Kizárná az angolokat és az oroszokat az UEFA

Excitement Mounts As England Prepare To Take On Russia In The Euros Human Interest Sport Soccer Marseille FeedRouted_Europe > on June 11, 2016 in Marseille, France.
MARSEILLE, FRANCE - JUNE 11: England fans clash ahead of the game against Russia later today on June 11, 2016 in Marseille, France. Football fans from around Europe have descended on France for the UEFA Euro 2016 football tournament. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az UEFA végrehajtó bizottsága "elfogadhatatlannak" tartja a focihuligánok marseille-i ökölcsatáit. A sportágat "meg kell védeni az angol és az orosz válogatott úgynevezett szurkolóitól", írja az európai szövetség hivatalos közleménye.
Vágólapra másolva!

Marseille-ben napokon át állandóan tömegverekedések törtek ki az angol, orosz, illetve helyi huligánok főszereplésével, de ilyen többször előfordult a közelmúlt nagy tornáin is: részeg, gyakran jegy nélkül érkező szurkolók utcai randalírozását nyilván nem könnyű megakadályozni. Az azonban egyenesen sokkoló volt, hogy a stadionban is kitört a botrány. Az UEFA és a FIFA által szervezett válogatott tornákon efféle emberemlékezet óta nem történt. A névre szóló belépők és a szigorú biztonsági előírások régóta megelőztek mindenféle nagyobb lelátói balhét.

Az európai szövetség figyelmeztette a két szövetséget, hogy ha még egyszer botrányt okoznak a szurkolói, habozás nélkül szankciókat alkalmaznak majd, akár

az angol és az orosz válogatottat is kivághatja

a tornáról. Ráadásul ez a szankció független attól a vizsgálattól, ami a stadionon belül történtekről zajlik.

Az angol-orosz meccsen készült képeken egyértelműen támadó testhelyzetben lévő, helyenként eltakart arcú figurák vannak, ütésre emelt kézzel. Igaz, a stadionban nem sérült meg senki súlyosan, és nem bontakozott ki nagy verekedés.

Több, a helyszínen tartózkodó újságíró azt írta a Twitteren, hogy az angolok szektorába átmászó oroszok nem verekedni akartak, csak hamarabb kijutni a stadionból, mint ahogy előírták nekik.

Attól, hogy nem lett súlyosabb következménye a szurkolótáborok összekeveredésének, még ugyanolyan aggasztó, hogy megtörténhetett. Több száz ember akadálytalanul átmászott egy másik szektorba, senki és semmi nem állította meg őket. A rendezők egy része a pálya túloldaláról futott oda rendet tenni, mert a létszám szemlátomást nem volt elegendő.

Rendőrök pedig egyáltalán nem voltak a stadionban.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter elítélte az orosz szurkolók által kirobbantott tömegzavargásokat. Mutko szerint egyesek nem azért mentek el a stadionba, hogy meccset nézzenek. Hangsúlyozta, hogy az ilyen magatartás szégyent hozott Oroszországra. Kijelentette, hogy a zavargások kezdeményezőit azonosítani fogják és meg fogják büntetni. Vizsgálják, hogy az erőszakos szurkolók az oroszországi elosztásban megszerzett vagy szabadon vásárolt jeggyel jutottak-e be a stadionba.