Megszületett Király Gábor, Messi zsebre vágta Keegant

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b) átadja a szövetség ajándékát Király Gábornak a magyar labdarúgás napja alkalmából rendezett ünnepségen a budapesti Danubius Hotel Arénában 2015. november 25. A kapus
Budapest, 2015. november 25. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b) átadja a szövetség ajándékát Király Gábornak a magyar labdarúgás napja alkalmából rendezett ünnepségen a budapesti Danubius Hotel Arénában 2015. november 25. A kapus a Norvégia elleni pótselejtezős párharc visszavágóján játszotta 101. válogatott mérkőzését. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatottnak 44 év után sikerült újra kijutnia egy Európa-bajnokságra. Az eltelt idő alatt elég sok változás történt a sportágban, van köztük igazán meglepő is. Összegyűjtöttünk tízet.
Vágólapra másolva!

Négyről 24-re nőtt az Eb-résztvevők száma

A magyar válogatott örülhet, hogy majdnem egy fél évszázad után sikerült kijutnia, igaz, ehhez most az is elég volt, hogy csoportharmadikok legyenek a mieink, majd sikerrel vegyék a pótselejtezőt. Az Eb-n a négy évvel korábbi 16 csapat helyett már 24 vehet részt,

de mi volt a helyzet 1972-ben?

Akkor a selejtezőkön 32 válogatott indult, és a csoportelsők jutottak be az oda-visszavágós negyeddöntőbe, ahol a románokat három meccsen fektette két vállra Magyarország – a harmadik meccset semleges pályán sikerült lehozni.

Az Eb-csapat tagja volt Albert Flórián is Forrás: Northfoto/Keystone Pictures Agency


A torna négyes döntőjében a mieink a szovjetek és a belgák elleni vereség után a negyedik helyen végeztek.

Megdőlt a kétpontos rendszer

A belgiumi Eb-n még két pont járt a győzelemért, a hárompontos rendszert először 1981-ben jelent meg Angliában. Az 1994-es vb-n debütált nagy világversenyen a szisztéma, ekkor vezették be Magyarországon is.

Megszületett a magyar Eb-keret legidősebbje

És később persze a többiek is. Meglehet, Király Gábor lesz a nyári Eb legidősebb játékosa, a Haladás válogatottsági rekorder kapusa 1976. április 1-jén született. Vagyis

a legutóbbi magyar Eb-szereplés után négy évvel.

Király Gábor időközben megdöntötte Bozsik József rekordját, immáron 103-szoros válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor


A magyarok német kapitánya, Bernd Storck viszont már követhette az eseményeket, az 1963-ban született tréner az Eb idején 9 éves volt.

Több százszorosára nőtt a játékosok ára

Nem keveset változott a játékosok értéke sem. A jelenlegi legdrágább futballista Gareth Bale, akiért 2013-ban 82,8 millió eurót fizetett a Real Madrid a Tottenhamnek.

1972-ben, Angliában David Nish vitte a prímet, a mostani angol bajnok Leicester Citytől távozó focistáért a Derby County 225 ezer fontot fizetett.

Gareth Bale szépen nyereget Madridban, a minap például behúzta a BL-serleget Forrás: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Hidalgo


Bale ára a 368-szorosa Nishének, az inflációt nem figyelembe véve. Hozzá kell tenni, hogy

a magyar focisták mostani értéke azért jóval közelebb van az 1972-es adatokhoz,

a Transfermarkt.de szerint például az egyik legpiacképesebbnek tartott Nikolics Nemanjáért tavaly 975 ezer fontot fizetett a Legia Warsava a Videotonnak. Igaz, Dzsudzsák Balázsért két orosz csapat 15 millió euró körüli átigazolási díjat is kifizetett már az elmúlt években.

Melegebb lett

Negyvennégy év alatt 13,9-ről 14,5-re nőtt az átlagos évi középhőmérséklet, így a fázósabb focisták örülhetnek, az izzadósak szomorkodhatnak.

