A lengyelek lenullázták a világbajnok németeket

Németország-Lengyelország euro 2016 foci eb
Germany's midfielder Mesut Oezil (C) is tackled by Poland's midfielder Grzegorz Krychowiak (L) and Poland's forward Arkadiusz Milik during the Euro 2016 group C football match between Germany and Poland at the Stade de France stadium in Saint-Denis near Paris on June 16, 2016. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
A C csoport első körének két győztese a továbbjutásért csapott össze az Európa-bajnokságon, ám egyelőre sem a lengyelek, sem a németek nem bonthatnak pezsgőt. Lewandowskiék megmutatták, hogyan lehet megállítani a világbajnokot, amely hiába támadott, nem tudott gólt lőni Fabianskinak, a vége 0-0 lett. 
Vágólapra másolva!

Két győztes csapat csapott össze a Stade de France-ban – ott, ahol november 13-án a francia–német barátságos mérkőzés alatt az aréna közelében elkezdődtek a párizsi terrortámadások. A lengyelek az északíreket győzték le 1-0-ra, míg a világbajnok németek az ukránokat verték meg 2-0-ra.

C csoport, második forduló:
Németország – Lengyelország 0-0 – online közvetítés
Saint-Denis, Stade de France, 73 648 néző
v.: Björn Kuipers (holland)
Németország: Neuer - Höwedes, J. Boateng, Hummels, Hector - Kroos, Khedira - Müller, Özil, Draxler (Gomez, 71.) - Götze (Schürrle, 66.)
sárga lap: Khedira (3.), Özil (34.), Boateng (67.), illetve Maczynski (45.), Grosicki (55.), Peszko (93.)
Lengyelország: Fabianski - Piszcek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 76.) - Blaszczykowski (Kapustka, 80.), Grosicki (Peszko, 87.) - Milik, Lewandowski

„Ők a legveszélyesebb ellenfeleink a csoportban. Remélem, a második helyen ők jutnak majd tovább, mert nemcsak a csoportkörben akarnak játszani, hanem ott szeretnének lenni a 16 között” – nyilatkozta a meccs előtt a németek lengyel származású játékosa, Lukas Podolski, aki ezek szerint mindkét csapatért szorít. A kezdőbe ugyanakkor nem került be.

Egy németre néha két lengyel jutott Forrás: AFP/Miguel Medina

A meccs a 3. percben rögtön egy sárgával kezdődött, Khediránál korábban még senki nem kapott ilyen lapot eddig az Eb-n. Egy percre rá meg is volt az első német helyzet, Götze fejelt fölé.

A németek eleinte beszorították a lengyeleket, úgy tűnt, ez sima lesz, a 16. percben Kroos például bevetődve lőtt, csakhogy mellé. A labdabirtoklási arány már ekkor 64:36 százalék volt a németek javára.

Müller hiába akart nagyon Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Innentől kezdve azonban a világbajnok mindhiába próbálkozott majd' fél órán keresztül, nem tudott komoly helyzetet kialakítani. A mindössze 33 éves, de a válogatottól már visszavonult Philipp Lahm ekkor ezzel a képpel üzent a pályán izzadó társaknak:

A 44. percben Khedira kapásból bizonyíthatott volna, de nagyon rosszul találta el a labdát. Az első 45 perc alapján egyik csapat sem érdemelt volna pontot.

A szünetben valamit kifőzhettek a lengyelek, mert jól kezdték a második játékrészt, egy szép jobb oldali beadás után Milik megmutatta, hogyan lehet mellé fejelni egy ezerszázalékos helyzetet.

Egy percre rá Götze Fabianski szemei közé lőtt 9 méterről, majd az 59. percben a lengyelek veszélyeztettek: Lewandowski léphetett ki egy az egyben, de Boateng hatalmas mentéssel akadályozta meg bayernes klubtársát a gólszerzésben.

Tíz perccel később ismét Miliket szidták a lengyel drukkerek, az Ajax csatára óriási lyukat rúgott jó helyzetben.

Válaszként, egy villámgyors kontra végén Özil egy szép csavarással próbálkozott, de ő sem talált célba, Fabianski résen volt.

Joachim Löw nem lehet teljesen elégedett Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A lengyelek ezek után beletörődtek, hogy nem rúgnak gólt, a németek nyomtak, de nem tudták áttörni az ellenfél védelmét.

Összességében

Lengyelország megérdemelte az egy pontot,

a németek pedig ma nem voltak ugyan világbajnok formában, de nekik is van négy pontjuk, így egész nyugodtan készülhetnek majd az északírek elleni zárómeccsre.