Ki ez az ember, aki naggyá tette az osztrákokat?

Training of the Austrian National football team - Marcel Koller Marcel Koller head coach Austrian Austria soccer TEAM TRAINING PORTRAIT portraits SQUARE FORMAT
Marcel Kollernek minden oka megvan az örömre
Vágólapra másolva!
Kedd este a selejtezők eredményei alapján nagyon erős Ausztriával játszanak a magyarok az Európa-bajnokságon. Az osztrák válogatottból a szövetségi kapitányi posztot 2011 óta betöltő svájci Marcel Koller gyúrt nemzetközi szinten is fajsúlyos társaságot. Mégis óvatos, állítja, hogy veszélyes csoportba kerültek, mert mind a négy csapat úgy érzi, hogy ez egy viszonylag könnyű négyes, ahonnan tovább lehet jutni. Ki ő, és mit gondol a saját csapatáról?
Vágólapra másolva!

A magyar válogatott keddi ellenfele veretlenül, 10 mérkőzésből 9-et megnyerve, 22-5-ös gólkülönbséggel nyerte meg a selejtezőcsoportját. Oda-vissza, gólt sem kapva megverte az oroszokat, Solnában vágott egy négyest az Ibrahimoviccsal felálló svédeknek, kétszer elintézte Montenegrót.

Annál is nagyobb dolog ez, mivel az osztrák válogatott 2008-ban még a – Svájccal közös – saját rendezésű Eb-n is csúnyán leégett, három meccsen egy pontot szerezve. A keret azóta nyilván sokat változott, de az új csapatot fel kellett építeni, és ez mindenekelőtt a többszörös Bundesliga-edző, Marcel Koller érdeme. Az öt év alatt, amit e poszton töltött, Ausztria a FIFA-ranglista 72. helyéről a 11.-re lépett előre.

Marcel Kollernek minden oka megvan az örömre Forrás: APA-PictureDesk/JFK / EXPA / picturedesk.com/Jfk


"Ez fontos adat, de csak egy pillanatnyi képet ad. A célunk, hogy tartósan azon a szinten maradjunk, amit sikerült elérnünk azt követően, hogy 2011 novemberében átvettem a csapatot" – mondja az 55 éves svájci szakember.

Innen nem olyan könnyű kikerülni

Kollernak megvannak a maga módszerei. Sokan hibaként róják fel neki például, hogy konokul ragaszkodik olyan játékosokhoz, akik a klubjukban kevesebb lehetőséget kapnak.

"Amikor elkezdtük a munkát, eldöntöttük, hogy kik azok a játékosok, akik az elvárt magas szinten tudnak teljesíteni. És úgy látjuk, hogy az általunk választottak attól függetlenül jól teljesítenek a válogatottban, hogy a klubjukban éppen játszanak-e, vagy sem. Számomra egyébként is az a legfontosabb, hogy egy játékos képes-e az általunk kialakított rendszerben játszani.

Nincs lehetőségünk arra, hogy egyik meccsre ezt a játékost hívjuk meg, két hónappal később pedig valaki mást, akivel kezdhetünk mindent elölről. A csapategységben van a legnagyobb erőnk, ezen nem szeretnénk változtatni" – mondja a felvetésre.

Egy sztár azért akad

Kis ország, kevés focista, kevés igazán nagy sztár. Egy azonban mégis akad, a Bayern Münchenben játszó David Alaba. Őt nem fenyegeti a veszély, hogy keveset játszik a klubjában, de Koller szerint nem a megfelelő pozícióban.

David Alaba (középen) valóban nem csak védekezni tud Forrás: AFP/Hans Punz


"Számomra ő jelent mindent. Csapatjátékos, visszafogott srác, aki nem tesz úgy, mintha csak ő lenne egyedül a pályán. Mégis ő az, akire a többiek felnéznek.

Hiszen remek képességei vannak támadásban is. Képes gólokat szerezni, remekül lő, de az utolsó, kulcspasszok terén is kiemelkedő. Persze remek védő, aki taktikailag hihetetlenül érett, mindig látja a területet, amit le kell védenie. Egy szó, mint száz, nagyon fontos játékosunk" – mondja Koller Alabáról. Nála leginkább irányító középpályást játszik, nem védőt – hogy ez ellenünk is így lesz-e, azt persze nem tudhatjuk.

Marko Arnautovic (jobbra) kezdettől fogva élvezi a kapitány bizalmát Forrás: AFP/Gert Eggenberger


Koller másik nagy kedvence a csatár Marko Arnautovic. "Kezdettől fogva láttam, hogy a srácnak megvannak a képességei, de nem tudja őket kiaknázni. Mielőtt először meghívtam a válogatottba, elemeztem a statisztikáit, és meglátogattam a Werder Bremennél.

Az elmúlt négy és fél évben sokat dolgoztunk együtt, és Marko rengeteget fejlődött" – mondja Koller a 27 éves csatárról, aki 52 válogatottságából 44-et köszönhet a kapitánynak.

Nem rövidlátó, csak nem néz messzire

Míg 2008-ban házigazdaként sem voltak nagy elvárások a csapattal szemben, most,

a tükörsima kvalifikáció után, mindenki a nagy dobást várja.

"Jólesik, hogy ennyire bíznak bennünk, de ha valaki azt hiszi, hogy majd megnyerjük az Eb-t, vagy hogy biztosan bejutunk a legjobb négy közé, az nagyot téved – hűti le a kedélyeket Koller. – De már megszoktam, hogy az osztrákok szeretnek többet gondolni rólunk, mint ahol valójában tartunk."

Elmélet és gyakorlat

Pedig ránézésre tényleg jó a startpozíciójuk. A második kalapból sorsolták őket, és a csoportunk egész biztosan nem a legerősebb.

"Elméletben ez valóban egy könnyű csoport, hiszen látszólag vannak sokkal kellemetlenebbek, ahonnan elvileg jóval nehezebb lenne továbbjutni.

– hívja fel a figyelmet Koller. A korábban a Grasshoppers, a Bochum és az 1.FC Köln kispadján is megforduló szakember ugyanakkor elismeri, csak a továbbjutás lenne siker. Azon túl viszont már fölösleges nézni.

"Akkor már azon múlik a siker, hogy éppen ki lesz az ellenfeled. Milyen napot fog ki a csapatod, és milyet az ellenfél. Megtehetsz minden tőled telhetőt, de ha a kapusról egyszer rossz helyre pattan a labda, máris lőttek a sikernek. Ezért nem szeretek jósolgatni, mert abból még soha nem sült ki semmi jó. Egyelőre a három csoportmeccsre koncentrálunk, ami

Persze a csapatban megvan a képesség, hogy továbbjusson a nyolcaddöntőbe."

Egy kis ugrás az edzőnek, egy nagy siker a nemzetnek Forrás: AFP/Hans Punz