Megmenekültek a szégyentől a franciák

Franciaország-Albánia euro 2016 foci eb GÓL 1:0
MARSEILLE, FRANCE - JUNE 15: the France squad celebrate with Antoine Griezmann after he scored his sides first goal during the UEFA EURO 2016 Group A match between France and Albania at Stade Velodrome on June 15, 2016 in Marseille, France. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Svájc után Franciaországtól is vereséget szenvedett az albán válogatott, amely a 90. percig jól tartotta magát, azonban Griezmann, majd Payet is jókor érkezett, és továbbjuttatta a közönsége által kifütyült hazaiakat.
Vágólapra másolva!

Eredmény, Eb, A csoport, 2. forduló:
Franciaország – Albánia 2-0 - az élő közvetítés
Marseille, Stade Velodrome, 63 670 néző
v.: William Collum (skót)
Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Kanté, Matuidi - Coman (Griezmann, 68.), Payet, Martial (Pogba, a szünetben) - Giroud (Gignac, 77.)
Albánia: Berisha - Hysaj, Ajeti (Veseli, 85.), Mavraj, Agolli - Kukeli (Xhaka, 74.) - Lila (Roshi, 71.), Abrashi, Memushaj, Lenjani – Sadiku
gól: Griezmann (90.), Payet (96.)
sárga lap: Kante (88.), illetve Kukeli (55.), Abrashi (81.)

Már a románok elleni mérkőzésen is szerencséje volt a francia futballválogatottnak, az Európa-bajnokság idei házigazdája múlt pénteken Dimitri Payet 89. percben szerzett bombagóljával győzött 2-1-re.

Albánia ellen azonban kevesen gondolhatták, hogy komolyabb baj lehet, még akkor sem ha az Európa-bajnoki selejtezők alatt a felek kétszer is összemérték erejüket, és a 2014. novemberi, rennes-i 1-1 után 2015. június 13-án, Elbasaniban az albánok nyertek Ergys Kace góljával 1-0-ra.

Nyolcaddöntőbe jutottak a franciák Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron

A gyengébb teljesítmény után a francia lapok Paul Pogbát és Antoine Griezmannt kritizálták, az Uefa.com a szerdai előzetesében egyiküket sem jelölte a kezdőcsapatba, és meglepetésre Didier Deschamps szövetségi kapitány valóban a kispadra ültette mindkét sztárját.

Az albánok vereséggel nyitottak, de Svájc ellen úgy kaptak ki 1-0-ra, hogy bő egy félidőt emberhátrányban játszva volt esélyük a pontszerzésre is. Gianni De Biasi szövetségi kapitány úgy fogalmazott, a két csapat jól ismeri egymást, így biztosan nem becsülik le tanítványait a hazaiak.

Csak Giroud

Az Európa-bajnokságok történetének 250. mérkőzése nem hozott körömrágós első félidőt. A franciák többet birtokolták a labdát, több párharcot nyertek, a fejesek terén is jobban álltak, csak éppen képtelenek voltak a minimum négy, de inkább hat emberrel védekező albánok ellen ziccert kidolgozni.

Olivier Giroud volt a legaktívabb francia Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

Giroud volt az egyetlen olyan játékos, akiben ott motoszkált a gól lehetősége, két veszélyes fejesén kívül azonban csak a hazai közönség durva füttykoncertjét lehetett feljegyezni 45 perc után.

Kapufákban 1-1 lett

A szünetben Martial helyére beállt Pogba, de Coman fejesét és Payet lövését követően az albánok szereztek majdnem vezetést: az 52. percben Hysaj beadását Memushaj bólintotta a kapufára.
Két perccel később már francia fanatikusok jártak közül a szívrohamhoz, Payet balról a hosszúra tekerte a labdát, Pogba érkezett, de nagy helyzetből a léc fölé lőtt.

A 67. és a 69. percben Giroud kétszer is veszélyeztetett (előbb elvétette a célt, majd a jobb kapufára bólintott), a két esemény között pedig jött Griezmann is, hátha ezúttal szerencsésebb lesz.

Az utolsó húsz percre teljesen elfáradtak az albánok, a franciák daráltak, hajtottak, és végül sikerült begyötörniük a gólt: a 90. percben Rami jobb oldali beadását Griezmann az ötösről csúsztatta a hálóba (1-0).

A ráadásban még Payet is betalált (2-0), a hazai drukkerek füttye így örömünneppé változott, Franciaország - ha nem is acélos teljesítménnyel, de - biztosan bejutott a nyolcaddöntőbe.