Háború, testvérharc és egy szélvészgyors Real-sztár az Eb-n

Marseille, 2016. június 10. Rohamrendőrök könnygázzal fékezik meg a rendbontókat a régi kikötőnegyed egyik bárja előtt, ahol angol szurkolók helybéliekkel keveredtek összetűzésbe Marseille-ben 2016. június 10-én hajnalban. Az incidens során két angol szurkoló és négy rendőr megsérült. A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között rendezik Franciaországban. (MTI/AP/Darko Bandic)
Vágólapra másolva!
A B csoport két favoritja, Anglia és Oroszország egymás ellen kezd szombaton 21 órakor az Európa-bajnokságon. Előtte két olyan találkozó lesz, amit egy bokszgálán felvezető meccsnek titulálnánk, ha szigorúan csak a neveket nézzük. Albánia 15 órakor Svájccal játszik, 18 órakor pedig Wales Szlovákiával csap össze, ám mindkét meccs jóval érdekesebb, mint amilyennek elsőre tűnik.
Vágólapra másolva!

Az angol játékosok általában a szezon végére a különösen hosszú angol klubidény miatt elfáradnak, ezért régóta nem szerepelt jól a válogatott nagy világeseményen, most azonban remek formában érkezik Roy Hodgson szövetségi kapitány együttese az Eb-re. Az angolok mind a tíz meccsüket megnyerték a selejtezőben, majd később egy barátságos mérkőzésen a világbajnok németeket is megverték idegenben, és az oroszok ellen is ők számítanak esélyesebbnek a 60 ezer férőhelyes marseille-i stadionban.

Több fiatal játékos is meghívót kapott a felfrissített válogatottba Hodgsontól, akinek az egyik legkomolyabb problémát a támadósor összeállítása jelentheti, ugyanis a friss angol bajnok Leicester City gólvágója, Jamie Vardy, a Premier League gólkirálya, Harry Kane és a csapatkapitány Wayne Rooney is joggal pályázhat egy helyre a kezdőcsapatban. Az várhatóan csak az utolsó pillanatokban derül majd ki, hogy a szakember kinek szavaz bizalmat, bár a portugálok elleni felkészülési meccsen mindhárman kezdtek.

Vardy a kezdőben? Forrás: AFP

Az oroszok 2008-ban elődöntőt játszottak az Eb-n, 2012-ben és a 2014-es világbajnokságon azonban csalódást okoztak. Fabio Capello tavaly augusztusi távozása után Leonyid Szluckij szövetségi kapitány gyorsan felépített egy jól szervezett, technikás válogatottat, amelyben jó a csapatszellem, más kérdés, hogy a szakvezetőnek sérülések miatt többször is módosítania kellett a terveit. Kérdés, hogy mennyit kockáztatnak és tartalékolnak majd az oroszok, hiszen ha az angoloktól ki is kapnak, a következő két meccs a nyerhető kategóriába sorolható, így pedig biztos lenne a továbbjutás.

Az angol-orosz párharc a pályán kívül is izgalmasnak ígérkezik, egyrészt a hírhedt angol huligán, James Shayler jelezte, hogy hatalmas botrányra számíthatnak a meccsnek helyet adó Marseille-ben. Az 50 éves szurkolót csak Marseille disznójaként emlegetik, hiszen az 1998-as világbajnokságon is őrizetbe kellett venni ugyanebben a városban. És hogy nem beszélt mellé, azt csütörtökön és pénteken este is bizonyították az angol huligánok, akik a marseille-i ultrákkal és a francia rohamrendőrökkel is összecsaptak.

Marseille más szempontból is veszélyeztetett város az Eb-n, néhány hete a párizsi és a brüsszeli terrortámadások első számú kitervelőjeként számon tartott Salah Abdeslam számítógépén talált adatok alapján az Iszlám Állam az Anglia-Oroszország találkozón öngyilkos merénylőkkel, lőfegyverekkel és vegyi fegyverekkel felszerelt drónokkal támadt volna a Marseille-be érkező angol szurkolókra. Abdeslam gépén több képet is találtak a marseille-i Régi kikötői negyedről, ahol az Eb alatt az angol szurkolók egyik bázisa lesz. A nyomozók szerint fennáll a veszélye, hogy a terrorista követői annak ellenére is megpróbálkoznak a merénylettel, hogy maga Abdeslam már börtönben van.

Abdeslamék merényleteket terveztek az Eb idejére Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A B csoport küzdelmei egyébként Bordeaux-ban kezdődnek 18 órakor, a nagy tornán 58 év szünet után szereplő walesiek, valamint a szlovákok összecsapásával. A walesiek legnagyobb sztárja a Real Madrid támadója, Gareth Bale, aki a hátán viszi a csapatot, a selejtezősorozatban elért 11 gólból hét az ő nevéhez fűződött. Wales a legutóbbi hét mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg, de nem csak ez növelheti a szlovákok önbizalmát. Ján Kozák csapata a selejtezőben hatmeccses győzelmi sorozatot produkált úgy, hogy többek között az Eb-címvédő spanyolokat is megverte, két hete pedig a németek otthonában nyert 3-1-re felkészülési mérkőzésen.

Bale a walesiek húzóembere Forrás: AFP

Az A csoportban a nyitómeccsen Franciaország egy bombagóllal verte Romániát, a másik meccsen szombaton 15 órakor Svájc Albániával játszik Lensban. A két ország focija rengeteget köszönhet egymásnak, tulajdonképpen közösen jutottak el oda, hogy Svájc komoly célokkal érkezett az Eb-re, Albánia pedig története első nagy tornáján szerepelhet.

A közös múlt az 1990-es évek délszláv háborújáig nyúlik vissza, amikor Svájc több tízezer koszovói albán menekültet fogadott be. Ezt követően a már ott született, második generációs albán fiatalok bekerültek a 2000-es évek elején modernizált helyi utánpótlásképzésbe. A világszínvonalú iskolából számtalan tehetség került ki, az albán nemzetiségű játékosok meghatározó tagjai lettek a folyamatosan egyre magasabb szintre kerülő svájci válogatottnak. Ugyanakkor többen közülük Albánia nemzeti együttesét választották, és az Eb-re jutással az ország történetének legnagyobb sikerét érték el tavaly ősszel.

Granit Xhaka a svájci válogatottban játszik, de az albánban is szerepelhetne Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

A svájciak mostani, 23-as Eb-keretében hat olyan labdarúgó van, aki szerepelhetne az albánoknál, míg a másik oldalról kilencen akár svájci mezben is kifuthatnának szombaton a lensi Bollaert-Delelis Stadion gyepére. Mindkét válogatottban lesznek olyan játékosok, akik három – az albán, a svájci és a koszovói – nemzet színeiben is szerepeltek már.

A legkülönlegesebb találkozás mindenképpen a bázeli születésű Xhaka testvéreké lehet, ugyanis a 23 éves Granit a svájci csapat egyik legjobbja, míg két évvel idősebb bátyja, az elmúlt időszakban sérülésekkel bajlódott Taulant az albán válogatottban szerepel. „Szomorúak lettünk volna, ha nem jut ki mindkét csapat. Egyik fiam Svájccal, a másik Albániával, ez tökéletes képet mutat a családunkról" – mondta Ragip Xhaka, a két focista édesapja.

A szombati program:
Albánia-Svájc, Lens 15.00
Wales-Szlovákia, Bordeaux, 18.00
Anglia-Oroszország, Marseille, 21.00