Gulácsi Péter

Gulácsi Péter, foci
Northern Ireland's striker Kyle Lafferty (L) shoots against Hungary's goalkeeper Peter Gulacsi during a qualification match for EURO 2016 between Hungary and Northern Ireland on September 7, 2014 at the new Groupama stadium of Budapest. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A kairói U20-as vb bronzmeccsének 190 centis hőse másfél év nem kapott meghívót a felnőtt válogatottba, az Eb előtt mégis meggyőpzte a kapitányt azzal, hogy végigvédte a szezont a Bundesligába feljutó csapatában.
Vágólapra másolva!

Az 1990-es, budapesti születésű Gulácsi Péter a BVSC és az MTK neveltje. 2007-ben, tizenhét évesen az MTK felnőttkeretének tagja lett, bajnoki mérkőzésen azonban nem lépett pályára. A Sándor Károly Akadémia és a Liverpool között fennálló partneri viszonynak köszönhetően még ebben az évben a Liverpoolhoz szerződött. Két év elteltével, 2009 júliusában mutatkozott be a Liverpoolban, egy St. Gallen elleni felkészülési mérkőzésen.

A selejtezősorozat rosszul indult. Gulácsi Péter itt az északír Kyle Laffertyvel áll szemben. Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


2009 és 2012 között Angilán belül három helyre is kölcsönadták, végül 2013-ban négy évre leigazolta az osztrák Red Bull Salzburg. Két évet töltött a Salzburgnál, első idényében osztrák bajnok és kupagyőztes, a másodikban bajnok lett. Összesen 65 bajnoki mérkőzésen állt a csapat kapujában.

2015 nyara óta a német RB Leipzignél véd, csapatával idén feljutott a Bundesliga első osztályába. Szerződése 2019-ig köti a klubhoz.

A magyar U19-es válogatott sikeres szereplése után Erwin Koeman meghívta a Horvátország elleni felnőttkeretbe, pályára azonban nem lépett. Gulácsi meghatározó embere volt a 2009-es U20-as vb-re kijutó csapatnak, ahol a harmadik helyért zajló meccs büntetőpárbajában

sorrendben négy Costa Rica-i lövést védett, így a magyar válogatott bronzérmes lett.

2014 tavaszán Dánia ellen játszotta első felnőtt válogatottbeli meccsét, és Pintér Attila vele kezdte a selejtezőket. Az 1-2-re végződött, 2014. őszi Magyarország-Észak-Írország mérkőzést Gulácsi védte végig.

Az számított, ki van játékban

Dárdai érkezésekor sérüléssel küzdött, jó ideig a Liverpoolnál védő Bogdán tűnt esélyesebbnek arra, hogy Király tartalékja lehet. Bernd Storck azonban a játékban lévő Gulácsinak és Dibusz mellett döntött.

A 26 éves kapus nemrég így nyilatkozott az Eb-esélyekről és a csapaton belüli viszonyokról:

"Bármelyik klubcsapatban az a jellemző, hogy a hálóőrök között nagy az összetartás. Segítenünk kell egymást, jó kapcsolatra van szükség a magas szintű munkához. Ez a válogatottban még fokozottabban igaz, hiszen itt az egyéni karrier mellékes. Persze,

Egyébként egyértelmű, hogy a selejtezősorozatban mutatott parádés teljesítménye miatt Király Gábort illeti meg az első számú titulus. Megérdemli ezt az előnyt. De mi is dolgozunk, hogy bizonyítsunk. Közben tanulunk tőle és persze egymástól is. Szeretem nézni a többieket, mert mindig el lehet lesni apró dolgokat."