Aki már lőtt fontos gólt az osztrákoknak

Vágólapra másolva!
Van esélye a magyar válogatottnak arra, hogy továbbjusson a franciaországi Európa-bajnokságon a csoportjából – mondta az Origónak Esterházy Márton. A volt focista 1986-ban ott volt a magyar válogatottban, amikor világversenyen léphettünk föl, és gólt is szerzett Kanada ellen. A jelenleg UEFA-ellenőrként is dolgozó szakember szerint a mostani tornán egyelőre nincsenek kiemelkedő teljesítmények. Esterházy egyébként 1984-ben a vb-selejtezőben gólt lőtt Ausztria ellen. 
Vágólapra másolva!

Az 1985-ös 3-0-s eredménnyel zárult bécsi osztrák–magyar mérkőzés idején teljesen más volt a világfutball és a magyar futball helyzete – mondta az Origónak Esterházy Márton. A magyar válogatott egykori játékosa szerint az elmúlt 10 évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül a labdarúgás, ezért nagyon nehéz összehasonlítani a mostani és a 30 évvel ezelőtti helyzetet.

Legyőztük a brazilokat

Esterházy Márton, aki tagja volt annak a magyar válogatottnak, ami 30 évvel ezelőtt utoljára világversenyen járt, arra is emlékeztetett, hogy

az akkori magyar keretben sokkal több sztárjátékos volt.

A Mezey György szövetségi kapitány által kidolgozott taktika pedig 1985–86-ra érett be, ami azt jelentette, hogy az ellenfelet minél hamarabb le kell támadni, miközben a védekezést feljebb tolta a válogatott. Akkor a magyar csapat legyőzte a németeket, hollandokat és a brazilokat is.

Esterházy egyébként lőtt egy nagyon fontos gólt az osztrákoknak. Az 1984-es vb-selejtezőn 1-1-es állásnál talált be a sógoroknak. A meccset végül 3-1-re megnyertük.

A mostani válogatott főként a masszív védekezésre épít, amit jól mutat a kevés kapott gól az Európa-bajnoki selejtezők során. Ez azonban a támadás rovására is megy, mivel a mostani csapat nem lő túlságosan sok gólt. Esterházy Márton szerint nyilván a ma esti osztrák–magyar lényegesen más lesz, mint a norvégok elleni összecsapás, mivel teljesen más lesz a miliő is. A volt focista ma este egy döntetlennel is elégedett lenne.

Esterházy Márton szerint van esélyünk továbbjutni a csoportból Forrás: Origo

A jelenleg UEFA-ellenőrként is dolgozó Esterházy szerint a mostani csoportban akár 3-4 pontot is szerezhet a magyar csapat, mivel nem ez a legerősebb csoport. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy Izland Hollandiát, míg Ausztria az oroszokat és a svédeket előzte meg. Esterházy szerint akár az is megtörténhet, hogy nulla, de az is, hogy kilenc pontot szerzünk – vagyis van esélyünk a továbbjutásra.

Esterházy Márton pályafutása

Esterházy Márton 1956. április 9-én született. A Budapest Honvéd játékosa volt. Ezenkívül megfordult a görög AÉK-ben és a Panathinaikószban, valamint az osztrák Casino Salzburgban és kisebb svájci csapatokban is. A válogatottban huszonkilenc mérkőzésen 11 gólt szerzett, és résztvevő volt az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon Mexikóban, ahol Magyarország kiesett a csoportkör alatt. Esterházy szerezte az első gólt a 2–0-s győzelemkor Kanada ellen. Az 1986-os Magyarország–Brazília barátságos mérkőzésen, amelynek az eredménye 3-0 lett, a harmadik gólt Esterházy szerezte.

Nekik kedvezett

Nem gondoltam volna, hogy még az én életemben kijut a magyar felnőtt válogatott egy világversenyre – mondta Esterházy. Szerencsére az Eb lebonyolítási rendszerének a megváltoztatása a kiscsapatoknak kedvezett, akiknek egyébként semmi esélyük nem lett volna a részvételre.

Az Európa-bajnokság eddigi történéseit Esterházy úgy értékelte, hogy hihetetlen dinamikus meccsek vannak, kevés helyzettel. Nagyon nehéz fogást találni az ellenfeleken, így

a pontrúgások szerepe felértékelődött.

Esterházy szerint az Eb egyik érdekessége a sok kapushiba, mivel nagyon megpróbálnak túljárni a csatárok eszén, így olyan hibákat is elkövetnek, amiket egyébként nem tennének.

Kevés a kimagasló teljesítmény, de az átlagjátékosok képzettsége rettentően magas. A torna egyik negatív meglepetése, hogy nagyon durva szabálytalanságok vannak. „Korábban ezért minket a stadionból is kizavartak volna, míg most éppen csak sárga lapot kapnak az elkövetők” – mondta Esterházy Márton.