A belgák kiscsapatként kaptak ki a vérprofi olaszoktól

Belgium-Olaszország Gól 0-1
LYON, FRANCE - JUNE 13: Emanuele Giaccherini (C) of Italy scores his team's first goal past Thibaut Courtois of Belgium during the UEFA EURO 2016 Group E match between Belgium and Italy at Stade des Lumieres on June 13, 2016 in Lyon, France. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az E csoport rangadóján a minden erényét felvonultató olasz csapat egy percre sem hagyott esélyt a belgáknak, és teljesen megérdemelten nyerte 2-0-ra az összecsapást. Hazard láthatatlan volt, de a társai sem villogtak, az olaszok viszont a hagyományos fegyvereiket megvillantva végig uralták a meccset.
Vágólapra másolva!

E csoport, 1. forduló:
Olaszország-Belgium 2-0 (1-0) - élő közvetítés
Lyon, Stade de Lyon, 55 408 néző, v.: Mark Clattenburg (angol)
gólszerzők: Giaccherini (32.), Pelle (90+2.)
sárga lap: Chiellini (65.), Éder (75.), Bonucci (78.), Motta (84.), illetve Vertonghen (90+2.)

Olaszország: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, De Rossi (Motta 78.), Giaccherini, Darmian (De Sciglio 59.) - Pelle, Éder (Immobile 75.)

Belgium: Courtois - Ciman (Carrasco 75.), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan (Mertens 62.), Witsel - De Bruyne, Fellaini, Hazard - Lukaku (Origi 73.)

Az E csoport délutáni mérkőzésén az írek az Európa-bajnokság eddigi talán legizgalmasabb meccsén 1-1-et játszottak a svédekkel, a csoport rangadóján már ennek tudatában léphettek pályára a belgák és az olaszok, akiknek a kapuját Gianluigi Buffon 157. alkalommal védte.

A belgák tűntek esélyesebbnek

A két ország történelmében ismeretében talán furcsa kimondani, de tény: a belga keretben sokkal több a klasszis játékos, aki ráadásul jó szezont is futott (ez utóbbi kitétel egyébként biztosan nem igaz a csapat legnagyobb sztárjára, Eden Hazard-ra), míg az olaszoknak kevés igazán jó (és jó formában levő) játékosa van a jelenlegi keretben, de Antonio Conte őket is a kispadon hagyta: sem Insigne sem El Shaarawy nem kapott lehetőséget a kezdőben.

A világranglistán második belgák tehát egy hajszállal esélyesebbnek tűntek a találkozó előtt, annak ellenére, hogy tétmeccsen 34 éve nem győzték le Olaszországot – különösen, hogy az olasz válogatottból sérülés miatt hiányzik két meghatározó játékosa, Claudio Marchisio (Juventus) és Marco Verratti (PSG).

Remek olasz kezdés

Ennek ellenére a meccset az olaszok kezdték veszélyesebben: a 3-5-2-es felállásukkal megszállták a középpályát, a megszerzett labdákkal pedig veszélyes lerohanásokat vezettek. A 8. percben Darmian nyomult fel a bal oldalon, a hosszún egyedül érkezőket vette célba, de Witsel remek érzékkel lépett bele a passzba. Ha célt ér az átadás, nagy bajban lettek volna a belgák.

Az olaszok kezdték veszélyesebben a meccset Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill

A 10. percben kellett először Buffonnak nagyot védeni: Fellaini fejelte le a labdát Nainggolannak, aki 30-ról életerős lövést eresztett meg, de a kapus kiütötte a bal alsó sarokba tartó labdát. Nem sokkal később szintén ő pörkölt rá 25-ről egy lecsorgó labdát, de nem találta el a kaput.

Conte kedvence büntetett

A túloldalon Pelle kínálta meg Courtois-t, de ez még nem ért célba, de aztán az első fél óra végén Bonucci káprázatos, 40 méteres passzának alászaladt Alderweid, a védő feje fölött elszálló labdát szépen kezelte le Giaccherini, a Bologna kölcsönközéppályása, és higgadtan tette el a labdát Courtis mellett a hosszú, bal alsó sarokba (1-0). A gólnak különösen örülhetett Conte, akit sokan támadtak egyik kedvence beválogatása miatt.

A gól után is lendületben maradtak az olaszok: Candreva kínálta meg Courtois-t 22 méterről, jobbról, a Chelsea kapusa nem is merte fogni, inkább szögletre bokszolta az életerős lövést. Nem sokkal később addig bénázott a belga védelem, míg egy felpörgő labdát Parolo elfejelt a hátvédek elől, így Pellé 8 méterről egyedül bólinthatott, de kicsivel elmérte a jobb oldali kapufát.

Emanuele Giaccherini a gólnál okosan tette el a labdát Thibaut Courtois mellett Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Brunskill


A féldiő hajrájára ébredtek fel a belgák, de csak egy nagyobb helyzetik jutottak: De Bruyne kavargatott az olasz 16-oson belül, lövőhelyzetbe is került, de Giaccherini közbevetette magát, így el sem jutott a lövés Buffon kapujáig. Eközben Hazard-nak momemtuma sem akadt az első félidőben.

Életlen belga próbálkozások

A második félidő elején rögtön egyenlíthettek volna a belgák: egy gyors kontra végén Lukaku került helyzetbe, Buffon feleslegesen jött ki a kapujából, de a csatár emelése centikkel elkerülte a bal felső sarkot. Szinte az ellentámadásból Pellé került helyzetbe, de Courtois bravúrral védett.

A folytatásban mindkét oldalon adódtak lehetőségek, de igazi ziccerek nem. Az olaszok - ha kellett - hideg fejjel, habozás nélkül rántották le a meglóduló belga támadókat, és végül érezhető volt, ők uralják a meccset, míg a másik oldalon De Bruyne, Lukaku és Hazard egymást múlták alul.

Eden Hazard olyan rosszul futballozott, mint egész évben Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Jött a kivégzés

A belgákban egyszerűen nem volt benne a gól, a tizenhatoson belül csak szerencsétlenkedtek: a meccs végén előbb Origi fejelt luftot egy remek beadás után, majd a labda Fellainihez pattant, aki késve reagált, és gyámoltalanul lecsorgott a testéről a labda, ahelyett hogy öt méterről szétbombázta volna Buffon kapuját.

Pellé labdáját már csak a hálóban találták meg a belgák Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Az utolsó pillanatok visszaadták az egész meccset: a tehetetlenül, és egyre fejetlenebbül támadó belgákat megkontrázták az olaszok. Immobile vitte fel a labdát, okosan magára húzta a védőket, majd kitolta a labdát a jobb oldalon érkező Candrevának. A Lazio szélsője felnézett, pontosan átívelt a másik oldalra, ahol érkezett Pellé, és kapásból szétlőtte a kaput (2-0). Parádés gólt volt, amely komoly bajba sodorta az egész meccsen kissapatként viselkedő, kapkodva, kishitűen és átütő erő nélkül futballozó Belgiumot.

A következő körben a belgák az írekkel, az olaszok a svédekkel játszanak az E csoportban.

A meccsről további érdekességeket böngészhet az Origo statisztikai adatbázisában.