Gera Zoltán

Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa, foci
Budapest, 2016. április 6. Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa köszönti a szurkolókat a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Paksi FC ellen játszott mérkőzés után, amelyet csapata 5-2-re megnyert a Groupama Arénában 2016. április 6-án. Az FTC már az előző fordulóban - hat fordulóval a zárás előtt - megnyerte a labdarúgó OTP Bank Ligát. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A pécsi születésű, lassan veteránnak számító, 37 éves játékos Harkányban kezdett futballozni, az NB I-ben 1997-ben szülővárosa csapatánál mutatkozott be. 2000-ben a Fradihoz igazolt, 2002-ben pedig már válogatott volt.
Vágólapra másolva!

2004-től tíz éven át légióskodott, elsőként a West Bromwich Albionhoz szerződött. 2005 májusában a soccernet.com internetes szaklap beválasztotta a Premier League 2004–05-ös álomcsapatába, ősszel a brit sajtó pedig már egyenesen Puskás Ferenchez hasonlította.

„Ez az összehasonlítás szerintem nem állja meg a helyét, közel sem vagyok olyan focista, mint amilyen Puskás volt. Nem láttam játszani, de tudom, hogy míg én az angol élvonal egyik kiscsapatában játszom, addig ő a Real Madrid történetének egyik legnagyobbja. Nagyon távol vagyok tőle…”

A Mágikus Magyar

A legnagyobb sikerét a szigetországban a 2008-as átigazolást követően a Fulhamben érte el, mellyel EL-döntőt is játszott. A csapat többek között Gera góljaival jutott a 2009-2010-es kiírás fináléjába, amelyet végül az Atlético nyert meg.

Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa köszönti a szurkolókat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A „Mágikus Magyar” 2011 nyarán visszatért a WBA-hoz, 2014-ben pedig a Fradihoz. A Ferencváros–Újpest 1-0-ra végződő Magyar Kupa-döntőben győztes gólt fejelt, 2016 májusában a zöld-fehéreknél aláírta szerződéshosszabbítást.

Gellei Imre hívta meg először a válogatottba: egy 2002. februári, ciprusi felkészülési tornán Svájc elleni debütált. A meccs 2–1-es magyar vereséggel zárult. Első gólját az október 16-án rendezett Európa-bajnoki-selejtezőn San Marino ellen szerezte, majd mesterhármassá duzzasztotta.

89 válogatott mérkőzésén 24 gólt szerzett, a Finnország elleni, 2014. novemberi Eb-selejtezőt az ő fejesével nyerte meg 1-0-ra a csapat.

Hatalmas lehetőség az Eb

szerintem mindenki élete formájában fog futballozni, hiszen sok sikertelen selejtező után végre egy komoly tornán képviselhetjük a nemzeti színeket. Ez hatalmas lehetőség mindenki számára” – nyilatkozta a Fradi.hu-nak.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Itthon három alkalommal (2002, 2004, 2005) választották meg az év labdarúgójának, 2004-ben és 2005-ben a magyar Aranylabda díját is neki ítélték.

Szakmai teljesítménye mellett igazi közönségkedvenc, aki nehéz fiatalságáról, visszafogott, vallásos életéről és jótékonykodásáról is híres. Legutóbb idén májusban árverésre bocsátotta egyik futballcipőjét, melynek bevételét Mezei Gábor daganatos betegségben szenvedő utánpótlásedző javára ajánlott fel. Az árverés bevétele – még magyar mércével mérve is – meglehetősen alacsony volt, a győztes licit 50.000 Ft-ot kóstált.