Svájc

Vágólapra másolva!
Svájc eddig nem volt meghatározó szereplője az Európa-bajnokságoknak, és a csapatnak most sincs nagy sztárja. A keret azonban fiatal, többnyire mégis van topligás rutinja – a továbbjutást is bátran megcélozhatja.
Vágólapra másolva!

Svájc 1996, 2004 és 2008 után negyedszer szerepelhet Európa-bajnokságon, sőt előfordult, hogy úgy volt egy torna titkos favoritja, hogy ki sem jutott az adott versenyre. A csapat szurkolói vélhetően már annak is örülnének, ha kedvenceik bejutnának a nyolcaddöntőbe, korábban ugyanis egyszer sem élték túl a csoportkört, pedig 2008-ban hazai pályán próbálkozhattak.

Két vereség után álltak talpra

A selejtezők nem okoztak különösebb gondot a svájciaknak, az E csoporton veretlenül végigszántó angolok mögött bevitorláztak a második helyre, a lehetséges 30 pontból 21-et megszerezve. Igaz, a csapat nem kezdett jól, előbb otthon kapott ki az angoloktól 2-0-ra, majd a szlovénoktól is benyelt egy pofont, de utána ötös győzelmi szériát produkált, majd egy angliai vereség után már minden simán ment.

A csapat legeredményesebb játékosa a tíz meccs alatt Xherdan Shaqiri volt, négy gólja mellé öt asszisztot is kiosztott. Mögötte a 3-3 góllal záró Josip Drmic és Haris Seferovic végzett. A 24 éves Shaqiri az angol Stoke játékosa, de korábban megfordult a Bayernnél és az Internél is. A vele egyidős Seferovic a négy nagy topliga közül hármat már kipipált, az egy évvel fiatalabb Drmic pedig 2013 óta Németországban légióskodik.

Kilenc Eb-meccs, de csak egy győzelem

A Transfermarkt.de mégsem őket tartja a keret legértékesebb játékosának, hanem a német Wolfsburggal a Bajnokok Ligájában elsőévesként a negyeddöntőig jutó Ricardo Rodríguezt. A 23 éves balhátvéd árát 28 millió euróra taksálják. A fiatalság és a topligákban összeszedett tapasztalat lehet a svájci válogatott legnagyobb erőssége az Eb-n, ahol a házigazda franciákkal, a magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutó románokkal, valamint a története első nagy tornájára készülő Albániával került egy csoportba.

A svájciak korábbi Eb-részvételeik alkalmával kilenc meccset játszottak, de mindössze egyet tudtak megnyerni, 2008-ban 2-0-ra győzték le a portugálokat Hakan Yakin duplájával. A franciaországi tornán nem lehet más célja Vlagyimir Petkovic csapatának, mint az, hogy megduplázza, eseleg -triplázza a győzelmek számát, ami már elég lehet ahhoz, hogy a válogatott összehozza a továbbjutást.

A keret

Kapusok: Yann Sommer (Mönchengladbach), Roman Bürki (Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg).
Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburg), Steve von Bergen (Young Boys), Fabian Schär (Hoffenheim), Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg).
Középpályások:
Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz), Granit Xhaka (Mönchengladbach), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Denis Zakaria (Young Boys).
Csatárok:
Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasimpasa), Shani Tarashaj (Grasshoppers).