Sztárok szurkolók, szponzorok: senki sem fanyaloghat

Stieber Zoltán FOOTBALL - UEFA EURO 2016 - GROUP F - AUSTRIA v HUNGARY AUSTRIA AUTRICHE EURO EUROPEAN CHAMPIONSHIP FOOT FOOTBALL HONGRIE HUNGARY Soccer SPORT UEFA SQUARE FORMAT
Zoltan Stieber of Hungary celebrates scoring his sides second goal during the UEFA European Championships 2016, Group F match between Austria and Hungary played at Stade de Bordeaux, Bordeaux, France on June 14th 2016 - Photo BPI / DPPI
Vágólapra másolva!
A 24 csapatosra bővített Európa-bajnokság előtt sokan fanyalogtak: felhígult a mezőny, unalmasak és egyoldalúak lesznek a meccsek. Nem lett igazuk.
Vágólapra másolva!

A történelem első Európa-bajnokságát 1960-ban rendezték. Az azt követő évtized aztán a futball legizgalmasabb időszakává vált, ekkor alakult ki a sportág ma is ismert arca.

Kezdetben a torna az elitizmus csúcsa volt, hiszen hosszú selejtezősorozat után mindössze négy csapat vett részt a küzdelmekben.

Sztárok, szurkolók, szponzorok

A bővülési folyamat első lépéseként 1980-ban megduplázták a létszámot, és az olaszországi tornán már 8 csapat lépett pályára. A létszám emelése kézenfekvő volt az UEFA, a szponzorok és a szurkolók szempontjából is.

Az Európa-bajnokságon már az első, 1960-as tornán megjelent a hivatalos labda, az 1970-es években pedig robbanásszerű fejlődésnek indult a futball – mint iparág. Az 1970-es mexikói világbajnokságot már színesben közvetítette a televízió, így az egész világ láthatta, ahogy a világ valaha volt egyik legjobb csapata Pelé vezetésével megnyeri a trófeát. Az üzleti világ óriási pénzeket szimatolt, és a sportszergyártók vezetésével színre léptek a szponzorok, amelyek csapatokat és játékosokat egyaránt támogattak, ahogy manapság is.

Az 1970-es években Johan Cruyff már nem az Adidas háromcsíkos mezét viselte a holland válogatottban, mint csapattársai, mert a Puma reklámarca volt Forrás: AFP


A futball hazatért

A szurkolók csak nyertek az ügyön: a legjobb csapatokat és játékosokat csak ritkán láthatjuk egymás ellen igazán kiélezett helyzetben, így erre is megoldást kínált a bővítés, és a nemzeti öntudat megerősítése szempontjából is egyre nagyobb presztízs lett a részvétel.

1996-ban az UEFA óriási körítés mellett hazavitte a futballt, és az első 16 csapatos tornát Anglia rendezhette.


A bővítésről kérdezzük meg Ryan Giggset

A résztvevők között ekkor már felbukkantak olyan országok, mint a jelenségnek sokat köszönhető Törökország, de nem maradtak le az olyan legendás vagy közismert játékosok sem, akiknek a válogatottja nem, vagy nem feltétlen tartozott a legszűkebb elithez: láttuk Sztojcskovot, Hagit, Sforzát, McAllistert vagy Kancselszkiszt.

Gareth Bale történelmi győzelemre vezethette országát az Eb-n Forrás: AFP/Joe Klamar

Az elv Franciaországra sem változott:

már nem kellett dönteni Cristiano Ronaldo vagy Zlatan Ibrahimovic között,

mint a 2014-es vb-n, de ott van Franciaországban a bombagóllal jelentkező Marek Hamsík, végre nagy tornán láthatjuk Gareth Bale-t, ami Ryan Giggsnek sosem adatott meg. A lengyeleket Lewandowski vezeti, az osztrákokat Alaba, vannak testvérdrámák egy Svájc–Albánia meccsen, az íreknek pedig mindig lehet örülni. És persze részben a létszámbővítés miatt, de megérdemelten van ott a tornán a magyar csapat is.

Nem igazán hígult a mezőny

Sokan tartottak tőle, hogy a 24 csapatos torna már olyan minőségvesztéssel jár, ami a színvonal rovására megy.

„A német válogatott szempontjából sikeres tornát várok, bár bevallom, az Eb-t csak egy olyan állomásnak tekintem két vb-között, amelyen a fiatalok bizonyíthatnak. Ebben a felhígult mezőnyben erre most különösen jó alkalmuk nyílik majd” – jelentette ki, például, a világ- és Európa-bajnok Paul Breitner.

Neki sem lett igaza.

A torna előtt a leggyengébbnek tartott Albánia emberhátrányban futballozva, az utolsó percben is egyenlíthetett volna Svájc ellen, a franciákkal szemben pedig a 87. percig tartották magukat. Kis szerencsével most két ponttal, veretlenül is állhatnának az A csoportban. Helyette borzalmasan sajnálhattuk őket, hogy nem tudták átélni azt az érzés egy Franciaország elleni döntetlennel, ami nekünk megadatott a magyar csapat nyitómeccse után.

A franciák az utolsó percekig kínlódtak az albánok ellen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

Egy lövés az nem túl sok

"Izland nem próbálkozott semmivel, csak védekezett, védekezett és védekezett, és a kontrákra várt. Szerintem nagyon szerencsés éjszaka volt ez a számukra. Úgy ünnepelték a döntetlent, mintha megnyerték volna az Eb-t, ez hihetetlen volt a számomra." – mérgelődött pitiáner módon Cristiano Ronaldo, miután Portugália nem tudta legyőzni Izlandot. Pedig annyira mégsem lehet gyenge ez a csapat, ha a Real sztárja mindössze egyetlen kaput eltaláló lövésig jutott 90 perc alatt.

Az északírek sem vallottak szégyent a Lewandowskival rohamozó lengyelek ellen, egy sovány góllal kaptak ki. Svédország és Írország a torna eddigi talán legizgalmasabb összecsapásán játszott 1-1-es döntetlent, az utóbbi években saját magukhoz képest megszürkült csehek is az utolsó pillanatig küzdelemre kényszerítették a spanyolokat, és úgy egyáltalán: alig akad olyan meccs, amelyet legalább kétgólos különbséggel meg tudna nyerni egy csapat.

Mi is megragadtuk a lehetőséget

Óriási öröm, hogy éppen a magyar válogatott volt képes egy ilyen bravúrra. Az osztrákok legyőzését a Guardian a torna legkellemesebb meglepetésének nevezte.

Stieber az Eb egyik legszebb góljával zárta le az osztrákok elleni meccset Forrás: DPPI media/Backpage Images

Ahhoz képest, hogy felhígult mezőnytől és egyoldalú gálameccsektől kellett (?) tartani, eddig kimondottan kiegyensúlyozott és izgalmas a franciaországi Eb.