Lefullasztottuk az osztrákok motorját

ausztria-magyarország Storck
Vágólapra másolva!
Bernd Storck szerint az volt az Ausztria elleni 2-0-s győzelem kulcsa, hogy kivettük a játékból az ellenfél legjobbjait. Marcel Kollert meglepte, hogy a magyar csapat nem egyemberes volt, hanem hárman-négyen is kiemelkedően játszottak, különösen Király Gábor és Gera Zoltán.
Vágólapra másolva!

„44 év után az első Európa-bajnokságán van kint a csapat, ezt jól tudom, és át is érzem ennek a súlyát és fontosságát – kezdte a meccs értékelését Bernd Storck. – Az első gól után látni lehetett a szurkolók reakciójából azt, hogy mennyire fontos volt ez a meccs nekik.”

Ezt jól összerakta! Forrás: AFP


A magyar szövetségi kapitány elismerte, hogy David Alaba kapufájánál szerencsénk volt, mert „ha az bemegy, akkor könnyen pórul járhattunk volna”.

minden tanácsot és kritikát megfogadtak, minden utasítást betartottak, ami az egyik fontos eleme volt a győzelmünknek” – szakmázott egy kicsit a kapitány, majd elmondta azt is, hogy mi volt a siker másik összetevője.

Csodálatos összhang

„Ma a játékosaim képesek voltak az osztrák csapat kulcsfontosságú játékosait kikapcsolni a meccsből, ezt volt talán a legfontosabb, persze a nagyszerű csapategység mellett. Nálunk ugyanis nem csak az a 11, vagy ma éppen 14 játékos fontos tagja a gárdának, hanem a teljes 23 fős keretben csodálatos az összhang, a csapatszellem.

Ilyenkor azt szokták írni, hogy győztes hadvezér, ugye? Hát tessék, most a mi hadvezérünk a győztes Fotó: Polyák Attila - Origo


A kapitány külön kiemelte az Eb-k korrekorderévé pazar teljesítménnyel előlépő Király Gábort, aki „nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy kapott gól nélkül zárjuk a mérkőzést, hatalmas érdemei vannak a győzelemben, még a korábbi önmagához képest is sokkal jobb volt ma este”.

Storck már a második győzelemre gondol

A kapitány szerint most térült meg a felkészülés, amely során olyan erős ellenfelekkel játszott a válogatott, mint a világbajnok németek és az Afrika-bajnok elefántcsontpartiak. „Sokat dolgoztunk az elmúlt három hétben és ez látszott ma” – mondta Storck, aki kiemelte, hogy a játékosok ezalatt

Arra a kérdésre, hogy néhány idősebb játékosa bírni fogja-e azt a terhelést, hogy négynaponta pályára kell lépniük, úgy válaszolt, nem fiatal vagy öreg, hanem jó futballistái vannak a keretben.

„A futballban mindig mindenre van lehetőség, ha mindenki százszázalékosan teszi a dolgát,

– jelentette ki a német szakember, aki viszont a továbbjutás esélyével egyelőre nem kívánt foglalkozni, mivel szerinte csak a következő meccs számít, azaz most az Izland elleni találkozó, amelyet szombaton rendeznek Marseille-ben.

Koller kapitány nem ehhez szokott

Az osztrák válogatott szövetségi kapitánya, Marcel Koller már korántsem volt ilyen virágos jókedvében.

Marcel Koller az emúlt öt évben nagyon mélyről hozta fel az osztrák válogatottat Európa második vonalába. Nem erre számított Forrás: MTI/EPA/Caroline Blumberg


„Jól kezdtünk, hiszen Alabának már az első percben volt egy kapufája, majd több lehetőségünk is adódott a magyar kapu előtt. Viszont nagyon sok labdát veszítettünk, amihez eddig én magam sem voltam hozzászokva, illetve nem ezt szoktam meg a csapattól. Több embert több poszton is kipróbáltunk, de nem jutottunk vele előbbre.”

Nem könnyű 0-2-ről kezdeni az Eb-t

A szemmel láthatóan lehangolt svájci szakember elmondta, hogy a második félidőben a magyarok még harciasabban kezdtek, így a kapott gólra, majd az utána következő piros lapra nem tudtak megfelelően reagálni.

Az osztrák kapitány szerint az előzetesen jóval esélyesebbnek tartott csapata vesztét az okozta, hogy a mérkőzés során bizonyos játékelemeket nem tudtak megvalósítani. Ahogy az sem segített nekik, hogy „néhányan a meccs elejétől fogva nagyon idegesek voltak, amit nem is tudtak levetkőzni a 90 perc során. Azt nem mondom, hogy a torna előtti nagy elvárások bénították meg a fiúkat, egyszerűen páran nem találták a ritmust. Fel kell gyorsítanunk a játékunkat, ez lesz a legfontosabb teendőnk a következő napokban.”

Alabához nem tudtak felnőni

Koller szerint tisztában voltak vele, hogy „a magyarok tudnak játszani, jó csapat, akik képesek kombinatív, kreatív focira, és vannak olyan csatáraik, akik képesek eldönteni egy-egy mérkőzést.” Azt viszont nem tudták, hogy nem egyemberes volt a magyar csapat, hanem volt három-négy olyan játékos, aki nagyon komoly tartást adott az együttesünknek. „Az egész csapat nagyon jól védekezett, és előre is határozottan, gyorsan és kombinatívan játszottak."

Koller szerint ma este Alaba mellé nem tudtak a többiek felnőni, ő pedig akármilyen jó játékos is, egyedül nem nyerhette meg a meccset.