Társoldalunk:

Kiszámolták, mire vihetik a magyarok a foci-Eb-n

2016.05.31. 14:25

Osztrák tudósok által elkészített statisztikai modell szerint a házigazda Franciaország és a világbajnok Németország válogatottja a legesélyesebb a végső győzelemre a jövő pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságon. A magyaroknak 47 százalék esélyük van továbbjutni a csoportból.

Achim Zeileis, az innsbrucki egyetem kutatója és két bécsi kollégája, Christoph Leitner, valamint Kurt Hornik 19 fogadóiroda oddsszait vette alapul, és kombinálta azt egy komplex, statisztikán alapuló számítással az előrejelzés elkészítéséhez.

A kutatók saját adataik szerint ezzel a módszerrel a 2008-as Eb-döntőt, valamint a spanyolok 2010-es vb-, és 2012-es Eb-győzelmét is helyesen jósolták meg.

Pogbáék mellett szól a hazai pálya előnye isForrás: AFP/Gent Shkullaku

A most elkészített modell szerint Franciaországnak 21,5 százalék, míg a németeknek 20,1 százalék az esélyük az Eb megnyerésére. A címvédő spanyolok 13,7 százalékkal harmadikak ebben az összevetésben, Anglia a negyedik 9,2, Belgium pedig az ötödik 7,7 százalékkal.

A kimutatás szerint a magyar válogatottnak 0,3 százalék az esélye a trófea elhódítására,  ennél kevesebbet csak az észak-írek és az albánok kaptak (0,2-0,2 százalék).

Franciaországot és Németországot a saját csoportjának megnyerésére predesztinálja a kutatás, így a két csapat már az elődöntőben találkozik majd egymással, és a győztes a modell szerint nagy valószínűséggel a spanyolokkal csap össze a döntőben.

A papírforma nem a magyarok sikere mellett szólForrás: MTI/EPA/EXPA/Johann Groder

Az osztrák kutatás alapján a magyaroknak 47 százalék esélyük van továbbjutni a csoportból, a negyeddöntős szereplésükre ugyanakkor már csak 15,7 százalékot, az elődöntőbe jutásra 4,9, míg a fináléba kerülésre 1,5 százalék esélyt valószínűsít a modell.

A német Dekabank közgazdászai szintén megvizsgálták az Eb-n részt vevő 24 csapat győzelmi esélyeit, mégpedig úgy, hogy 10 millió lehetséges kimenetelt modelleztek le. A Dekabank elemzői szerint a németek a július 10-i döntőben a spanyolokat verik meg, és a világbajnok Eb-győzelmére 27,1 százalék esélyt látnak.