Megvan Lengyelország első Eb-győzelme

fbl Horizontal
Poland's midfielder Krzysztof Maczynski (C) passes the ball during the Euro 2016 group C football match between Poland and Northern Ireland at the Stade de Nice in Nice on June 12, 2016. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Az északír szurkolók bulizni jöttek az Eb-re, számukra minden ajándék, még a nagy torna hangulatát is csak szokják. Látszott is ez a lengyelek ellen, teljesen beszorultak a zöldmezesek, ennek ellenére csak szűken kaptak ki, és szurkolhattak egészen a lefújásig.
Vágólapra másolva!

Foci-Eb, C csoport, 1. forduló:
Lengyelország - Észak-Írország 1-0 - élő közvetítés
Nizza, Stade de Nice, 33 742 néző
v.: Ovidiu Hategan (román)
Lengyelország: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski (Grosicki, 80.), Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 78.), Kapustka (Peszko, 88.) - Milik – Lewandowski
Észak-Írország: McGovern - McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley - McNair (Dallas, a szünetben), Norwood, Davis, Baird (Ward, 76.), Ferguson (Washington, 66.) – Lafferty
gól: Milik (51.)
sárga lap: Kapustka (65.), Piszczek (89.), illetve Cathcart (69.)

Mindkét válogatott az első győztes Eb-meccsére hajtott, az északírek esetében ez nem meglepő, hiszen még soha nem jártak Eb-n, és hozzánk hasonlóan 1986 óta nagy tornán sem fociztak. A lengyelektől ugyanez viszont meglepő: a mostani zsinórban a harmadik Eb-jük, legutóbb társházigazdák voltak, ám az eddigi hat meccsen három-három döntetlent és vereséget könyvelhettek el.

Szintén meglepő, hogy az örökmérleg az északíreknek kedvezett a meccs előtt: a 9 eddigi meccsükből négyet megnyertek, és csak hármat veszítettek el (tétmeccseken 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség északír szempontból).

A pályán viszont az derült ki, hogy a lengyel foci azért jelenleg jóval komolyabban becsatornázódott az európai áramlatba, mint az északír. Kőkeményen betömörítették ellenfelüket a kelet-európaiak, helyenként már az ötösre ástak árkot a zöldek. Ennek ellenére a lengyeleknek csak két nagyon súlyos gólhelyzet jutott az első félidőben (Milik a 11-es pont környékéről lőtt fölé, Kaputska a 16-os vonaláról tüzelt, utóbbinál McGovern bravúrral védett), gól pedig egy sem.

Fordulás után Milik hamar betalált: középről, 15 méterről laposan helyezett a kapuba, McGovern csak belekapni tudott a labdába.

A gólpasszt adó Jakub Blaszczykowski a lengyel focitörténet négy Eb-góljából háromban benne volt (egy gól, két assziszt).

Az északírek reagáltak, feljebb tolták picit a játékukat, de érdemben nem sok minden változott: a lengyelek tüzeltek, mint a mozsárágyú, az északírek küzdöttek, mint malac a jégen. Azért a csereként beállt Washington eljutott ziccerig, de Szczesny remekül védett.

Aztán viszont szépen ellaposodott a meccs, a lengyelek nem tartották fent a kemény nyomást, így szórványosan adódtak gólhelyzeteik az északíreknek is: Dallas majdnem elcsípett egy legurított szabadrúgást az ötös sarkánál, Washington csúsztatott fejesét védte Szczesny.

Végül maradt az eredmény, a lengyelek úgy is behúzták a meccset, hogy Lewandowski egyszer sem lőtt kapura.