Amelyik magyar hagyja magát, az csúnya verést kap Marseille-ben

Nizza foci EB Szurkolók
2016 Európa Bajnokság Nizza, szurkolói körkép június 13.-án
Vágólapra másolva!
Az egyik nizzai szurkolói zónában dolgozó magyar biztonsági őr szerint Marseille-ben nem az angolok kezdték a balhét, a helyi huligánok válogatás nélkül megtámadnak mindenkit.
Vágólapra másolva!

Nizzában két szurkolói zóna van a belváros szívében, az egyiket a tengerparton alakították ki, tele mindenféle focis játékkal – teqball, élő csocsó és a többi. A másikat csak akkor nyitják ki, ha meccs van a városban, így hétfőn hiába volt tele a csodálatos Promenade des Anglais a vasárnapi mérkőzésük után levezető északír és lengyel, valamint az írek elleni meccsüket a Riviéráról követő svéd drukkerekkel, nekik be kellett érniük az éttermekben kitett tévékkel.

Nem rossz hely Fotó: Polyák Attila - Origo


Nekünk meg a tengerparti játszótérrel, aminél persze létezik rosszabb program. Ott hallottunk egyszer csak magyar szót: az egyik bejáratot őrző fekete ruhás, tetovált biztonsági őr köszönt ránk.

Mint kiderült, Tamás nem nyári munkára szerződött ki a Cote d’Azure-ra, már húsz éve Franciaországban él.

Ebből tizenötöt az idegenlégióban húzott le,

azaz neki a nizzai munka tényleg kikapcsolódás. Nála kompetensebb személyt nem is kérdezhettünk volna az elmúlt napok marseille-i és nizzai balhéiról.

Itt rend van Fotó: Polyák Attila - Origo


A jelek szerint 15 évnyi légiós múlttal a háta mögött egészen más szemmel nézi valaki a tömegverekedéseket, mint egy átlagember. "Mindkét helyen csak elszigetelt, pár perces csetepaték voltak. De jól mutatnak a képek, úgyhogy a média jócskán felfújta ezt az egészet" – mondta könnyedén.

Csak visszaütöttünk, becsszó

A nagyobb felfordulás Marseille-ben volt, ahol az egyébként is rossz hírű angolok kerültek összetűzésbe a helyi Olympique Marseille huligánjaival. Ezúttal viszont nem az angolok voltak a kezdeményezők, legalábbis Tamás szerint.

"Több olyan angollal is beszéltem itt a zónában, aki ott volt aznap Marseille-ben.

Kövekkel és üvegekkel kezdték őket dobálni, amire persze az angolok válaszoltak. Elkezdték kergetni a marseille-i drukkereket, akik közül többen elvegyültek a civilek között, és így bekerítették az angolokat."

Fotó: Polyák Attila - Origo


A magyar szavakat olykor már kereső biztonsági őr azt mondta, öt évig dolgozott Marseille-ben hasonló munkakörben, tehát ismeri az ottani viszonyokat. Adódik a kérdés, hogy a fogadtatás csak az angoloknak szólt-e, vagy a június 18-ai Izland elleni találkozó előtt a magyar szurkolók is veszélyben lehetnek.

"Nem az angoloknak szólt, csak nekik rossz a hírük, könnyű volt úgy eladni a dolgot, hogy megint balhéztak.

– jelentette ki.

Nyilván előéletéből adódóan, azt mondta, aki hagyja magát, az csúnya verést kap, ezért jobb, ha mindenki felveszi a kesztyűt. Miután azonban feltételezzük, hogy a magyar szurkolók nem lesznek úgy felszerelve, mint Tamás volt a dolgos marseille-i években – viperával, paprikaspray-vel, sokkolóval –, szerintünk jobb, ha elkerülik a balhés környékeket.

Marseille veszélyes lehet

Ez leginkább a város északi része, ahol virágzik a drogkereskedelem, és gyakoriak a bűncselekmények. A déli városrész békésebb – ezt már a marseille-i Hamza mondta, aki a bezárt szurkolói zóna szomszédságában lévő parkban ücsörgött portugál cimborájával, Patrickkal, méghozzá tetőtől talpig Olympique Marseille-szerelésben. Ami nem kis bátorságra vall, lévén, hogy Nizzában kevés gyűlöltebb csapat van, mint az OM. De Hamza nem fél, szerinte nem lesz ebből baj.

Vagy ha mégis, nyilván felveszi a kesztyűt.

Az északírek nem verekszenek, csak isznak Fotó: Polyák Attila - Origo

A cikk megjelenését támogatta a Magyar Telekom.