: AFP/Francisco Leong


A március végi két meccs alapján Santos kapitány is elismerte, fájhat a feje a keretkijelölés miatt. Húsz játékost küldött pályára Bulgária és Belgium ellen, előbbi meccsen úgy kapott ki a csapat 1-0-ra, hogy 30-szor próbálkozott lövéssel, 11-szer el is találta a kaput, rúgott 19 szögletet, sőt egy büntetőt is (amit Ronaldo elhibázott), mégsem volt képes feltörni az ellenfél védelmét. Belgium ellen ugyanakkor nagyon jól ment, megérdemelt volt a világranglista éllovasa elleni 2-1-es siker.

A védelemben Pepe és elöl Cristiano Ronaldo (mindkettő Real Madrid), illetve Nani (Fenerbahce) helye megkérdőjelezhetetlen. A portugál sajtó szerint William Carvalho (Sporting) és Danilo Pereira (Porto) is ott lesz a középpályán, a többi poszton viszont még nagy a verseny még a keretbe kerülésért is.

Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Francisco Leong


A portugál sportlapok (O Jogo, Record, A Bola) egyelőre óvatosak a tippelgetéssel, a Maisfutebol.pt fociportál ellenben megpróbálta felvázolni, hogy néz majd ki a 23 fős Eb-keret.

Ejtik Coentraót?

Eszerint a Dinamo Zagrebben védő 33 éves Eduardo már kerettag sem lesz, helyette inkább Marafona (Braga) melegíti a kispadot harmadik számú kapusként. A nemrég még a Realt erősítő, de folyamatosan sérülésekkel bajlódó Fábio Coentrao (Monaco) helyett inkább a bal és jobb oldalon egyaránt bevethető André Almeida (Benfica) vagy a védekező középpályásként is hasznos Ruben Semedo (Sporting) lehet ott Franciaországban. Joao Moutinho (Monaco) és Tiago Mendes (Atlético) sérült, elöl pedig Éder (Lille) és Danny (Zenit) olyan súlytalan, hogy kár erőlködni velük.

Ehhez képest az UEFA 17 nevet sorolt fel, ott Moutinho, Danny, Éder és Coentrao is szerepel. Kíváncsian várjuk, kinek lesz igaza.

Fiolának nem lesz könnyű dolga C. Ronaldo ellen:


A portugál válogatott május végén vág neki a felkészülés utolsó szakaszának, játszik még felkészülési meccset Norvégiával, Angliával és Észtországgal, aztán az Eb-n Izland ellen rajtol.

A portugál Eb-keret a Maisfutebol.pt szerint:
Kapusok: Rui Patrício, Anthony Lopes, Marafona
Védők: Cédric, André Almeida, Eliseu, Pepe, José Fonte, Bruno Alves, Ruben Semedo
Középpályások: Joao Mário, Adrien, William Carvalho, Danilo Pereira, Joao Moutinho, André Gomes, Bernardo Silva.
Csatárok: Cristiano Ronaldo, Nani, Ricardo Quaresma, Rafa Silva, Vieirinha, Bruno Moreira.

Akik biztosan a portugál keret tagjai lesznek az Uefa.com szerint:
Kapusok: Rui Patrício (Sporting), Anthony Lopes (Lyon)
Védők: Ricardo Carvalho (Monaco), Pepe (Real Madrid), Fábio Coentrao (Monaco), Bruno Alves (Fenerbahce), Vieirinha (Wolfsburg), Cedric Soares (Southampton), Eliseu (Benfica)
Középpályások: Joao Moutinho (Monaco), Danny (Zenit), Danilo (Porto), William Carvalho (Sporting), Joao Mário (Sporting)
Csatárok: Nani (Fenerbahçe), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille)

Izland

Dánia – Izland 2–1 (0–0)
Herning
v.: Hansen (norvég)
Izland: Kristinsson – Hauksson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon – Hallfredsson (J. Gudmundsson, a szünetben), A. Gunnarsson, G. Sigurdsson (T. Bjarnason, 81.), B. Bjarnason (Traustason, 72.) – Finnbogason, Sigthórsson (Bödvarsson, 72.)
gól: N. Jörgensen (50., 54.), illetve Traustason (90.)

Görögország – Izland 2–3 (2–1)
Pireusz
v.: Estrada (spanyol)
Izland: Kristinsson (Halldórsson, a szünetben) – Saevarsson, Hermannsson, Ingason, A. Skúlason – J. Gudmundsson, A. Gunnarsson (B. Bjarnason, a szünetben), Hallfredsson (G. Sigurdsson, a szünetben), Traustason (T. Bjarnason, a szünetben) – Bödvarsson (Finnbogason, 83.), Kjartansson (Sigthórsson, 61.).
gól: Fortunisz (19., 31., az elsőt büntetőből), illetve Traustason (34.), Ingason (70.), Sigthórsson (82.)

Alighanem Izlandé az utóbbi években az egyik legtöbbet fejlődő válogatott. A korábban világverseny közelébe sem jutó ország az Európa-bajnoki selejtezőkön oda-vissza elpüfölte Hollandiát – igaz, mást nem, de a hazai veretlenséggel párosulva ez is elég volt a kijutáshoz.

Úgy tűnhet, hogy a hollandok amszterdami legyőzése után leeresztett a csapat, hiszen 2015. szeptember 3. óta tíz mérkőzésből csak kétszer nyert. Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitányok azonban kihasználták az időt a tesztelésre, sok fiatalt kipróbáltak.

Arnor Ingvi Traustason (kékben) nagy nyeresége lehet az izlandi válogatottnak Forrás: AFP/Aris Messinis


Idén hét (!) felkészülési mérkőzést terveztek az Eb-ig. Az első etapban egy januári abu-dzabi edzőtábor keretében előbb Arnor Ingvi Traustason góljával 1-0-ra legyőzték Finnországot, aztán 2-1-re kikaptak a házigazda Egyesült Arab Emírségektől. Innen az Egyesült Államokba repült a csapat, és január végén 3-2-es vereséget szenvedett az amerikaiaktól.

– mondta akkor Hallgrímsson annak indoklásaképpen, hogyan bekerült a keretbe több fiatal, köztük négy, a hazai bajnokságban szereplő játékos is.

A svéd IFK Norrköping 22 éves középpályása, Traustason nemcsak a keretben, de úgy tűnik, a kezdőcsapatban is bent ragadt: a múlt csütörtöki, 2-1-es dániai vereség és a keddi görögországi 3-2-es győzelem során is szerzett egy-egy gólt, így hat válogatott fellépésén már három találatnál tart.

A csapatra még két edzőmeccs vár: június 1-jén Norvégia, június 6-án Liechtenstein lesz az ellenfél. Az Európa-bajnokságot Portugália ellen kezdi június 14-én.

Akik biztosan az izlandi keret tagjai lesznek az Uefa.com szerint:
Kapusok: Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Hannes Halldórsson (Bodö/Glimt)
Védők: Ari Skúlason (OB), Birkir Sævarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (Krasznodar), Kári Árnason (Malmö), Sölvi Ottesen (Csiangszu Kuohszin)
Középpályások: Gylfi Sigurdsson (Swansea), Aron Gunnarsson (Cardiff), Jóhann Gudmundsson (Charlton), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Arnór Traustason (Norrköping), Eidur Gudjohnsen (Molde)
Csatárok: Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Vidar Kjartansson (Malmö).