Írország

Vágólapra másolva!
Harminc éve Jackie Charlton feltette az európai futballtérképre Írországot, arra azonban eddig nem volt példa, hogy a válogatott két egymást követő Eb-re is kvalifikálja magát.
Vágólapra másolva!

1988-ig az ír válogatott nem sok vizet zavart a világ labdarúgásában. Az 1964-es Eb-n a negyeddöntő ugyan ígéretes lehetőségnek tűnt, de Izland és Ausztria búcsúztatása után Spanyolország kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel kiütötte a csapatot. Az 1966-os vébé előtt is a spanyolok okoztak gondot, ki-ki mérkőzésen 1-0-ra nyertek.

Egy angol lett a megmentő

Jackie Charlton kinevezése hozott komoly változást: az angolokkal 1966-ban világbajnok egykori Leeds-játékos két vébére és egy Eb-re is kivezette a csapatot. 2012-ben aztán a Giovanni Trapattoni által irányított együttes kikapott a horvátoktól, a spanyoloktól és az olaszoktól is, így gyorsan kiesett. A veterán olasz mester távozása után egy északír szakember, Martin O'Neill kapott lehetőséget, aki maga mellé vette az ír labdarúgás fenegyerekét, Roy Keane-t, és

ez nyerő párosnak bizonyult.

Az írek a selejtezőkön öt győzelemmel, három döntetlennel és egy lengyelországi és skóciai vereséggel a D csoport 3. helyén végeztek. A pótselejtező eléréséhez kellett az is, hogy a világbajnok németektől egyszer sem kaptak ki (1-0, 1-1). A páros csatában aztán Bosznia-Hercegovina ellen sikerült a továbbjutás (1-1, 2-0). A csapat legjobb góllövője az 5-5 gólos Robbie Keane és Jonathan Walters volt, Shane Long 3 találatig jutott.

Mi lesz az öregekkel?

A csapat célja, hogy az eddigi hat Eb-meccsen elért egy győzelemnél és egy döntetlennél jobban teljesítsen, de az E csoportban Belgium, Olaszország, valamint Svédország ellen nem lesz könnyű dolga. Az is nagy kérdés, hogy O'Neill kapitány fiatalabb csapatra épít, vagy esetleg számít-e majd a veteránjaira, mindenekelőtt Shay Givenre, John O'Shea-re, Robbie Keane-re.

Egy ilyen kezdőcsapat, például, könnyen elképzelhető: Randolph – Coleman, O'Shea, Keogh, Brady – Hendrick, McCarthy, Whelan, Walters – Hoolahan – Long.

A keret

Kapusok: Darren Randolph (West Ham), Shay Given (Stoke), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday).
Védők: Cyrus Christie (Derby), Seamus Coleman (Everton), Ciaran Clark (Aston Villa), Richard Keogh (Derby), Shane Duffy (Blackburn), John O'Shea (Sunderland), Stephen Ward (Burnley).
Középpályások: James McClean (West Brom), Glenn Whelan (Stoke), James McCarthy (Everton), Jeff Hendrick (Derby), Stephen Quinn (Reading), Wes Hoolahan (Norwich), David Meyler (Hull City), Robbie Brady (Norwich), Aiden McGeady (Everton).
Csatárok: Jon Walters (Stoke), Shane Long (Southampton), Robbie Keane (LA Galaxy), Daryl Murphy (Ipswich).