Eljátszották, hogy öngyilkos merénylő robbant a foci-Eb-n

eb security
The Turkish national football team is escorted by police as it arrives by bus at the hotel ahead of the Euro 2016 football tournament in Bandol, southeastern France, on June 6, 2016. / AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Száznyolcvan külföldi rendőr segíti a francia hatóságokat a futballhuligánok kiszűrésére a három nap múlva kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságon - jelentette be kedden Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A francia hatóságok az elmúlt hónapokban mintegy harminc terrorgyakorlatot tartottak.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Párizs közeli Lognes-ban felavatta a nemzetközi rendőri együttműködési központot (CCPI), amely az operációs irányításért és az információátadásért lesz felelős a június 10. és július 10. közötti sportrendezvényen.

"A Franciaországon kívül részt vevő 23 nemzet 180 rendőre hétfőn megérkezett, hogy segítse francia kollégáik munkáját" - mondta a miniszter. "Közülük mintegy ötvenen a központban fognak dolgozni, pontos ismeretük van a szurkolókhoz köthető erőszakos cselekményekről. Segíteni tudnak az esetleges rendbontások megelőzésében" - tette hozzá Bernard Cazeneuve.

A többi 130 külföldi rendőr abban a tíz városban erősíti a francia rendőrök munkáját, ahol a mérkőzéseket rendezik. Egyenruhában, felfegyverezve mobilalakulatokban azonosítják és szűrik ki az esetleges rendbontókat.

A török válogatott busza Franciaországban Forrás: AFP/Bulent Kilic

A miniszter elmondta, hogy a kormány több olyan adminisztratív intézkedést is hozott, amellyel megakadályozta, hogy a hazájukban a stadionokból kitiltott erőszakos szurkolók ne léphessenek be Franciaországba.

"Eddig nem kevesebb mint 2355 kitiltási határozat került fel a keresett személyek listájára, és

akiket különösen veszélyesnek tartunk" - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Rendőrségi források szerint az Eb első öt fordulójából öt mérkőzésen lesz megerősített rendőri védelem a huligánok veszélye miatt: a június 11-i Anglia-Oroszország találkozón Marseille-ben, a június 12-i párizsi Törökország-Horvátország mérkőzésen, a június 16-án szintén Párizsban rendezendő Németország-Lengyelország meccsen, az ugyanezen a napon Lensben játszandó Anglia-Wales mérkőzésen, és június 21-én Marseille-ben, az Ukrajna-Lengyelország összecsapáson.

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Eb-t rendkívüli körülmények között rendezi meg Franciaország, miután

a terrorfenyegetettség továbbra is a legmagasabb.

Az Európa-bajnokság közbiztonsági szempontból a legjelentősebb esemény, amelyet valaha szerveztek Franciaországban. A terrorveszély miatt több mint 90 ezer embert; 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a hatóságok, ami a miniszter szavai szerint példátlan erőfeszítést jelent az országnak.

Autós ellenőrzés a török fociválogatott bandoli szállása közelében Forrás: AFP/Bulent Kilic

A francia hatóságok az elmúlt hónapokban mintegy harminc terrorgyakorlatot tartottak. A legutóbbit Lyonban, május 30-án, ahol a forgatókönyv szerint egy öngyilkos merénylő a tömegben felrobbantotta magát a stadion egyik kijáratánál. A gyakorlatban kétszáz tűzoltó és nyolcvan rendőr vett részt.

Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség, amióta tavaly 150-en vesztették életüket több iszlamista merényletben. Az Egyesült Államok a múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

Franciaországban konszenzus van arról, hogy az ország továbbra is a terroristák egyik legfőbb célpontja, jóllehet a labdarúgó-Európa-bajnokság egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés.

és Franciaország egyértelműen célkeresztben van" - mondta Patrick Calvar, a belső elhárítás vezérigazgatója a múlt héten egy parlamenti meghallgatáson.

Francois Hollande államfő pedig egy vasárnapi interjúban úgy fogalmazott, hogy fennáll a veszély, hogy terrortámadást hajtanak végre a labdarúgó-Európa-bajnokság idején, de sosem szabad engedni a megfélemlítésnek.