Bepréselték a címvédő spanyolok a cseheket

Spanyolország-Csehország
Czech Republic's forward Tomas Necid (R) and Spain's forward Lucas Vázquez clash during the Euro 2016 group D football match between Spain and Czech Republic at the Stadium Municipal in Toulouse on June 13, 2016. / AFP PHOTO / NICOLAS TUCAT
Vágólapra másolva!
Piqué fejesgólja döntötte el a spanyol-cseh Eb-meccset a 87. percben. A címvédő darált becsülettel, de már-már úgy tűnt, Del Bosque kapitánnyal a kispadon negyedszer sem sikerül megnyerni egy nagy torna első meccsét. Aztán a Real-legenda kapitányt két barcás megmentette. A spanyolok 13 Eb-meccs óta veretlenek, az utolsó haton gólt sem kaptak. Legutóbb 2004-ben Portugália győzte le őket, 1-0-ra. 
Vágólapra másolva!

Foci-Eb, D csoport, 1. forduló:
Spanyolország-Csehország 1-0 - élő közvetítés
Toulouse, Stadium de Toulouse, 29 400 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
Spanyolország: De Gea - Juanfran, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Fábregas (Thiago Alcántara, 70.), Busquets, Iniesta - David Silva, Morata (Aduriz, 62.), Nolito (Pedro, 82.)
Csehország: Cech - Kaderábek, Sivok, Hubník, Limbersky - Darida, Plasil - Gebre Selassie (Sural, 86.), Rosicky (Pavelka, 88.), Krejci - Necid (Lafata, 75.)
gól: Piqué (87.)
sárga lap: Limbersky (61.)

Borús, szeles időben kezdődött a címvédő első meccse, a csehek ellen. A legutóbbi vb rosszul sikerült a spanyoloknak, akik Toulouse-ban kiadhatták a jelszót: no time to lose!

Bátran kezdtek a csehek, de a lendület nem tartott sokáig, öt-hat perc után az Európa-bajnok átvette a kezdeményezést, és elkezdte a rövidpasszos játékával fárasztani a cseheket. Az első helyzet is a spanyoloké volt: egy jobb oldali beadásra Morata tökéletes ütemben érkezett középen, egyből kapura lőtt, de Cech bravúrral védett – igaz, már les is volt.

Túl sok helyzet nem akadt, a 29. percben ismét Morata lógott meg, most balról, egy lövőcsel után célozta meg a hosszú alsót, Cech megint nagyot fogott. Tényleg minden a Juventus támadójáról szólt az első félidőben, még a partjelzőt is letarolta a tribün legnagyobb örömére.

Gyakorlatilag a csehek térfelén zajlott a játék, a spanyolok néha még arra is ügyeltek, nehogy visszapasszolják a labdát a felezővonalon, mintha büntetés járna érte, ahogy a kosárlabdában. Az utolsó percekben kétszer is a védelem mögé kerültek a spanyolok, de az áttörés nem sikerült, sőt még Necid próbálkozott egy átlövéssel.

Morata próbálkozott rendületlenül Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski

Fordulás után alaposan belekezdtek a spanyolok, a cseheket kétszer is a szentlélek mentette meg a góltól, aztán viszont visszatértek a csapatok az első félidő játékához, azaz csökkent a hatalmas spanyol nyomás.

Ismét megvolt a csehek távoli lövése, Hubník próbálkozott veszélyesen szabadrúgásból, aztán Iniesta tüzelt a 16-oson éppen kívülről, ami már a spanyol kapkodás előszele lehetett. Sőt, a félidő derekán Fábregas a kapu torkából vágott ki egy cseh fejest.

Szép játék, gólözön nélkül Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/David Ramos

Aztán visszatért minden a rendes kerékvágásba, spanyol gurigázás a 16-os előterében, beadások, lövések, kiugratások, minden – a gólt kivéve. David Silva belsővel tekert, Aduriz ollózott, mindkettő a jobb kapufa mellé.

A nyolcvanadik percben a spanyolok már az ötösön gurigáztak, de úgy, hogy végül kapura sem lőttek. És így tovább. Elképzelt párbeszéd a cseh öltözőből:

"Borzasztóan kemény így védekezni.
– Az, meddig kell még kibírni?
– 90 percig."

Majdnem sikerült a terv, de a 87. percben Iniesta balról érkező beadását befejelte Piqué. A foci iróniája, hogy az oktatófilmbe illő megmozdulásokból nem lett semmi, a gólt érő akció viszont Juanfran rossz beadásából indult.

A slusszpoén Darida 92. perces lövése lehetett volna, de a tiszta helyzetből tüzelő Hertha-játékos pont De Geába bikázott.

A spanyolok negyedik nekifutásra végre behúzták a győzelmet egy nagy torna nyitómeccsén Del Bosquéval a kispadon. A meccs emberének a gólpasszt adó Iniestát választották.

A D csoport további programja:

2. forduló, június 17., péntek:
Csehország-Horvátország, St. Étienne 18.00
Spanyolország-Törökország, Nizza 21.00

3. forduló, június 21., kedd:
Horvátország-Spanyolország, Bordeaux 21.00
Csehország-Törökország, Lens 21.00