Jégviharban verték az északírek az ukránokat

Horizontal
Northern Ireland's defender Gareth McAuley (3L) celebrates with teammates after scoring during the Euro 2016 group C football match between Ukraine and Northern Ireland at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Décines-Charpieu near Lyon on June 16, 2016. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában a magyarok selejtezőcsoportjából kijutott északír válogatott a nagyrészt szakadó esőben megrendezett meccsen 2-0-ra legyőzte azt az Ukrajnát, amelyet eddig még egyszer sem tudott megverni. Félbe is kellett szakítani a meccset a rossz időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

C csoport, 2. forduló:
Észak-Írország - Ukrajna 2-0 (0-0)
Lyon, Stade de Lyon, 51 043 néző, v.: Pavel Královec (cseh)
Észak-Írország: McGovern - Hughes, Cathcart, J. Evans, McAuley - Ward (McGinn, 69.), C. Evans (McNair, 92.), Davis, Norwood, Dallas - Washington (Magennis, 81.)
Ukrajna: Pjatov - Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk - Sztyepanenko, Szidorcsuk (Garmas, 76.), Kovalenko (Zincsenko, 81.) - Jarmolenko, Konopjanka - Szeleznyov (Zozulja, 69.)
gólszerzők: McAuley (49.), McGinn (96.)
sárga lap: Ward (63.), Dallas (84.), J. Evans (95.), illetve Szeleznyov (40.), Szidorcsuk (67.)

Az északírek a lengyelektől (0-1), az ukránok a németektől (0-2) kaptak ki a C csoport nyitófordulójában, így azzal a tudattal léptek pályára a csapatok, hogy aki veszít, az a kiesés szélére sodródik. A két együttes most találkozott egymással ötödször, eddig kétszer az ukránok győztek, kétszer döntetlent játszottak, az északírek még nem nyertek.

Szakadt az eső Lyonban - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

"Egy dolog világos: támadni fogunk. Ugyanakkor pontosabbnak kell lennünk, különösen hátul" - nyilatkozta a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Andrij Sevcsenko, az ukránok másodedzője.

Ez így is volt annyiból, hogy az ukránok sokkal többet birtokolták a labdát, pontosabban és jóval többet is passzoltak, kaput eltaláló próbálkozásuk mégis az északíreknek volt több.

Ezzel együtt rendkívül unalmas első félidőt produkáltak a csapatok.

A második játékrészre már felgyorsultak a történések. Az északírek ugyanis négy perccel a kezdő sípszó után megszerezték a vezetést. Norwood mintegy 25 méterről, balról ívelt középre szabadrúgásból, Hacseridit megelőzve McAuley szépen fejelt a kapuba.

Az Eb-selejtezőket is beleszámítva az északírek góljainak 59 százaléka (17-ből 10) rögzített szituáció után született.

McAuley góljánál már javában szakadt az eső, az 58. percben pedig félbe is kellett szakítani a meccset, miután egy hatalmas jégvihar csapott le Lyonra. A csapatok bemenekültek az öltözőbe, de néhány perccel később tudták folytatni a játékot.

A tavalyi U20-as vébén Mervó Bencével társgólkiráyi címet nyert Kovalenko többször is próbálkozott távolról, de egyszer sem találta el a kaput, komoly helyzetet pedig egyáltalán nem tudtak kidolgozni az ukránok. A végén az ukrán csapat a kapujához szögezte ellenfelét, de a betömörülő védelem ellen az átlövések nem ültek, kijátszani pedig nem lehetett az északíreket, mivel mindig volt egy bevetődő védő, vagy egy becsúszó láb.

Ahogy az Eb-n annyiszor, a hajrában ismét született egy gól, a kinyíló ukrán védelelmet a 96. percben lekontrázta az északír csapat, McGinn pedig góllal fejezte be a támadást, beállítva ezzel a 2-0-s végeredményt.

Az ukránok második meccsüket is elveszítették, de még továbbjuthatnak, az északír válogatott pedig története első győzelmét aratta az Európa-bajnokságon.