Messi zsebre vágta Keegant

Amikor a hetvenes évek későbbi sztárja, Kevin Keegan 1971-ben a Scunthorpe-tól átigazolt a Liverpoolhoz, Bill Shankly 45 fontos heti fizetést ajánlott neki. A legendás angol játékos apja azt mondta, ne adja magát olcsón, így Keegannek sikerült feltornásznia a fizetését 50-re, sőt a prémiumokkal ez felkúszhatott heti 130 fontra. Hűha!

Kevin Keegan 1978-ban és 1979-ben is Aranylabdát kapott Forrás: AFP/Roslan Rahman

Hogy ma mennyit keres egy hasonló szintű, aranylabdás topjátékos?

Lionel Messi heti keresete nettó 256 ezer font hetente. Ez épp kétezerszer több pénz, mint amit Keegan kapott 44 éve.

Meghódította Franciaországot a PSG

Az 1970-ben alapított Paris Saint-Germain FC 1974-ben jutott fel először a Ligue 1-be. Míg a mieink siker nélkül igyekeztek Eb-kvalifikációt szerezni, addig a PSG megnyert hat bajnoki aranyat: először 1986-ban, majd 1994-ben, illetve az utóbbi négy évben.

A PSG-ben még Beckham is megfordult Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard


A mostani sikerszéria az után indult be, hogy 2011 júniusában a klubot megvette a katari Nasszer Al-Kelaifi. Azóta olyan játékosok fordultak meg a csapatban, mint David Beckham, Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic vagy Ezequiel Lavezzi.

A Barca 24 bajnoki címéből 15-öt nyert

Az FC Barcelona 24-szer nyert már spanyol bajnokságot, a többségét 1972 óta. 1974 után 1985-ben lett újra első, majd 1991-től kezdve egészen mostanáig még további 13 aranyérmet sikerült begyűjtenie. Azaz az utóbbi 44 évben 15 alkalommal volt bajnok a Barca, míg előtte "csak" 9-szer. Míg a magyarok pihentek, addig a katalánok annyi címet nyertek, amennyit nem szégyelltek.

A DVSC-t nem zavarta a sorozatos Eb-kudarc

Magyar szinten is volt egy klubcsapat, amely nem tétlenkedett a válogatott Eb-s fiaskói idején, igaz, főképp az utóbbi időben. A Debreceni VSC sikerkorszakára 1993-ig kellett várni. Ekkor feljutott az élvonalba, és két évre rá bronzérmes lett az NB I-ben.

Varga József sokat hozzátett a Loki BL-sikereihez Forrás: MTI/Illyés Tibor


Később jött az aranykorszak: 2005 és 2014 között hétszer is NB I-et nyert a Loki, sőt a BL-főtáblára is feljutott 2009-ben, ahol olyan csapatok ellen játszhatott, mint a Fiorentina, a Lyon és a Liverpool – igaz, pontot nem sikerült szereznie.

Schmeichelnek még a fia is PL-győztes lett

Peter Schmeichel 9 éves sem volt, amikor legutóbb a magyarok az Eb-n jártak. Ezután történt még egy s más a dán óriással. A Manchester Uniteddel többek között öt bajnoki címet nyert, 1999-ben emlékezetes meccsen szerzett BL-aranyat a Bayern München ellen. Előtte végrehajtotta az évszázad csodáját a dán válogatottal, amely 1992-ben a jugoszlávok helyett, a strandról beugorva megnyerte az Európa-bajnokságot, a döntőben a németeket legyőzve.

A Schmeichel név garancia lenne a Premier League-győzelemre? Forrás: AFP/Rui Vieira


Közben pedig, 1986-ban, megszületett a fia, Kasper Schmeichel. 2011-ben a Leeds Unitedtől igazolt a Leicester Cityhez, amellyel idén

legalább akkora csodát vitt véghez, mint a dánok az 1992-es Eb-n.

Az előző szezonban 41 ponttal 14. helyezett csapat az Arsenalra tíz pontot verve megnyerte a Premier League-et, 40-nel több pontot szerezve, mint 2014-15-ben. A fogadóirodák a szezon előtt 5000-szeres pénzt ajánlottak annak, aki megteszi a Leicester PL-aranyát. Kaspernek két gyereke van, azaz Peter 52 évesen már nagypapaként focizhat a 6 éves Maxszel, netán a 4 éves Isabellával.

A cikk megjelenését támogatta a Magyar Telekom.